Tankar och förhoppningar inför Friday the 13th: The Game

Ett spel baserat på de klassiska filmerna i Fredagen den 13:e-serien är under utveckling. I oktober 2015 släppte indieutvecklarna Gun Media helt oväntat en teaser av Friday The 13th: The Game. Mängder av fans jublade av glädje och många blickar riktades åt deras håll.

Studion valde att starta en finansieringskampanj på Kickstarter för att få ekonomiskt stöd i sitt projekt. Målet var att nå 700 000 dollar och på bara en månad nådde de 823 704 dollar, något mer än vad de hade hoppats på. Men varför valde de Kickstarter? Varför tog de inte hjälp av en känd utgivare istället?

Vi går tillbaka i tiden. Runt oktober 2014 hade Gun Media en idé till ett överlevnadsspel där spelare på internet möts i en ödesdiger utmaning; en blodtörstig mördare mot sju lägerledare som ska försöka överleva en fasansfull natt i ett sommarläger. Det här spelet hette Slasher Volume 1: Summer Camp och det var ett slags kärleksbrev till Fredagen den 13:e. Vad som är intressant är att utvecklarna hade involverat personer som har varit med och gjort filmerna. Redan då tyckte jag att det här var ett kul koncept, men plötsligt blev det helt tyst om Summer Camp.

Vad som hände bakom kulisserna var att Sean S. Cunningham, som regisserat den första filmen och dessutom äger rättigheten till hela serien, fick reda på att Gun Media sysslade med ett spel som påminde starkt om filmerna med Jason Voorhees. Cunningham hade i årtionden letat efter ett koncept till ett bra spel i filmernas anda, men stått tomhänt ända tills dess att han såg Summer Camp. Han sökte därför upp studion och påbörjade ett samarbete, något som gav positiva resultat. Sean S. Cunningham gav till och med utvecklingsstudion tillgång till filmlicensen helt gratis!

Utvecklarna hade kommit långt med Summer Camp, och det skulle bli kostsamt att förändra spelet; nya animationer, nya miljöer och motion capture kostar otroligt mycket pengar. De valde därför Kickstarter för att de ville att fansen skulle vara med och påverka spelets utveckling. Eftersom de som är involverade i projektet alla är stora Fredagen den 13:e-entusiaster ville de inte sjabbla bort sin chans, och därför fattades beslutet att göra spelet själva och inte jobba med en känd utgivare. Det är lite vågat på ett sätt, men jag förstår Gun Medias beslut.

Sackhead Jason från den andra filmen är en av de sju skins som man kan välja mellan.

Sackhead Jason från den andra filmen är en av de sju skins som man kan välja mellan.

Gun Media har fått massor av uppskattning tack vare det kommande spelet men det växer en stor portion ilska mot dem också. Jag läser kommentarer varje dag på deras Facebook-sida, och det som retar folk mest är att det inte finns något innehåll för de som vill spela spelet själva. Studion har förklarat att det i dagsläget blir för dyrt med ett enspelarläge, något som de negativa människorna på internet självklart inte uppskattar.

Det jag har sett i videoklipp och ur den virtuella dagboken Virtual Cabin (endast på PC), så ser Friday The 13th: The Game riktigt lovande ut. För att vara ett spel i alfa-stadium ser spelet snyggt ut, även om det behövs slipas i kanterna. Harry Manfredinis musik är precis lika skräckinjagande som den var för dryga 30 år sen.

Det kommer att finna sju olika versioner av Jason, varav en är en helt ny tolkning, skapad av självaste Tom Savini. Personligen önskar jag att alla versionerna av Jason spelas annorlunda. Jag vill till exempel att hillbilly-Jason ska springa, medan varianten från sjunde filmen promenerar. Jag misstänker dock att alla versionerna av Jason endast kommer att gå.

I trailern som visades på E3 använder sig antagonisten av teleportering, vilket är en häftig funktion som lär överraska en spänd motspelare. Enligt utvecklarna dröjer det dock ett tag tills Jason kan använda sig av denna och andra dolda förmågor. Lägerledarna måste ju ha en chans, eller hur?

En av de elva lägerledare som man kan välja mellan. Är det jag, eller liknar han Jimmy Fallon?

En av de elva lägerledare som man kan välja mellan. Är det bara jag som tycker det, eller liknar han Jimmy Fallon?

Den här katt-och-råtta-leken kommer att roa filmseriens fans, helt garanterat. Att övertyga de som inte är insatta kommer dock att bli en utmaning för utvecklarna. Spelet måste vara roligt att spela och vara något som spelaren vill återvända till. Det viskas om att ett enspelarläge kommer som nedladdningsbart extramaterial, men det är inte hugget i sten. Allt beror på hur mycket Friday The 13th: The Game kommer att sälja.

Personligen tycker jag det är trevligt att det kommer ett ordentligt spel som följer filmerna och jag kommer att fortsätta hålla ett öga på utveckling fram tills dess att spelet släpps. Något exakt datum finns inte, men Gun Media siktar på oktober eller november i år.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.