Månadens höjdpunkter [September 2020]

September brukar kallas den första höstmånaden och i Sverige kryper även soldyrkarna inomhus och dammar av sina handkontroller. Sett till spelsläppen så märks det att branschen delvis håller andan i väntan på generationsskiftet, men självklart har jag lyft fram några spel som du bör hålla lite extra koll på. Månaden bjuder på en blandning av uppföljare, årsutgåvor, återutgivningar och helt nya spel.

Spelen jag har lyft fram är väldigt olika och bjuder på ett mysigt actionäventyr, ett storspel med filmhjältarna Avengers och ett futuristiskt, Wipeout-doftande racingspel.

Ary and the Secret of Seasons (PS4) – 1 september

Vi är inte direkt bortskämda med belgiska spel, men Ary and the Secret of Seasons är ett indie-spel utvecklat av en liten studio i Bryssel och en av byggnaderna i spelet är inspirerat av en känd kyrka i staden. Upplägget beskrivs som Zelda-liknande där flera av spelets områden är otillgängliga tills du har låst upp vissa vapen eller förmågor. Utvecklarna själva har nämnt The Legacy of Kain: Soul Reaver och Jak & Daxter som inspirationskällor.

Ary är en väktare av årstiderna i en mansdominerad värld och hennes uppdrag är att återställa årstiderna i världen Valdi. Världen ska enligt utsago vara multikulturell och varierad och anamma asiatiska influenser. Spelet beskrivs som ett tredimensionellt actionäventyr med plattformselement och ser riktigt mysigt ut.

Marvel’s Avengers (PS4) – 4 september

Behöver Avengers någon presentation? Även om du inte läste serietidningen MEGA Marvel på 1990-talet så måste du nästan ha bott under en sten för att ha missat Marvels filmuniversum som nått stora framgångar under det senaste decenniet.

I spelet attackeras Avengers när de hyllas för sina insatser och attacken ger enorma skador på San Francisco. Avengers bannlyses och organisationen AIM får stora befogenheter. Spelet tar sin början fem år efter händelserna och du axlar rollen som en av de klassiska hjältarna som exempelvis Hulken, Captain America eller Iron-Man.

Spelet är ett actionäventyr som ska kunna spelas ensam i ett offline-läge eller online tillsammans med tre andra spelare. Fler karaktärer och områden ska släppas löpande i gratis uppdateringar. Förutom att låsa upp utrustning och färdigheter så finns det en stor mängd kosmetiska uppgraderingar att låsa upp. Jag spelade lite grand i betaversionen och ser fram emot att få prova den färdiga versionen. Och skulle du köpa en PlayStation 5 så har Square Enix lovat att du kan uppgradera PlayStation 4-versionen till PS5 utan extra kostnad.

Pacer (PS4) – 17 september

Spelet Pacer började sitt liv som en Kickstarter-kampanj för en andlig uppföljare till Wipeout, och det kanske inte är så konstigt då grundaren av R8 Games är Andrew Walker som hade en ledande roll i Wipeout 3 redan 1999. Flera av medlemmarna i utvecklingsteamet har Wipeout-erfarenhet och det syns verkligen på trailrar och spelmoment. Från början hette spelet Formula Fusion, och fick en del kritik under early access. Nu ska det vara färdigpolerat och jag hoppas iallafall på en Wipeout-liknande upplevelse med pumpande technomusik och ofattbara hastigheter.

Övriga spelsläpp

 • WRC 9 (PS4) – 3 september
 • Doraemon Story of Seasons (PS4) – 4 september
 • Tony Hawk’s Pro Skater 1 and 2 (PS4) – 4 september
 • NBA2K21 (PS4) – 4 september
 • Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning (PS4) – 8 september
 • OkunoKA Madness (PS4) – 8 september
 • Bounty Battle (PS4) – 10 september
 • RPG Maker MV (PS4) – 11 september
 • Spelunky 2 (PS4) – 15 september
 • Earth Defense Force 5 (PS4) – 18 september
 • WWE 2K Battlegrounds (PS4) – 18 september
 • 13 Sentinels: Aegis Rim (PS4) – 22 september
 • DreamWorks Trollhunters Defenders of Arcadia (PS4) – 25 september
 • Mafia: Definitive Edition (PS4) – 25 september
 • Umihara Kawase BaZooKa! (PS4) – 29 september

Vad kommer du att köpa och spela i september?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.