Vad är det som händer hos Konami?

Konami har alltid funnits vid min sida som en trygg hörnsten i min uppväxt som spelare. Jag har upplevt höjdpunkterna i Track & Field-spelen, skjutit tusentals rymdfiender i Nemesis (Gradius), bekämpat Dracula i Castlevania-serien, räddat pingvinprinsessan i Penguin Adventure och blivit alldeles vettskrämd när jag spelat Silent Hill.

Jag har i princip varit med från den absoluta början; Konami har nått stor framgång och jag har njutit av de flesta spelen som det Osaka-baserade företaget utvecklat och givit ut. Under den senaste tiden har dock en hel del saker hänt, saker som gör att jag blir djupt oroad över Konamis framtid, företaget som under lång tid har varit ett av spelvärldens mest tongivande.

För ett tag sedan började ryktena florera om att Hideo Kojima (skaparen av Metal Gear-konceptet och mycket annat) helt och hållet skulle lämna Konami när Metal Gear Solid V: The Phantom Pain är klart. Det verkar som att Konamis omstrukturering under början av året inte var helt kompatibelt med Kojimas visioner, något som blev tydligare när Los Angeles studion Kojima Productions plötsligt bytte namn till ”Konami Los Angeles”.

Alldeles nyligen nämnde Konami i förbifarten att distributionsperioden av P.T. (ni vet skräckupplevelsen som visade sig vara en ”teaser” till Silent Hills) upphör den 29 april. Själv blev jag mycket förvånad och laddade prompt ned demot för säkerhets skull, även om jag har många timmars terapi framför mig om jag ska klara av att spela det.

De konstiga nyheterna slutar inte där! Den 27 april är dagen då Silent Hills, som varit ett spännande samarbete mellan Hideo Kojima och Guillermo del Toro, dör och visar ”GAME OVER” på skärmen. Konami bekräftar att spelet Silent Hills är lika dött som efter ett oväntat möte med Pyramid Head – med andra ord stendött med tarmarna hängande ut från magen. De använde dock inte just den träffsäkra beskrivningen i sitt uttalande. Lite senare uppdaterar dock företaget sitt uttalande med något som ska lugna entusiasterna runtom i världen: ”Vi kommer att fortsätta utveckla Silent Hill-serien”.

När jag gräver djupare i informationen kring situationen blir jag tyvärr ännu mer bekymrad. Fredagen den 24 april överraskar Konami ännu en gång genom att frivilligt avlägsna sin närvaro från aktiemarknaden i New York (New York Stock Exchange). Konami-aktien har inte varit någon storsäljare på den amerikanska marknaden och eftersom det finns krav på omsättning för att finnas på New York Stock Exchange kändes det kanske logiskt att dra sig ur innan företaget blir tvingade att avlägsna sig ofrivilligt?

Japaner håller huvudet högt i alla lägen och i detta fall är det förmodligen bättre att fly än illa fäkta men när jag konsumerar all den här informationen blir jag orolig. Vad är det som försigår i Osaka? Vad är det som hänt mellan Kojima och Konami? Kommer jag att våga spela P.T.? Blir det något Penguin Adventure 2?

Två saker är dock väldigt tydliga:

  1. Om du vill spela P.T. bör du ladda ner det idag, i morgon kan det vara (läs: är det) försent
  2. Förvänta dig inte att du får uppleva Silent Hills med vare sig Norman Reedus som röstskådespelare eller Guillermo del Toro som påverkande kraft

Vad tror du kommer att hända med Konami?

5 kommentarer
  1. jonasbylin jonasbylin
  2. gabeish gabeish
  3. Alestes Alestes
  4. brokatt
  5. SonicTheFudgehog SonicTheFudgehog

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.