Topplista: De bästa spelen på PlayStation Plus Extra

De nya nivåerna i PlayStation Plus-programmet har nu ett par månader på nacken och den första uppdateringen med ytterligare spel är här. Mittennivån PlayStation Plus Extra bjuder på ett gediget bibliotek av spel för PlayStation 5 och PlayStation 4 och här tänkte jag hjälpa dig att plocka russinen ur kakan och lyfta fram de spel du inte får missa.

Listan är baserad på innehållet i augusti 2022 och det är i skrivande stund oklart om spel kommer att försvinna över tid och om så är fallet håller iallafall jag tummarna för att det utannonseras i god tid så att det går att prioritera att spela färdigt spel som är på väg bort.

Här följer nu listan över de 15 spel du inte får missa på PlayStation Plus Extra.

15) Assassin’s Creed IV Black Flag

Att jaga sjövarelser? Det är ditt val (din val?)

PSbloggens recension: 8/10

Jag spelade denna del i Assassin’s Creed-serien när PlayStation 4 släpptes och även om den berättelsemässigt bryter normen så känner fansen igen sig. Det som för mig får denna del att sticka ut är sjöfartsdelen där du får styra stora segelfartyg, avfyra bredsidor med kanoner och sjunga sjömansvisor. Och allt detta i en färgglad och solskensljus karibisk miljö. Det finns givetvis fler delar från serien som ingår med PlayStation Plus Extra, men jag tycker att Black Flag sticker ut lite och förtjänar en plats i rampljuset.

14) Alienation

De spektakulära vapnen bjuder ofta på en fyrverkerishow när du attackerar utomjordingarna.

PSbloggens recension: 8/10

Det var ett väldigt tjat om Alienation, kanske du tänker. Och ja, jag har haft med det på flera listor tidigare och det har ännu inte dykt upp något soffsamarbetsspel som jag tycker slår det på fingrarna. Om du ber mig lyfta fram det roligaste spelet att spela med en eller tre kompisar så blir det utan tvekan Alienation. Detta finska mästerverk bjuder på snygg presentation och högoktanig action. Och gillar du utmanande spel så lär du inte bli besviken. Jag vet inte hur många försök jag och min bästa vän behövde innan vi klarade sista banan i kampanjen.

13) Control: Ultimate Edition

”Saker flyger i luften” skulle kunna vara en underrubrik på spelet.

PSbloggens recension: 9/10

Om vi fortsätter på det finska temat bjuder Control: Ultimate Edition på en mer äventyrlig upplevelse då det är ett tredjepersonsäventyr med övernaturliga inslag. Berättelsen påminner lite om Arkiv X och Warehouse 13 där du som nybakad generaldirektör måste lösa diverse akuta problem under sökandet efter din försvunne bror. Det finns en underbar vaktmästare och en scen som är en av mina mest minnesvärda spelmoment någonsin varför jag ibland söker upp klipp på YouTube och återupplever det.

12) Until Dawn

Mörker och elände är ett genomgående tema.

PSbloggens recension: 9/10

Until Dawn var startskottet på serien av interaktiva skräckfilmer som Supermassive Games utvecklat sedan dess. Det bjuder på en fräsch tolkning av stugan-i-skogen-genren och har ett imponerande karaktärsgalleri med skådespelare kända från olika science-fiction-alster som Heroes, Mr Robot och Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. Det finns en imponerande mängd vägval och det är inte enkelt att lyckats hitta vägen så att alla huvudpersoner överlever till gryningen.

11) Ys VIII: Lacrimosa of DANA

Urgamla ruiner innehåller andar. Det är sedan gammalt.

Falcom ligger bakom en av mina favoritrollspel i form av The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel, men här bjuds du istället på ett actionrollspel. Precis som i alla fall jag förväntar mig av Falcom bjuds du på kreativ karaktärsdesign och ett underbart musikspår samtidigt som den tropiska ön där spelet utspelas bjuder på överraskningar och spänning. Stridssystemet är tajt och varierande och blir aldrig långtråkigt.

