Inför E3 2016 – Sony

Det fanns en övervägande konsensus efter förra årets presskonferens att Sony tveklöst ”vann” E3-mässan med det utbudet de visade upp. Jag var vid tillfället benägen att hålla med om detta, men nu i efterhand är jag betydligt mer osäker. De stora bomberna var bland annat återkomsten av The Last Guardian, nyversionen av Final Fantasy VII och Kickstarter-kampanjen för Shenmue 3.

Nu, ett år senare, har vi fortfarande inte sett något mer av dessa projekt. Ur ett kortsiktigt perspektiv hade deras presskonferens absolut de största nyheterna, men frågan är när vi kommer att få ta del av dessa spel.

Vi fick även se avtäckningen av det otroligt spännande Horizon: Zero Dawn, som vid tillfället var ämnat att bli denna hösts stora titel. Efter många envisa rykten fick vi till slut bekräftat att spelet kommer att missa 2016, och istället släppas 1 mars 2017. Vi får troligtvis ändå en ny demonstration av spelet under presskonferensen.

Efter förra årets pånyttfödelse av The Last Guardian har jag bara en sak att säga: ge oss ett lanseringsdatum. Snälla, för allas skull.

Jag vill gärna se en ny trailer av nya Quantic Dream-spelet Detroit: Become Human, som fick en spännande avtäckning under Paris Games Week förra året. Jag misstänker dock att detta spel kommer att sparas till de europeiska mässorna istället, men det hade varit trevligt att få ett släppdatum att se fram emot.

Bend Studio har i flera år jobbat i varierande utsträckning på en PlayStation 4-titel som vi fortfarande inte vet speciellt mycket om. Enligt uppgifter ska det vara ett bilspel i en öppen spelvärld med titeln Dead Don’t Ride, men allt detta är baserat på rykten och läckor som inte har kunnat bekräftas. Förhoppningsvis är 2016 året då vi får reda på vad denna talangfulla studio sysslar med.

Sucker Punch har också ett hemligt projekt under utveckling, vilket bekräftades av Sony Worldwide Studios-chefen Shuhei Yoshida i en intervju under E3 förra året. Nyligen började rykten cirkuleras om att det handlar om ett Spider-Man-spel, men detta dementerades tydligt av utvecklarna. Med tanke på deras erfarenhet av superhjältar och plattformsspel hade det dock varit intressant att se vad de hade lyckats göra! Det är oklart hur långt de har kommit i produktionen av nya spelet, och jag skulle därför säga att det är en högoddsare att se det under årets E3.

På hårdvarufronten kommer Sony sannolikt ha en del att prata om. Det börjar snart dra ihop sig för lanseringen av PlayStation VR, och nu när både priset och lanseringsperioden är känd måste de börja prata om vad det är vi kommer att kunna spela i oktober. Vi måste helt enkelt få konkreta argument för varför vi ska gå ut och slänga upp cirka 4000 kr i höst, för i grund och botten är det spel som kommer att sälja denna hårdvara precis som vilken spelplattform som helst.

Sist men inte minst har vi den stora elefanten i rummet, PlayStation Neo. Sony måste prata om denna nya hårdvara och vad de har för planer med den, och det går inte att skjuta upp till ett senare tillfälle med tanke på hur mycket information som har läckt. De har sannolikt velat ha det som en stor överraskning vid ett noga utvalt tillfälle, men det går inte att prata runt denna uppgraderade PlayStation 4 längre.

Jag förväntar mig en bekräftelse av hårdvaran och några demonstrationer där de jämför prestandan mellan modellerna, men jag är inte helt säker på att vi får se en lansering redan i höst. En ny konsol kommer att stjäla mycket uppmärksamhet från deras VR-lansering, och jag är ganska säker på att Sony vill att folk ska köpa både ett VR-headset och en Neo. Därför misstänker jag att konsolen kommer att dyka upp under första kvartalet 2017.

Sonys presentation kan du se tisdagen den 14 juni kl 03.00.

Vad hoppas du få se från Sonys håll?

2 kommentarer
  1. Thomas Thomas
    • Johan Lindros Johan Lindros

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.