Månadens fråga: Vilket retrospel ska få en ny chans?

Spelbiblioteket ökar konstant till PlayStation 4 och spelare får ta del av nya, spännande äventyr som kommer att bli framtida klassiker. Men det finns en växande trend att gamla spel kommer tillbaka till den nuvarande generationens konsoler också. Till exempel har Capcom beslutat att släppa sex Disney-spel från 8-bitsgenerationen på nytt i The Disney Afternoon Collection, och underpojken dyker snart upp igen i både Wonder Boy: The Dragon’s Trap och Wonder Boy Returns.

I månadens fråga tittar vi i backspegeln och funderar kring om äldre retrotitlar som vi vill spela igen, i nya versioner med extra tillägg som ska göra det gamla fräscht. Kanske du vill återuppleva ett klassiskt rollspel med knivskarp HD-grafik, eller varför inte köra bil i oförändrad stil och musik?

Blicka tillbaka och lista ut dina önskemål, så berättar vi om vilka retrospel vi tycker ska få en ny möjlighet att skina!

Jerry vill flyga med Space Harrier igen

Löparen tar bonden, springaren tar löparen, tornet tar springaren – eller vänta nu? Hoppsan, fel spel.

När jag var en ung pojke spelade jag mycket SEGA Master System, och ett av de spel jag ägnade mest tid åt var den gamla arkadskjutaren Space Harrier. Jag tycker att det är hög tid att göra ett nytt besök på den långa färden igenom den schackrutiga, färgskiftande vägen. En modern omstrukturering, grafiskt i stil med kommande Wonder Boy: The Dragon’s Trap, skulle vara mer än nog för att få nostalgiker, mig inkluderad, hoppa av lycka.

En helsvetsad utmaning vore att ta sig an alla spelets bossar i ett svep, kanske även ett oändligt läge där gamle Harrier ska komma långt på bara ett liv. Sen skulle det vara rätt häftigt att få uppleva Space Harrier med PlayStation VR.

Martin vill tillbaka till MSX-labyrinten

Dags att besegra den absolut sista bossen i labyrinten!

Dags att besegra den absolut sista bossen i labyrinten!

Ett av de spel som jag spelade allra mest under mina första år som datorägare, var The Maze of Galious till MSX. I detta äventyr styrde jag antingen hjälten Popolon eller hjältinnan Aphrodite i min trägna kamp för att besegra spelets samtliga tio slutbossar. Spelet bjöd på ett rejält djup när det gäller nivådesign och möjlighet att utforska enorma kartor. Med tanke på att titeln i år firar 30 år, tycker jag att det inte är mer än rätt att vi får möjligheten att återuppleva detta episka äventyr.

Jag minns att när jag och en vän äntligen klarade hela spelet, blev så upphetsade att vi ringde upp återförsäljaren av spelet och såg till att telefonsvararen spelade in musiken som spelades upp under sluttexterna.

Jesper gillar asymmetriskt samarbetsläge

Parallax-scrollingen bör få en chans till

Ett spel som har etsat sig fast i mitt minne är den sidoscrollande actionspelet Silkworm, där det lokala samarbetsläget låter två spelare styra en helikopter och en jeep. Enspelarläget fungerar självklart bra där du får välja mellan de båda fordonen, men det är i tvåspelarläget som spelet verkligen glänser. Jag minns med glädje hur vi käbblade om vem som skulle vara helikoptern nästa omgång, då det gav lite större rörelsefrihet att kunna utnyttja Y-axeln på ett kreativt sätt medan jeepen får nöja sig med att kunna hoppa.

I moderna samarbetsspel ser vi ofta ganska små skillnader hos spelarkaraktärerna där några färdigheter skiljer men där kontrollschemat är i stort sett identiskt. Jag skulle gärna se en nyversion av Silkworm med upphottad grafik och kanske en modernisering av vapenuppgraderingar och kreativa troféer.

Vilket gammalt spel vill du spela i en ny, uppdaterad utgåva?

2 kommentarer
  1. Quint Quint
  2. Alestes Alestes

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.