Vad hände i veckan? [Vecka 52 2014]

Julafton har precis passerat och det är garanterat många av er som har hittat trevliga, hårda PlayStation-klappar under granen. Kanske är det så att du fått en ny konsol att spela på eller kanske ett efterlängtat spel som kräver uppkoppling till internet?

Julen ska vara en glädjens högtid och får många blev det säkert så medan andra slitit sitt hår på grund av att de inte fått påbörja sin kriminella karriär i GTA V Online.

Inlägget denna helg handlar såklart om den tråkiga händelse som inträffade under juldagen (amerikansk tid) men jag tänkte också ge er ett tips på vad ni kan göra under tiden som PlayStation Network är nere!

PlayStation Network under attack

PSN nere fortfarande...ska jag umgås med familjen eller titta på en Anime?

PSN nere fortfarande…ska jag umgås med familjen eller titta på en Anime?

Så hände det igen. PlayStation Network blev skjutet i sank under juldagens tidiga morgon tillsammans med Microsofts Xbox LIVE. Det var svårt för många och omöjligt för de flesta att ansluta till tjänsten som möjliggör flerspelarläge via internet, att synkronisera troféinformation samt att komma åt PlayStation Store. Även om inte informationen har bekräftats till fullo av de drabbade företagen, pekar det mesta på att det handlade om en DDOS-attack.

I hacker-världen är DOS (Denial Of Service) en metod som kan användas för att överbelasta offrets servrar för att göra det möjligt att så småningom få tillgång till systemen och exempelvis stjäla data. Det extra ”D” i DDOS (Distributed Denial Of Service) betyder att överbelastningsattacken dessutom sker från många olika håll samtidigt, vilket gör det väldigt svårt för de utsatta att värja sig mot attacken.

Jag läser väldigt många kommentarer på nätet som handlar om att Microsoft och Sony måste öka säkerheten för att säkerställa vår speltid på internet. Den påstådda gruppen bakom den aktuella attacken menar till och med att det var därför de utförde dådet, alltså för att påvisa säkerhetsbristerna i systemen. Till viss del har de rätt, alla företag som levererar någon sorts tjänst via internet och som har personliga uppgifter lagrade måste alltid göra sitt yttersta för att undvika att bli drabbade.

Samtidigt måste man förstå hur svårt det faktiskt är att värja sig mot dessa attacker. Det spelar ingen roll hur mycket pengar som företagen investerar i IT-säkerhet och ny hårdvara som ska kunna stå emot dessa virtuella flodvågor av angrepp eftersom terroristerna alltid kommer att ligga steget före.

Hackergrupperna som smyger runt på internet och agerar valfritt från en egen agenda utan något rättesnöre som styr dem har ett enormt nätverk av datorer som hjälper dem i sina attacker, nätverket kallas Botnet. Vad som är så läskigt med detta nätverk är att det består av helt vanliga uppkopplade datorer. Det spelar egentligen ingen roll vilken typ eller hur kraftiga datorerna är utan det enda som är intressant för en hacker är hur många datorer de har tillgång till.

Enligt undersökningar som gjorts är ungefär 10 procent av våra hemdatorer infekterade enheter som sällar sig till det zombieliknande Botnet, år 2014 existerar drygt sex miljarder enheter som anslöt till internet. Fram med miniräknaren, det blir en del datorer som potentiellt kan användas för att förstöra din flerspelarjul!

Som avslutning i den här tråkiga delen av inlägget vill jag belysa hur svårt det är att värja sig mot terrorism, både på nätet och i verkligheten. För att förenkla ytterligare kan man likna den utförda attacken vid en sprängd brevlåda på nyårsafton eller ruttna ägg som kastats på ytterdörren under påsken – hur vet man att det ska komma? Och vad ska man göra för att förhindra en oprovocerad attack?

När det gäller julens händelser finns det egentligen bara en sak vi kan göra. Uppdatera virusskyddet, sluta klicka på konstiga länkar och se till din dator inte är delaktig i nästa attack som kommer! PlayStation Network blev tillgängligt igen under natten men hotet kommer alltid att finnas kvar.

Sega Hard Girls säsong 1

Vad sägs om en nostalgitrip  i SEGA's skola?

Vad sägs om en nostalgitrip i SEGA:s skola?

Om det nu är så att du inte kommer åt PlayStation Network och kan tävla mot andra i GTA V eller Destiny, finns andra alternativ!
Ja, om du tröttnat på familjen vill säga… De flesta som njuter av konsolspel har någon gång spelat ett SEGA-spel, det måste väl vara ett faktum? På julafton släpptes det sista avsnittet i Hi Scoool! Seha Girl eller Sega Hard Girls som serien kallas på engelska, en väldigt kort men intensiv upplevelse i spelglädjens tecken.

Det första avsnittet öppnar starkt med de tre nyblivna eleverna Dreamcast, Sega Saturn och Mega Drive (ja, de heter faktiskt så!) som precis ska börja sin första dag i skolan Sehagaga Academy. Studentstatus uppnås genom att kämpa sig till 100 medaljer som förtjänas genom att flickorna lever ett virtuellt liv inuti SEGA:s spelklassiker.

Förvänta dig mängder med nostalgiska återblickar och skön, gammaldags grafik blandat med japansk galenskap i denna 13 episoder långa serie som jag personligen hoppas fortsätter några säsonger till!

Vad gör du när PlayStation Network inte går att komma åt? Umgås du med familjen, spelar du ändå spel eller tänker du titta på Sega Hard Girls?

4 kommentarer
  1. Johan Lindros Johan Lindros
  2. macke86
  3. Tap10lan
  4. Tap10lan

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.