Förhandstest: Friday the 13th: The Game

Förra året offentliggjorde spelutvecklarna Gun Media det kommande skräckspelet Friday The 13th: The Game. Teamet lyckades skrapa ihop 823 704 dollar på Kickstarter för att deras livsverk skulle bli en möjlighet. Under tidsperioden 20-25 december lanserades den stängda betan, en efterlängtad julklapp för alla som har backat eller förhandsbokat spelet.

Detta är ett spel avsett för flera spelare varav sju stycken lägerledare ska försöka överleva natten och undvika den åttonde spelaren – den blodtörstige Jason Voorhees. Jag blir entusiastisk och väljer snabbspel, för att sedan välja en hjälte respektive en av de olika Jasons innan matchen startar. I detta skede har jag 12,5 procents chans att bli den maskerade mördaren och kurragömmaleken börjar på betans enda spelbara karta; Higgins Haven från den tredje filmen.

Min puls ökar radikalt när jag inser att min vettskrämde karaktär placeras mitt i skogen, omedelbart måste jag beväpna mig och hitta en utväg snabbt, men samtidigt försöka bevara lugnet. För att ta mig härifrån måste laget reparera någon av bilarna som finns på nivån med hjälp av de slumpmässigt placerade reservdelarna. Jag kan även laga telefonen och ringa polisen, men det dröjer för lagens långa arm att komma på plats. Att spela lägerledare är spännande, mycket på grund av vetskapen att en mördare kan dyka upp när som helst.

Jenny liknar Chris från tredje filmen och hennes lugn (Composure) är hennes starkaste tillgång. Att hon heter Myers i efternamn kan inte vara en slump..?

Har du undrat hur den långsamme Jason hinner ifatt sina offer i filmerna? Han använder sig av två olika teleporteringar, och kan överrumpla livrädda motspelare på flykt – men måste vänta en stund innan förmågan kan användas igen. Mördaren har ingen radar, men hans inre ekolod kan uppfatta ljudvågor från de livrädda bytena och kan även upptäcka vilka stugor de gömmer sig i. Jag kände mig överväldigad när jag traskade omkring som den framlidne Richard Brookers klassiska tolkning av Jason, och jag gillar att alla versioner av skräckikonen skiljer varandra åt. Några kan springa och vissa har starkare greppstyrka för att kunna utföra en brutal avrättning på plats.

Att vara Jason är intressant nog inte lika roligt som att spela lägerledare, och det beror på småsaker. När jag spelade Kane Hodders version från den sjunde filmen hade jag svårt att hinna ikapp Vanessa Jones, den snabbaste motståndaren. Känslan av att jaga fanns där men inte i det utförande jag hade hoppats på, men modifieringar och balanseringar kan fortfarande ske innan Friday the 13th: The Game kommer ut på marknaden.

Jag gillar dock de olika skillnaderna mellan karaktärerna. Alla är inte tillgängliga från start, utan de måste låsas upp när jag har samlat på mig tillräckligt med erfarenhetspoäng. Rollspelselementen ger mig stor lust att gå upp flera nivåer för att låsa upp till exempel Sackhead Jason, plus att jag även kan handla hjälpmedel åt lägerledarna och nya mordanimationer till deras livsfarlige fiende.

Men snälla Jason, vi ska ju spela brännboll – inte hockey!

Betans största överraskning var att matcherna underhöll mig ordentligt, med en skräckblandad förtjusning. Det var väldigt enkelt att greppa grunderna och jag kände en stor lust att spela en ny match omgående efter en avslutad massaker. Varje match har olika startpunkter och alla tillbehör ändrar också position för varje omgång, vilket skapar en välkommen omväxling.

Jag uppskattade även att musiken inte spelades förrän Jason var i närheten, och därmed vill jag berömma Harry Manfredini och hans legendariska musik eftersom den starka känslan av att vara med i en Fredagen den 13:e-film kändes autentisk.

Mitt allra första smakprov smakade lika gott som en nylagad sås. En stor portion tvivel sveptes bort efter mina provspelningar i julhelgen. Nu är jag mer övertygad om att Gun Media och deras vapendragare Illfonic vet vad de sysslar med, och kan de bara finslipa i kanterna kan deras skräckspel bli något extra. Intresset för Friday the 13th: The Game har förstärkts exponentiellt, och min längtan efter att återvända till Higgins Haven och de andra lägerplatserna är enorm.

Friday the 13th: The Game kommer till PlayStation 4 tidigt 2017.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.