Inför E3 – Bethesda

När Bethesda klev in på E3-scenen vid denna tid förra året hade de stora mängder medvind med hjälp av starka spellanseringar. Det gick så pass bra för dem att Metacritic utnämnde dem till bästa utgivare baserat på betygssnittet deras spel uppnådde under det gångna året, och allting pekade verkligen uppåt även efter en ganska stark presentation på mässan.

Nu ett år senare med facit i hand ser väl kanske saker och ting inte riktigt lika positiva ut. Fallout 76 släpptes och lanseringen kan liknas med en av de mer utdragna trafikolyckorna som har skett, där elände efter elände bara avlöste varandra. Allt från ett fundamentalt trasigt spel till missvisande marknadsföring av specialutgåvan, och som kronan på verket läckta personuppgifter skapade en av de stökigaste spellanseringarna jag kan påminna mig om.

Det blir därför väldigt intressant hur de sköter presentationen detta år, med tanke på att de brukar ha en ganska kaxig och lössläppt ton i retoriken. Om de inte åtminstone försöker få in lite ödmjukhet och en tydlig bild av hur de kommer att vinna tillbaka fansen kommer nog mycket klinga lite falskt i mångas öron.

På spelfronten kommer de åtminstone ha två stora kanoner att erbjuda, och störst av dessa är tveklöst Doom Eternal. Det har nu visats upp i ett par omgångar sedan förra sommaren, och jag tror att det börjar bli dags att spika ett datum för spelet nu. Kanske redan till hösten? Med tanke på hur ruskigt bra de lyckades med omstarten av Doom-serien har jag väldigt höga förväntningar på spelet. Denna gång får de dock gärna omfokusera resurserna de slösade på flerspelarläget samt den inbakade nivådesignern och lägga allt krut på kampanjen.

Wolfenstein Youngblood kommer troligtvis också att finnas i rampljuset, och det är ett spännande sidospår som jag ser fram emot att sätta tänderna i. Detta alternativa tidsspår i den redan alternativa historian sätter BJ Blazkowiczs tvillingdöttrar i huvudrollerna och det hela utspelar sig i Paris under 80-talet. Det har även klargjorts att Arkane Studios är involverade i utvecklingen, och att detta kommer enligt uppgifter att innebära lite mer öppna, Dishonored-liknande nivåer.

Eftersom protagonisterna är tvillingar innebär det också att spelet går att uppleva kooperativt, vilket är ett riktigt stort plus. Tyvärr ser det dock inte ut som att detta läge är tillgängligt lokalt, utan endast via internet. Lanseringen är spikad till 26 juli, så snart får vi nöjet att meja ner nazister igen!

Med tanke på hur snabbt de visade upp Wolfenstein Youngblood efter lanseringen av det helt underbara Wolfenstein II: The New Colossus (9/10), kanske det rentav finns en chans att vi få se en glimt av Wolfenstein III. Det är kanske lite mer önsketänkande än sannolikhet, då det tidigast kommer att kunna släppas i slutet av nästa år.

Förra året avslutade Todd Howard presentationen med att visa i princip allt de kommer att släppa de närmaste 25 åren, med extremt korta teaservideor av Starfield och The Elder Scrolls VI. Möjligtvis finns det en liten chans att vi får se mer av Starfield i årets presentation, vilket skulle vara intressant då det i princip inte finns någon information alls om spelet än.

Hur mycket jag än önskar att vi får se mer av The Elder Scrolls VI är detta nog ganska uteslutet. Dessa gigantiska projekt tar lång tid att utveckla, och de har redan sagt att Starfield är ett spel för nästa generation och att The Elder Scrolls VI släpps efter detta. Det kommer med andra ord att dröja ett bra tag innan det finns något konkret att visa där.

Förhoppningsvis kan vi få en hum om vad som kommer härnäst från Arkane Studios också. Efter framgångarna med både Prey (8/10) och Dishonored: Death of the Outsider för ett par år sedan känns det som att det är dags för dem att ta sig an ett nytt storprojekt. Medan Lyon-studion har sysselsatt sig med Wolfenstein Youngblood tillsammans med svenska Machinegames är det oklart vad Arkane Studios i Austin har gjort sedan Prey. Jag skulle förstås inte säga nej till mer Prey eller Dishonored, men kanske har de något nytt spännande i rockärmen istället?

Om du känner dig redo för en uppesittarkväll kan du se Bethesdas presentation den 10 juni klockan 02.30!

Vad ser du fram emot att se från Bethesda?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.