PSbloggens årslista 2020: Bästa PlayStation 4-spelen

Med en ny konsolgeneration vill vi belysa några av våra spelfavoriter för PlayStation 4. Det finns massor av godbitar som fortfarande är under utveckling och vi får säkert anledning att revidera listan framöver.

När jag tänker tillbaka så har PlayStation 4-generationen bjudit på så många höjdare att det nästan känns orättvist att välja ut så få spel, men å andra sidan tvingas vi fundera hårt vilka som varit allra bäst.

10. Tetris Effect

Ser du pusselbitarna eller är skogen i vägen?

Fredrik:
Det är svårt att förbättra ett så enkelt koncept som Tetris. Det finns begränsade förbättringar att göra, men Tetris Effect lyckas peta in ett par intressanta nyheter, men framförallt så sveps själva spelandet in i ett Lumines-liknande skal med helt fantastisk musik och intressanta bakgrunder/block-utseenden. Med en hel uppsjö intressanta spellägen (och en kommande flerspelarvariant) är Tetris Effect troligtvis den bästa Tetris-versionen på väldigt länge.

9. Dying Light

Finns det någon som säljer ett par ögon i nacken?

Martin:
När jag med stor aptit spelade igenom Dead Island med Johan första gången, trodde jag nog inte att något kunde kännas bättre. Att sitta och, i berusat tillstånd, försöka köra bil med honom som passagerare i den fientliga miljön var något som jag fortfarande minns som en höjdpunkt i mitt liv, men sedan kom Dying Light. Och vilken resa det har varit!

I detta fantastiskt detaljerade spel, har jag och flertalet vänner, turats om att sparka zombier från hustak, utföra parkour-trick som skulle få vilken normal människa som helst att backa av rädsla, och samtidigt rädda en ö från undergång. Dying Light är förra generationens bästa spel, alla kategorier. I min bok är det den perfekta blandningen av racing-spel, rollspel och äventyr. Jag har nog aldrig längtat tillbaka till en spelvärld lika mycket som jag gjort varje gång jag avslutat en session av detta absoluta mästerverk.

8. NieR: Automata

2B visar ett exempel på sina eminenta stridsfärdigheter.

PSbloggens recension: 8/10

Fredrik:
Yoko Taro är troligtvis lite galen, men få japanska spelskapare kan mäta sig med honom när det kommer till att skapa vrickade karaktärer och världar. Nier Automata är en markant förbättring spelbarhetsmässigt jämfört med föregångaren, men minst lika förvånande, bitvis förvirrande och slutligen hjärt- och själakrossande.

7. Darkest Dungeon

Mörker, elände och ett oförlåtande stridssystem.

PSbloggens recension: 9/10

Jonny:
Efter Overwatch är Darkest Dungeon det spel som jag har tillbringat mest timmar med på min PS4. Det är stämningsfullt, skoningslöst och så vansinnigt bra. En modern klassiker!

6. Persona 5/Persona 5 Royal

De nya specialattackerna i Royal är både kraftfulla och effektfulla.

PSbloggens recension (Persona 5): 10/10
PSbloggens recension (Persona 5 Royal): 9/10

Kristoffer:
Persona 5 cementerade verkligen att Atlus är bäst i världen inom rollspelsgenren. Allt från karaktärsgalleri, stridsmekanik och musik till vuxna teman, prioriterande av sysslor och estetik är helt fantastiskt. Manuset är makalöst bra och atmosfären känns så klockrent japansk att till och med Yakuza-spelen får skämmas i jämförelse.

5. Dark Souls III

Precis som i alla Souls-spelen bjuder expansionerna på nya fantastiska upplevelser.

PSbloggens recension: 10/10

Jonny:
Dark Souls 3 blev den kompletterande delen till den treenighet som är Dark Souls-serien. I denna del fortsatte titeln på stigen som dess föregångare hade trampat upp, samtidigt som konceptet togs vidare till nya höjder.