10) Ghost of Tsushima: Director’s Cut

Jag ska måla hela världen lilla mamma dyker inte upp på musikspåret.

PSbloggens recension: 9/10

Samurajspelet Ghost of Tsushima bjuder på otroliga miljöer och jag har beskrivit det för kollegor som ett riktigt bra Assassin’s Creed-spel som inte är en del i den serien. Det är en känslosam berättelse om våndan att bryta mot sitt etiska ramverk och sin ära för att kunna rädda allt som man håller kärt. Det är en fröjd att rida runt snötäckta berg, täta bambuskogar och vajande blomsterfält och bara njuta av omgivningarna. Stridssystemet är bra och det känns verkligen som att du är huvudpersonen i en gammal samurajfilm.

9) Horizon Zero Dawn: Complete Edition

Pil och båge fungerar över förväntan på robotar.

PSbloggens recension: 9/10

Det är inte lätt att innovera och hitta på något unikt och speciellt inom science-fiction och fantasy-genrerna, men Horizon Zero Dawn: Complete Edition gör just det. I postapokalyptisk värld lever nu robotdjur som beter sig som de levande förlagorna och mänskligheten är i kraftig minoritet. Där växer en hjältinna fram och Aloy är kanske det närmaste vi kommer en PlayStation-maskot i dagsläget. Zero Dawn är obligatorisk spelning om du gillar actionrollspel med båda taktiska och smygainslag i striderna och särskilt om du sneglat på uppföljaren som släpptes på PlayStation 4 och 5 för några månader sedan.

8) Uncharted 4: A Thief’s End

Nathan och hans brorsa på väg in i en ruinstad.

PSbloggens recension: 10/10

När det kommer till spel som fångar den där matinékänslan från ett riktigt underhållande actionäventyr är Uncharted-serien den obestridda kungen och framförallt den senaste delen i huvudserien, Uncharted 4: A Thief’s End. Oavsett om du upplever en tät eldstrid i en stad, är mitt uppe i en biljakt eller klättrar på farliga klippor så är närvarokänslan där och jag får i alla fall den där ack så viktiga känslan att det är jag som är där. Dessutom bjuds du på ett fyndigt manus fyllt med skämt och gliringar som framförs av en exceptionellt bra skådespelarensemble. Gillar du actionäventyr med pussel- och skjutamoment så är det här definitivt något för dig.

7) Dead Cells

Bästa att flytta på sig när det dyker upp både lasrar och träffmarkörer där du står.

PSbloggens recension: 9/10

Det finns en handfull roguelikes som sitter som herre på täppan över hur de löst den eviga spelloopen utan att du tappar känslan av att hela tiden komma framåt och utan att du tröttnar då varje varv blir för likt det föregående. Dead Cells tillhör den skaran av spel för mig och ända sedan det släpptes har jag hittat tillbaka och spelat några omgångar även om det har gått månader sedan jag startade det senast.

De mjuka animeringarna kombinerat med den fina pixelgrafiken är bara pricken över i, för det är spelmomenten som står i centrum. Variationen i din arsenal är stor och att hitta en kombination av närstridsvapen, fällor och avståndsvapen är oftast ett recept för framgång. Spelet har dessutom underhållits föredömligt och det finns mängder av utökningar och expansioner att utforska.

6) Final Fantasy VII Remake Intergrade

Cloud kör lite asiatisk svärdskonst på en konstig äggskorpion.

PSbloggens recension: 9/10

När SquareEnix avslöjade att de skulle göra en remake av det älskade klassiska rollspelet Final Fantasy VII var jag både glad och skeptisk på samma gång. Skulle de verkligen kunna göra originalet rättvisa? När demoversionen kom och jag fick testa lite blev jag omedelbart kär i de orkestrala arrangemangen av det otroliga musikspåret, men blev inte vän med det realtidsbaserade stridssystemet och spelade på den lätta svårighetsgraden för att få turordningsbaserade strider. Så här i efterhand när jag spelat igenom remaken flera varv och dessutom på svåraste svårighetsgraden så kanske du har gissat att jag ändrat åsikt. Den fråga jag ställer mig nu är när jag kan få sätta tänderna i nästa del?

