Inför E3 – Electronic Arts

Vi börjar nu närma oss årets E3-mässa med stormsteg, och det innebär så klart att det är dags för våra årliga genomgångar av varje utgivares presentation. Spekulationer och önsketänkande kommer att hagla, och förstås kommer en del säkra kort att komma upp också.

Årets mässa kommer att se ganska annorlunda ut jämfört med förra året, med ett par förändringar i upplägg och deltagande. Till exempel kommer inte Electronic Arts att hålla en traditionell scenpresentation i år, utan kommer istället att erbjuda en rad olika streamade uppvisningar.

EA har successivt skurit ner på sina planer för årets deltagande, och jag misstänker att detta delvis är för att de vill ha ett mer riktat budskap. Den något misslyckade lanseringen av Anthem ligger fortfarande ganska färskt i minnet, och med tanke på att delar av förra årets presentation handlade om ursäkter för problemen med Star Wars Battlefront II (6/10) är det troligtvis ett tema de vill undvika framöver. Utöver detta skar de nyligen ner på antalet dagar för fan-evenemanget EA Play, från två dagar till endast en dag.

Jag tror dock att huvudanledningen till den minskade närvaron i grund och botten hänger på att de inte är redo att visa speciellt mycket nytt ännu. Branschen är inne i en lite av en mellanperiod innan nya konsolgenerationen är offentliggjord och stora delar av utvecklarnas resurser är investerade i projekt som är planerade för kommande plattformar.

Redan innan presentationen avslöjade EA vilka spel de tänker fokusera på den 8 juni, och det fanns inte många överraskningar där. Schemat är som följer:

18.30: Star Wars Jedi: Fallen Order

19.00: Apex Legends

19.30: Battlefield V

20.00: FIFA

20.30: Madden NFL

21.00: The Sims 4

Den största överraskningen med denna lista är att de inte kommer att lägga någon tid alls på Anthem, trots att det troligtvis är spelet som skulle må bäst av god publicitet för tillfället. Kanske beror det på att de fortfarande jobbar hårt på att reparera och förändra fundamentet, men det bådar ju inte gott för Biowares framtid om EA väljer att kapa spelet redan nu.

Med den bittra eftersmaken från Anthem-lanseringen i åtanke lyckades verkligen Apex Legends agera räddaren i nöden för EA hittills detta år. Det är inte min typ av spel, och jag är lite smått besviken av att framgångarna innebär att det blir längre väntetid till ett nytt Titanfall-spel, men det tog verkligen Battle Royale-genren med storm när det släpptes. Troligtvis får vi se en del nyheter som är på väg till spelet, kanske till och med en helt ny karta?

En av de absoluta höjdpunkterna för mig är att Star Wars Jedi: Fallen Order slutligen kommer att avtäckas på riktigt. Detta är ett spel som jag tror att både EA och Star Wars-fans håller tummarna lika mycket för att det ska lyckas. Utgivarna behöver en seger i form av ett spel som både är bra och inte omedelbart blir skandalomsusat, och fansen vill gärna se ett Star Wars-spel som lever upp till källmaterialet. Jag är försiktigt hoppfull eftersom det är Respawn Entertainment som ligger bakom spelet.

Innan streamschemat blev offentliggjort hade jag förhoppningar om att se mer från Sea of Solitude, som var planerat att lanseras under förra året. Istället fick vi ett lanseringsdatum att se fram emot, närmare bestämt den 5 juli. Jag ser fram emot att få spela detta EA Originals-projekt, då det tar upp viktiga ämnen som psykisk ohälsa och ensamhet. Om detta hanteras på rätt vis kommer det att vara ett viktigt verk att framhäva i år.

I början av året bekräftade dock Electronic Arts under en finansiell presentation att det finns planer på att släppa både ett nytt Need for Speed och Plants vs Zombies under året, och det känns därför sannolikt att vi får se mer om detta under E3. Need for Speed-serien har länge famlat i mörker efter att finna tillbaka till vad som gjorde serien så populär, och även om jag hoppas att de slutligen finner vägen dit igen har mina förväntningar sänkts markant för varje år som går. Spelet kommer inte att ha en egen sektion i EA:s schema, men troligtvis kommer vi att få se åtminstone en trailer under E3-veckan.

När det gäller Plants vs Zombies är det oklart vad det är för typ av spel de kommer att satsa på denna gång. Kommer det att bli ett nytt Garden Warfare, eller återvänder de till de gamla tornförsvarsrötterna? Och om det är det sistnämnda som gäller, finns det då verkligen en chans för en konsollansering eller blir det endast för mobilplattformar?

Om de har något riktigt stort i rockärmen kan de möjligtvis låna plats på Microsofts presentation, men jag har svårt att se vad detta skulle vara. Ett nytt Dragon Age är ju under utveckling, men stora delar av teamet fick ju gå över till att släcka bränder under Anthem-utvecklingen istället, så jag tror att det fortfarande är ganska långt borta.

EA kommer att hålla sina presentationer den 8 juni med början 18.30.

Vad ser du mest fram emot att se från Electronic Arts?

Ett svar
  1. Thomas Thomas

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.