Toby:
Det första Dark Souls är ett av de bästa spelen jag någonsin kört, medan tvåan inte alls kändes som samma sak. Dark Souls III var kanske lite väl publikfriande, men det var ändå superhärligt att få uppleva lite klassiskt hårdför fantasyaction och jag föll ganska hårt för spelet. En värdig avslutning på trilogin.

4. The Last of Us Remastered

Ellie och Joel visar att det går att göra spelkaraktärer otroligt levande.

PSbloggens recension: 9/10

Johan:
The Last of Us är sannerligen en förebild för alla som vill skildra en känslosam berättelse i spelform. Alla karaktärer är så mångfacetterade och välspelade att det är omöjligt att inte svepas med i den ömsom vackra och ömsom brutala historian.  

Kim:
Det mest minnesvärda spelet för mig då jag aldrig spelade Playstation 3-versionen. Det var nästan som en tv-serie som jag följde ihop med familjen varje kväll.

3. Dark Souls: Remastered

En drake där hela ryggen är en mun är en skrämmande uppenbarelse.

PSbloggens recension: 10/10

Johan:
Dark Souls kommer alltid att ha en speciell plats i hjärtat, då det var mitt första Souls-spel, och när nyversionen släpptes kunde även konsolägare få uppleva vettiga bildfrekvenser. Jag har tappat räkningen på hur många varv jag har spelat igenom det, men en av spelets storheter är att man aldrig riktigt blir fullärd och därför känns varje genomspelning som en ny och spännande upplevelse. 

Martin:
Efter månader, ja åratal, av snack och tjat bland skribenter och redaktörer på bloggen, gav jag med mig. Jag slängde mig handlöst in i From Softwares Dark Souls Remastered och fann mig själv på något sätt. Jag lärde mig tygla min rastlöshet (som gjorde att jag dog), lärde mig att bemästra fienders attackmönster (efter att jag hade dött) och lärde mig att uppskatta det grandiosa i spelets bossfajter. Jag trodde till en början att jag aldrig någonsin skulle klara av spelet, men nu cirka fem genomspelningar senare, vet jag att mästerverkens signatur stavas med fyra bokstäver; f, r, o och m.

2. God of War

Far och son i en farozon.

PSbloggens recension: 9/10

Kristoffer:
Oh, boy! Ett sånt asabra spel! Gudomlig regi, en yxa som känns himmelskt bra att svinga och överjordiskt brutala valkyrior är bara ett axplock av vad spelet erbjuder, men räcker gott och väl för att komma med på den här listan.

Jesper:
Jag har skrivit spaltmeter om God of War och får inte nog. För mig är det ett spel som har allt. Mytologi, ett stridssystem som får många andra actionspel att skämmas lite och en berättelse som värmer i det kalla Norden. För mig är det spelet som definierar PlayStation 4 som konsolgeneration och som representerar varför konsolen sålt så bra.

1. Bloodborne

Fruktansvärda, fasansfulla och fientliga fantasifoster främjar fight-or-flight-reflexen.

PSbloggens recension: 10/10

Johan:
Det finns många bra spel som har kommit och gått på PlayStation 4, men inga av dem har lyckats mäta sig med Bloodborne. Den genomgående lysande audiovisuella designen skapar omväxling, men alltid med en påtaglig stämning. Kronan på verket är dock det pulshöjande stridssystemet som verkligen belönar skicklighet. 

Toby:
FromSoftwares gotiska mästerverk är tveklöst den mest omtumlande spelupplevelsen jag hade under PlayStation 4:s livstid. Och expansionen var en av de starkaste jag kämpat mig genom. Ett tidlöst mästerverk.

Jesper:
Att välja den viktorianska eran och en gotisk stil över traditionell fantasy skulle visa sig vara en genidrag. Bloodborne tog flera av de starkaste delarna från Dark Souls och knådade om dem till något eget. Att det designats för att belöna en offensiv spelstil och tagit bort skölden ger det en unik känsla. Solklart ett av de starkast lysande spelen på PlayStation 4.

Vilket är ditt favoritspel till PlayStation 4?

3 kommentarer
  1. Alestes Alestes
    • Alestes Alestes
    • Fredrik Johansson Fredrik Johansson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.