Kampen mot skämshögen

Här på PSbloggens redaktion pratas det ibland om den så kallade skämshögen. Ni vet den där högen med spel som man har köpt men inte hunnit ta tag i än. I dagens digitala samhälle där tillgången till spel är stor och spelbranschens giganter ofta gödslar med rea-tillfällen är det ganska lätt att bygga upp en sådan hög, framförallt då många spel tar lång tid att klara eller online-titlar utan egentliga slut suger upp tid för en.

För mig är skämshögen även nära besläktad med den så kallade skämslistan som i sin tur handlar om de där titlarna som man borde ha spelat men kanske inte riktigt haft chansen eller ibland lusten att ta tag i.

Jag kan exempelvis pinsamt erkänna att min erfarenhet av serien Metal Gear är begränsad till att ha spelat någon timme av klassikern Metal Gear Solid, vilket gavs ut 1998. Jag tycker att spelen ser riktigt spännande ut och jag gillar konceptet, men det har inte blivit något mer av det helt enkelt. Då och då ploppar det upp en ny titel i serien och jag blir återigen påmind om gamla synder. Trots detta har jag under åren som har gått snappat upp så pass mycket av spelens handling att jag kan tala mig ur en situation om ämnet kommer på tal, men det med nöd och näppe.

Kanske är det frisyrerna som avskräcker?

En annan aspekt av det här med spelen som vi skäms över att inte ha spelat, har med tid att göra. Inte bara som i att jag måste ta mig tid för spelandet i min vardag utan även på andra sätt. För som i mitt fall ovan kan det gå väldigt lång tid innan jag tar tag i ett spel eller en spelserie, detta samtidigt som spelvärlden och tekniken utvecklas, ribban höjs och helt plötsligt kanske det inte går att få samma upplevelse av spelet som om jag hade spelat det under dess storhetstid.

Vissa spel blir ju inte tidlösa klassiker genom sina tekniska bedrifter eller handling utan lever huvudsakligen vidare genom nostalgin och känslorna vi har laddat dem med, något som kanske blir svårare att skapa för en eftersläntrare när spelet känns daterat eller när online-funktioner är nedlagda.

Med dessa tankar färskt i minnet blev jag nyligen överraskad när jag fick höra att en bekant hade börjat spela igenom den gamla JRPG-pärlan Final Fantasy VII för första gången. Det blev inte bara ett snabbt ”prova på” för att sedan byta till något annat, utan så gott som en hel genomspelning. Trots sina 22 år sedan släpp, höll spelet honom fastlimmad ända till slutet. I skrivande stund sitter han fast på sista bossen, något som jag minns att jag också gjorde för många år sen när jag spelade det för första gången.

Med min kamrats Final Fantasy-spelande som inspiration leker jag därför med tanken att göra ett ryck och ta tag i ett spel som har fått vänta riktigt länge. Det blir pinsamt nog inte något ur Metal Gear-serien, utan en titel som jag har velat spela länge men inte har haft i min ägo förrän nyligen, nämligen det ursprungliga Silent Hill från 1999, startskottet för en serie vars andra titlar har gått varma på mina konsoler.

Har du som läsare en hög med ospelade spel som ligger och jäser och finns det några titlar du skäms över att inte ha spelat? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan!

7 kommentarer
  1. Johan Lindros Johan Lindros
  2. Thomas Thomas
    • Jonny Lindmark Jonny Lindmark
  3. Thomas Thomas
  4. Quint Quint
    • Jonny Lindmark Jonny Lindmark
  5. Kristoffer Nyrén Kristoffer Nyrén

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.