Dark Souls II: Bossguiden – Del 9

Efter att ha avhandlat Nashandra och alla andra bossar i Dark Souls II trodde du förstås att jobbet var avklarat och att världen var lugn och harmonisk igen. From Software hävdar dock motsatsen genom att släppa den första expansionen som heter Crown of the Sunken King. Utvecklarna lovade att erbjuda några av de svåraste utmaningarna du ställts inför i ett Souls-spel och jag kan inte göra annat än att hålla med.

Delar av utmaningen grundade sig dock i att From Software lyckades patcha sönder mitt huvudsakliga vapen – Great Lightning Spear – och tvingade mig att använda närstrid genom hela expansionen.

Elana, the Squalid Queen

Denna boss som – åtminstone utseendemässigt – påminner om Nashandra ser till en början ganska passiv ut, men när hon väl har kommit igång har hon några riktigt elaka överraskningar. De vanligaste attackerna är att hon försöker omringa dig med Flame Swathe, och eftersom de gör kolossalt ont är det en god idé att du hela tiden rör på dig. Hon blandar även med Dark Orb lite då och då, och om du är för nära bossen kommer hon att dra igång en Dark Storm vilket innebär att du bör backa ganska omgående.

Den största överraskningen är dock att hon är rätt glad för att kalla på förstärkning, och även fall det oftast handlar om några skelett kan Elana ibland chockera genom att kalla fram en gammal vän – Velstadt.

Som magiker bör du undvika allt som är lightning-relaterat eftersom hennes skydd mot detta är skyhögt. I övrigt handlar striden mest om att undvika hennes Flame Swathe samt att hålla ryggen fri när hon väljer att teleportera. Jag upplevde dessutom att jag föredrog att hon framkallade Velstadt eftersom han är ganska lätt att leda runt i rummet, men det är lite av en smaksak antar jag.

I närstrid gäller det att hålla koll på hennes yxsvingar eftersom de kan göra kopiös skada om hon får in en tresvingskombination. Det är i synnerhet den andra svingen som är lite svår att undvika eftersom den är lite lurigt fördröjd.

Sinh, the Slumbering Dragon

Här är det dags för en riktigt spännande strid mot en sällsynt elak drake. Inte nog med att den sprutar eld, denna eld är också fylld med giftgas som snabbt kan förvandla en lovande strid till en resa till lägerelden. Sinh är också väldigt mobil och är glad för att flyga omkring och svepa ner och klappa till dig.

Drakens sista överraskning är att den har en frätande yta på huden vilket gör att dina närstridsvapen tar ganska mycket stryk under striden. Det är därför rekommenderat att ta med sig lite repair powder i nödfall.

Eftersom min karaktär är fokuserad på Miracles var jag ganska körd redan från början eftersom draken har ganska bra skydd mot sådan skada. Detta kan du se ganska tydligt framåt slutet av klippet när jag trodde att mitt vapen hade gått sönder och jag gick över till Lightning Spear. Andra typer av magier kan du ha mer framgång med dock, men jag anser ändå att det är enklast att hålla sig relativt nära bossen oavsett om du är magiker eller närstridsfokuserad.

När Sinh är på marken är det optimala läget att attackera honom när han sprutar eld i en svepande båge. Då ska du så snabbt som möjligt springa till vänster om Sinhs huvud och där kan du attackera flera gånger i säkerhet. Ett annat ypperligt tillfälle är när draken sveper med huvudet längs marken och stegrar upp. Om du lyckas rulla förbi den attacken (som du kan se att jag misslyckades med ett antal gånger) har du också ett bra läge att få in några attacker.

Flygattackerna upplevde jag oftast som relativt enkla att undvika genom att springa mot draken direkt när han lyfter. Tajma sedan en rullning precis när han passerar så bör du vara säker. På tal om att vara säker har Sinh även ett ställe mellan bakbenen där du kan stå utan någon större fara. Han brukar oftast flyga iväg då, men du hinner få in några smällar innan dess.

Slutligen kan det vara en bra idé att kapa drakens svans för att minimera risken att bli träffad av vissa attacker. Detta gör du enklast när Sinh ställer sig på bakbenen och sprutar eld på marken framför sig. Då ligger hans svans längs marken och är enkel att hugga av med några kvicka smällar.

Gank Squad

Detta är förmodligen den mest frustrerande strid jag har upplevt i ett Souls-spel eftersom det är en väldigt svår fight, men saknar kreativiteten som From Software brukar erbjuda. Den är dessutom ganska billig och stundtals orättvis. Det är därför rekommenderat att du tar med dig förstärkningar.

Striden är i grund och botten en vanlig PVP-fight i en arena, fast de är tre och du är ensam. Du möter en bågskytt, en fiende med två svärd och en som rollspelar som Havel the Rock från förra spelet. Alla tre fienderna har namn, men striden har populärt kallats för ”Gank Squad” av spelare eftersom det påminner om att bli påhoppad av ett gäng spelare utan förvarning.

Första steget är att bli av med bågskytten eftersom han är ett stort hinder för att röra sig fritt i arenan. Detta innebär att du behöver leda runt de andra två fienderna lite för att kunna någon ostörd sekund med bågskytten, och det gör du enklast genom att hoppa ner i hålet till höger direkt när striden börjar. Sedan kan du springa upp för rampen och attackera, och sen göra om hela processen tills bågskytten är död.

Nästa prioritet är svärdmannen och taktiken är i princip den samma som med bågskytten. Led runt fienderna och försök dela upp dem så gott det går. Möter du båda samtidigt är det slut på det roliga väldigt fort. Använd hela utrymmet till din fördel, men tänk på att det finns statyer som skjuter på dig i bortre delen av arenan och detta kan också snabbt förstöra en lovande fight.

När Havel-kopian är kvar är striden ganska enkel. Vänta ut hans jättesvingar och attackera när han försöker återhämta sig, men underskatta inte hans snabbhet. En smäll med den klubban är ibland tillräckligt för att avsluta striden lite för tidigt.

Detta är en strid som handlar om massor av uthållighet och en gnutta tur. Ta med så mycket helande prylar du kan bära och samla allt tålamod du har, för detta kan bli ett långt projekt.

Om du vill se hela min kamp mot fienderna i Crown of the Sunken King kan du se den via länkarna. Del 1, del 2, del 3.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.