5) Demon’s Souls

Det finns stora bossar och så finns det STORA bossar.

PSbloggens recension: 10/10

Demon’s Souls var ett spel som jag snabbt testade och förkastade på PlayStation 3 när det var nytt och mina kompisar pratade om dess förträfflighet. Efter att ha funnit SoulsBorne-genren slukade jag denna remake med hull och hår och det var ett av tre spel jag köpte dag 1 tillsammans med min PlayStation 5-konsol. BluePoint har gjort ett fantastiskt jobb och jag hade aldrig kunnat gissa att det handlar om ett spel som ursprungligen är över ett decennium gammalt. Det märks så väl att hjärnan bakom Dark Souls skapat Demon’s Souls också, men det har verkligen en egen identitet och systemet med de olika världarna och tendenser känns spännande och unikt.

4) Marvel’s Spider-Man

Svinga sig, sparka, och upp och gömma sig i taket igen.

PSbloggens recension: 10/10

När jag recenserade Marvel’s Spider-Man lyfte jag fram att den unika egenskapen som lyfter spelet mest är att Insomniac Games har gjort resandet kul. Jag kan nog räkna antalet gånger jag använde snabbresor på ena handens fingrar, mest för att det är så otroligt tillfredsställande att svinga runt på New Yorks gator och upptäcka brott och roliga platser. Dessutom är jag otroligt glad över att det handlar om en licens för serietidningen och inte filmerna så att utvecklarna har betydligt friare tyglar både vad det gäller karaktärsdesign och inkluderandet av ikoniska fiender och berättelse. Om du liksom jag växte upp med Spindelmannen-tidningar kommer du att spela detta med ett brett leende på läpparna.

3) Returnal

Samarbetsläget fanns inte när jag recenserade Returnal, men nu kan du få hjälp av en kompis.

PSbloggens recension: 10/10

Har du någonsin funderat på hur en bullet hell-skjutare som utspelas som ett actionäventyr i tredjepersonsvy skulle se ut? Nu behöver du inte fundera längre. Lägg dessutom till en spännande berättelse där åtminstone jag längtade till nästa fragment som kunde förklara bättre vad det är som händer. Det är den finska utvecklaren Housemaques andra spel på listan och de har en lång historia av mer klassiska actionspel innan Returnal och vilken debut de gjorde på PlayStation 5! Det är både vackert, skrämmande och använder de tekniska innovationerna som haptisk återkoppling och 3D-ljud på bästa sätt och när vi strax nosar på tvåårsdagen vill jag hävda att Returnal står för den bästa implementationen av dessa hittills.

2) God of War

Boy…

PSbloggens recension: 9/10

När Kratos i stort sett utplånat gudarna från grekisk mytologi var det kanske ett logiskt steg att låta honom flytta till norden och ge sig på vikingarnas mytologi. Att ta med en ung son som den arga pappan vill uppfostra skulle visa sig vara ett genidrag och bjuder på både känslomässig och stark berättelseteknik. Och alla skrönor som mimers huvud bjuder på är underbara och bidrar både med nyanser och humor. Om du inte spelat detta är det dags nu då uppföljaren dyker upp redan i november i år.

1) Bloodborne

Ljuset i tornet betyder garanterat inget bra…

PSbloggens recension: 10/10

Gillar du den viktorianska tiden, gotisk stil och H.P. Lovecraft? Kombinera detta med ett actionspäckat rollspel med kanske den bästa bandesignen någonsin så har du Bloodborne i ett nötskal. Jag testade det innan jag hade förstått storheten med From Software och insåg i efterhand att jag hade gett upp mot lite tuffare, vanliga motståndare och hade inte ens lyckats ta mig till någon av de första bossarna. Jag brukar inte vara något stort fan av expansioner till spel, men Bloodborne-expansionen är otroligt bra och tillför verkligen något till spelet så missa inte den.

Vilka spel gillar du mest i PlayStation Plus Extra-biblioteket?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.