Recension: Tesla vs Lovecraft [PS4]

På 1920-talet skrev H.P. Lovecraft sina klassiska skräckberättelser om den numera ökända Cthulhu-mytologin samtidigt som Nikola Tesla hankade sig fram som uppfinnare och affärsman. Båda har i modern tid fått betydligt mer uppmärksamhet för sina respektive gebit. Mina bästa minnen från de båda herrarna är rollspelet Call of Cthulhu som jag spelade med min rollspelsgrupp i slutet på 80-talet och David Bowies tidlösa tolkning av Tesla i den moderna filmklassikern The Prestige.

Tesla vs Lovecraft är, något oväntat, en tvåspaksskjutare med toppvy. Du tar dig an rollen som Nikola Tesla då Lovecrafts helvetesmonster försöker sabotera dina vetenskapliga framsteg. Premissen känns rejält framkrystad och när den finska utvecklaren 10tons ligger bakom verket är det med viss skepsis jag tar mig spelet.

Omringad av eldvampyrer? Ingen fara, ett par snabba teleporteringar och några vapensalvor så ligger de döda vid dina fötter

Efter några korta träningsbanor börjar spelet på riktigt och mina initiala farhågor får snopet se sig bortblåsta. Jag har vansinnigt kul och faktum är att jag inte slutar spela förrän jag besegrat samtliga banor på den första svårighetsgraden.

Mina associationer går nästan omedelbart till min genrefavorit Alienation (8/10). Det finns dock många markanta skillnader och jag undrar om jag inte hittat en ny herre på täppan. Tesla vs Lovecraft bjuder på förhållandevis små banor där din förflyttningsförmåga sätts på prov när horder av demoner jagar efter dig. Till din hjälp har du en teleportör som gör att du snabbt kan bygga lite avstånd mellan dig och dina fiender. Under träningsbanorna låser du upp de grundläggande hjälpmedlen som kommer till nytta under din demonslakt. Tesla har exempelvis byggt en gigantisk robot som gör massiv skada med sina maskingevär.

Varje bana börjar med Tesla i roboten där du kan rensa de första fienderna och som ger dig en chans att rekognosera terrängen. Efter några sekunder blir du av med roboten och din arsenal nedgraderas till en fjuttig pistol. Du får dock chansen att montera ihop roboten igen genom att samla på delarna som en i taget hamnar på en slumpad plats på banan, och denna uppgradering är oumbärlig i bosstriderna.

Under den första genomspelningen låser du upp majoriteten av vapnen, specialattackerna och fördelarna som behövs för att stå emot anstormningen. Vapnen kan något förenklat delas in i pistoler, hagelgevär och maskingevär där det finns olika varianter med olika eldhastighet, spridning och skada. Specialattackerna är fantasifulla och spektakulära där du exempelvis kan släppa en gigantisk vikt på dina fiender eller skicka iväg en studsande energidisk som skadar allt i sin väg.

Fördelarna låser du upp varje gång du går upp i nivå, och du börjar alltid på nivå ett på varje bana. Egenskaperna ger ett taktiskt djup där du hela tiden måste ta ställning till om du vill bygga upp livspoäng och förmågan att ducka eller vill öka din skada, eldhastighet eller kanske förgifta fiender när de träffas. Du får två slumpade val från de fördelar du låst upp varje gång du går upp i rang.

I Teslaroboten är du osårbar och delar ut rejält med smisk

Som om inte det vore nog, håller spelet reda på hur många av varje fiendetyp du dödat och varje gång du når en milstolpe ökar skadan mot den fienden och du får några ädelstenar. Stenarna används för att ge permanenta fördelar vilka du har med dig från början på varje bana.

Utöver kampanjläget finns även ett överlevnadsläge med global highscore-lista, ett dagligt uppdrag som du kan lösa i valfritt spelläge och ett lokalt samarbetsläge för upp till fyra spelare. I samarbetsläget spelar alla på samma skärm, något som tyvärr blir lite plottrigt då vyn zoomas ut så långt som behövs när spelarna rör sig ifrån varandra. Det blir svårt att se och ikonerna för vapenuppgraderingarna blir så små att du inte vet vilket vapen du plockar upp. Denna miss i det viktiga soffläget är faktiskt det enda som står i vägen för det högsta betyget.

Jag älskar att bygga upp en hype för kommande spel och att glädjas när den infrias, men känslan att bli helt golvad av ett spel där jag initialt hade väldigt låga förväntningar smäller ännuhögre. Det här är ett av de mest underhållande spel jag har spelat hittills i år. Gillar du tvåspaksskjutare som kräver både färdighet och taktik samtidigt som det bjuder på en färgsprakande fyrverkerishow och en medvetet halvhjärtad berättelse med glimten i ögat är Tesla vs Lovecraft ett spel du absolut inte får missa.

2 kommentarer
  1. Krax
    • Jesper Pettersson Jesper Pettersson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.