PSbloggens årslista 2018: Årets återutgivning

God juldag på er! Vi har behållit vissa kategorier och årets återutgivning är en av de kvarstående. Ett gammalt spel kommer alltid vara ett värdefullt minne från det förflutna, men ibland kan en omstrukturerad nytolkning i modern tappning ge en älskvärd klassiker nytt liv.

Redaktionen har i detta inlägg utsett sina favoriter bland nyversioner av klassiska spel som lanserats under 2018.

Yakuza Kiwami 2 (PS4)

När du får för dig att använda matskålen som huvudbonad, ät upp din ramen först!

Krille:

Nyversionen av Yakuza Kiwami 2 (8/10) är så pass ambitiös att den känns som ett helt nytt spel. Med imponerande fingertoppskänsla lyckas ett engagerade drama med älskvärda karaktärer blandas med skrattframkallande japanska knasigheter på ett helt unikt sätt.

Secret of Mana (PS4, Vita)

Jag vill bo i en svamp, annars får jag kramp!

Anton:

För mig som formade större delen av min spelsmak under mitten av 90-talet, var en återträff med det charmiga och underhållande rollspelet Secret of Mana (7/10) lite av en besvikelse. Spelet hade onekligen höljts i nostalgins rosa skimmer och återutgivningen hade helt klart kunnat filas på lite till. Främst behöver SNES-versionens knappkombinationer och begränsade meny en uppgradering- Det är inte längre ett 10/10-spel, men med vänner i soffan är det fortfarande njutbart och att den största förbättringen innebär en fördjupning av spelets karaktärer är värt att uppmärksamma.

Dark Souls: Remastered (PS4)

Stora vargen Sif med ett stort svärd.

Jerry:

Få spel håller en hög standard trots att de är minst en konsolgeneration gamla, men mästerverket Dark Souls: Remastered (10/10) lyckas med bedriften med bravur. Att upptäcka nya, farliga platser i Lordran och hitta hemligheter ger bra jämvikt till det aggressiva motståndet.

Fredrik:

Hur tar du ett i princip perfekt spel och gör det bättre? From Software valde den säkra lösningen – snygga till det, paketera ihop det med dess extramaterial och ge ut det igen.
Remastern av Dark Souls är precis vad det låter som – lite snyggare, lite bättre. Den delikata balansen i spelet är orörd, på gott och ont. Bed of Chaos är fortfarande en av världshistoriens sämsta bossfajter, men det bleknar i jämförelse med hur bra resten av spelet är.

Jesper:

Efter att ha gett upp på Demon’s Souls efter en halvtimmes spelande gav jag upp helt på alla delar i Souls-serien. När Dark Souls nu piffades upp för nuvarande generation gav jag det en chans och har utvecklat en unik hatkärlek där ilska och uppgivenhet snabbt byts mot glädje och nyfikenhet. Som om inte förmågan att frammana känslor vore nog bjuder spelet på en otrolig variation, ger möjlighet att komma på kreativa lösningar och har en otroligt sammanhängande värld och bandesign som får andra spelutvecklare att bli gröna av avund.

Johan:

När ett av mina absoluta favoritspel någonsin får en nyversion ska det ju mycket till för att jag inte ska lyfta fram det. Det är dessutom en av de mest välbehövliga portningarna som har släppts på flera år, med tanke på vilka prestandaproblem originalspelet drogs med. Nu kan vi alla återvända till Lordran och dö gång på gång av helt andra anledningar än bildfrekvensen. Och älska varje sekund av det.

Martin:

När Burnout Paradise Remastered (10/10) släpptes i början av året, trodde jag inte att något annat spel skulle vara i närheten av att knipa titeln ”Årets återutgivning 2018”. Det visade sig dock ganska snart att årets absolut bästa återutgivning skulle komma från en helt annan spelutvecklare än Criterion. From Software har tagit mig med storm tack vare denna nya utgåva av det snart åtta år gamla mästerverket. Trots att jag tidigare har avskytt utmaningarna som studion tidigare har dräpt mig med, har Dark Souls: Remastered väckt något alldeles nytt inom mig. En kärlek till spel som jag trodde var sedan länge försvunnen.

Vilken återutgiven speltitel tycker du allra bäst om i år?

Ett svar
  1. Alestes Alestes

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.