FIFA och slutet på det vackra spelet

Fotboll är världens största sport och många följer det på daglig basis via klubblag eller landslag. Kanske inte så konstig då att EAs FIFA-titlar är spel som väcker starka känslor bland spelare. Och med FIFA 19 har det tyvärr varit mest negativa aspekter av spelet. När jag ser trailern till FIFA 20 känns det inte heller lovande inför framtiden.

Jag tycker att folk gnäller på FIFA varje år och aldrig verkar riktigt nöjda. Det är en del av spelet; du spelar online och vill vinna och när du förlorar är det alltid någon annans fel. Men i år känns det som att dessa klagomål har nått nya höjder. Missnöjet känns förknippat med två saker som jag ser som problemet med FIFA; FIFA Ultimate Team (FUT) och bristen på andra lägen i spelet.

Låt oss börja med det som inte är FUT. Om du känner att du inte vill spela i det här läget och samla på spelare, utan istället ha en mer traditionell upplevelse, är det svårt idag. Många lägen är bara ett skelett av vad de en gång i tiden var. En snabb sökning på Youtube visar mängder med videor där folk går igenom karriärläget och Pro Club där det visas hur det var bättre förr med fler valmöjligheter.

En gång i tiden var dessa lägen viktiga för EA, det var anledningen till att folk köpte spelet. Numera är det ett fåtal som gör detta och därför verkar EA inte bry sig lika mycket. Sedan 2012 och FIFA 13 verkar EA ha lagt ner mest resurser på det som verkligen ger dem pengar; Ultimate Team.

FIFA 20 kommer se snyggt ut. Men kommer det att vara roligt?

Jag är en Ultimate Team-spelare. Det är det läge som jag har spelat mest de sista åren och har upplevt som trevligast också när jag har spelat. Men i år känner jag att Ultimate Team inte är samma spel längre. Och det beror på pengar. Det som har skett i år är en inflation i priser på spelare samtidigt som att EA medvetet drivit oss spelare till att spela med de dyra spelarna. En gång i tiden fanns det motivation från titlarna att spela med en bred trupp. Som det är uppbyggt idag är det en smal topp av spelare som gäller om du vill bli bäst.

Detta gör att merparten av spelarna går efter dessa. Och eftersom många inte har tiden att spela sig fram, betalar de med riktiga pengar. Och där har vi pudelns kärna; EA vill inte ändra på en vinnande formel samtidigt som fler och fler spelare börjar tröttna på detta beteende. Electronic Arts verkar inte heller vilja fixa saker i spelet som varit ett problem, till exempel den mer och mer arkadliknande spelstilen där dribbling och stil går före solitt försvarsspel och realism. För det tjänar man inte några pengar på. Istället fylls Youtube av influencers som visar hur de öppnar paket med de bästa och dyraste spelarna, allt för att locka fler spelare att köpa.

När E3 kom i år var jag ändå nyfiken på vad EA skulle göra. Skulle man lyssna på kritiken som FIFA 19 har fått? Nej. Istället fick vi VOLTA Football. Vi får gatufotboll istället för att imperiet fokuserar på de saker som spelare över hela världen har gnällt på i flera år. Och för första gången på flera år funderar jag på att inte köpa FIFA.

2 kommentarer
  1. Mamma
    • Johan Lindros Johan Lindros

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.