PSbloggens årslista 2020: Årets musik

Först ut på den traditionella artikelserien med årslistor är i vanlig ordning årets spelmusik. Och alla som spelar vet ju hur otroligt viktig musiken är för att sätta stämningen, oavsett om det handlar om lågmäld melankoli eller bombastiska händelser av episka proportioner.

Redaktionen har som vanligt fått rösta på några favoriter och nedan ser ni de spel som vi gemensamt tycker har stått för den bästa musiken under det gångna året.

10. Manifold Garden (PS4)

Tecknade synvillor ackompanjerade av ljuva toner.

Jonny:
När det kommer till att skapa musik för pusselspel finns det en viss utmaning som involverar tid. Kluriga utmaningar kan ta dra ut på spelet, och det gäller att hålla spelaren vid gott mod utan att trötta ut den med en enformig ljudbild. Detta lyckas Laryssa Okada undvika i sitt soundtrack till Manifold Garden (9/10), där hon får spelaren att känna sig som i ett digitalt himmelrike.

9. The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV (PS4)

Estetik sitter ofta i betraktarens öga. Eller öra om det handlar om musik.

Jesper:
Falcoms spel bjuder på traditionell JRPG-musik, men brukar ha mer elgitarrer än vad som är brukligt i genren. I många spel tröttnar jag på stridsmusiken eller så återanvänds styckena för mycket. I denna titel blir det istället en ljuvlig harmoni och flera av låtarna rullar i mina spellistor trots att jag är klar med spelet sedan länge.

8. Final Fantasy Crystal Chronicles Remastered (PS4)

Nej, det är inte en campingsemester även om det kanske ser ut så.

Jonny:
Ett av seriens unikaste soundtrack återupplivades i samband med nysläppet av Final Fantasy: Crystal Chronicles (6/10). Med folkmusik i fokus trollbinder det än idag med sina flöjtsolon, trumrytmer och mysiga medeltidsslingor.

7. The Last of Us Part II (PS4)

Ellie spelar inte bara gitarr. Hon sjunger också.

Johan:
Gustavo Santaolalla har gjort det igen. Hans känslomässiga stycken från föregångaren kan fortfarande frambringa en tår i ögat när jag hör dem, bara baserat på minnena som väcks av musiken. Precis samma sak sker när jag lyssnar på detta vackra men smärtfyllda verk, och det är väldigt få som kan frambringa så starka känslor med så avskalad musik. 

6. Cyberpunk 2077 (PS4)

Tog du just med ett svärd till en eldstrid?

Toby:
CD Project Red har inspirerats av 80- och 90-talets retrofuturism, och soundtracket fullkomligen andas hård syntmusik från den tiden. Det känns som att jag lever i Front Line Assemblys skiva Tactical Neural Impant, och jag känner att jag vill vara kvar här länge.

5. Spelunky 2 (PS4)

Grottutforskning bjuder på mer än hackor mot sten och dynamitexplosioner.

Jonny:
Uppföljaren till ett av 10-talets bästa plattformsspel innebar inte bara ett fantastiskt bra och svårt äventyr, utan även ett nytt spännande soundtrack signerat Eirik Suhrke. Det gör inget att jag misslyckas och får börja om hundratals gånger, eftersom de poppiga och lekfulla melodierna håller drömmen om seger levande spelet igenom.

4. Pistol Whip (PSVR)

Ordet kolvslag låter coolare på engelska även om det inte längre rimmar med tolvslag.

Martin:
Efter att ha avnjutit en grym Matrix-inspirerad upplevelse i form av Superhot VR (8/10), tog jag mig hungrigt an Pistol Whip (9/10), vilket i princip är en kombination av Superhot och Beat Saber. Och maken till lyckad kombination har jag sällan upplevt tidigare.

Med den pulserande elektroniska musiken, kändes varje avfyrat skott helt fantastiskt och skickade behagliga signaler i hela nervcentrat.

3. Katamari Damacy Reroll (PS4)

Det är för mig helt obegripligt varför de inte licensierat Rulla In En Boll Och Låt Den Rulla med Gösta Linderholm i musikspåret.

Toby:
Här hemma så har hela familjen börjat nynna på soundtracket till 2004 års absolut bästa spel. Musiken är så sjukt beroendeframkallande och passar helt perfekt ihop med spelkonceptet. Na-naa nanananananana Katamari Damacy!

Johan:
Är du på dåligt humör? Känner dig lite nere? Botemedlet finner du i form av soundtracket till Katamari Damacy Reroll (10/10), som med allt från svängig jazz till energirik popmusik är en glädjebomb som får dig att nynna i flera dagar.

Fredrik:
Musiken i Katamari Damacy-serien har alltid varit speciell, men aldrig så speciell som i det första spelet. En märklig jazz-pop-nonsensisk musik som bara gör en glad.

2. Demon’s Souls (PS5)

Episk musik i ett episkt spel.

Toby:
Just när man inte trodde att det kunde bli mer stämningsfullt i Demon’s Souls (10/10) så lägger de in ett helt omarbetat soundtrack med körer och en 75-mannaorkester. Jag bävar redan inför bossfajten mot Maiden Astraea.

Fredrik:
Demon’s Souls vet att tystnad är en stark stämningshöjare. Men när det väl kommer musik så är den både suggestiv och bombastisk. Nyinspelningen av musiken kanske inte faller alla i smaken, men jag blev helt såld.

Jesper:
I ett spel där ljudbilden oftast handlar om tassande steg och häftig andning blir musiken desto mer dramatisk när jag når en boss. Arrangemangen är svulstiga och har ofta körer som förstärker effekten. Helt klart en av årets musikupplevelser.

1. Final Fantasy VII Remake (PS4)

Bara Tifa, inte Queen La-Tifa.

Det rådde inga som helst tvivel om vilket spel som hamnade i topp på årets musiklista. Under de senaste åren när jag sammanställt årslistorna har ingen kategori haft en så överlägsen segrare. Ifall du missat denna pärla så går det att lyssna på samtliga ljudspår på den här hemsidan.

Kristoffer:
Musiken i originalspelet är bland de bästa soundtrack som någonsin gjorts. Med kärleksfulla och bombastiska nytolkningar av denna favoritmusik, blandat med helt nya melodier, lyckas Final Fantasy VII Remake (9/10) med konststycket att överträffa originalmusiken.

Johan:
Det råder inget tvivel om att originalspelets musik var omvälvande och vägvisande när det gäller att förmedla hela känslospektrat i en berättelse. Detta vrids upp till helt och hållet oanade nivåer i denna nyorkestrering, och viktigast av allt är samspelet mellan musik och spelsekvenser exceptionellt på alla vis.

Fredrik:
Ett redan fantastiskt soundtrack fick lite extra kärlek med nyutgåvan. Större, mer och bättre orkestrerat.

Jesper:
Musiken i Final Fantasy VII var fantastisk redan på 1990-talet och i de nya arrangemangen med symfoniorkester är det gåshud redan från menyskärmen. Precis varje musikstycke i hela spelet känns fullkomligt lysande och passar så bra in i spelets miljöer.

Vilken spelmusik tycker du har varit bäst under 2020?

Ett svar
  1. Alestes Alestes

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.