Recension: Plantronics RIG 800HS

För drygt två år sedan fick jag möjligheten att recensera Plantronics RIG 500HS (8/10), ett headset som fokuserade på bekvämlighet och att så lite som möjligt tumma på ljudupplevelsen. I december 2015 var det trådbundna hörlurar som gällde, men nu har äntligen flaggskeppet 800HS anlänt, helt utan kablar.

Det jag uppskattade med PlayStation-versionen av Plantronics 500-lurar var hur lätta de är, och självklart berodde det till stor del på att de inte innehöll vare sig batteri eller processorarkitektur. Den här gången provar jag företagets trådlösa lurar som innehåller liknande funktionalitet men även något bättre ljud.

Plantronics RIG 800HS följer samma koncept som föregångaren, nämligen det modulära upplägget. Det går därför bra att byta ut till exempel ramarna för att få till en lite coolare stil när du syns på skärmen eller vill imponera på familjen.

Det som förvånar mig ganska omgående är att vikten är otroligt låg och att lurarna sitter perfekt på huvudet efter att jag har justerat huvudbandet som avgränsar headsetets plastbåde från min hjässa. Faktum är att jag trots långa spelsessioner varje dag, inte känner av några av de nackdelar som jag gör med till exempel Sony Official PULSE Wireless Headset.

På mitt känsliga huvud gör sig Plantronics lurar knappt påminda, och det är väldigt sällan som jag måste rätta till dem för att känna mig bekväm. Det enda jag kan påpeka som är åt det negativa hållet är att rösten som berättar att headsetet är inkopplat, är lite väl hög oberoende av hur hög volym jag har ställt in tidigare.

Det finns två saker som gör 800HS unikt, åtminstone för mig. Till att börja med är batteritiden helt fantastisk i min värld. Jag har utvärderat lurarna i snart två veckor och endast behövt ladda dem två gånger. På tillverkarens hemsida står det att en laddning ska räcka till 24 timmars spelande, men jag misstänker i skrivande stund att det är tilltaget i underkant.

Det andra som imponerar på mig är hur bra ljud jag får ur detta trådlösa headset. Det finns en inbyggd equalizer med fyra olika lägen som förstärker ljud i olika miljöer; obehandlat ljud, ”seismiskt”, intensivt eller fokuserat på tal. Jag rekommenderar starkt att du väljer rätt beroende på vilken typ av spel du spelar eftersom skillnaden är påtaglig.

I spel som InnerSpace (6/10) och mitt pågående projekt Nightmares from the Deep 3: Davy Jones, känns de normala lägena helt rätt. Röster och ljudeffekter framträder på ett klart och tydligt sätt även om bakgrundsljuden ibland kan kännas lite diffusa. Kraftprovet består dock i spel med djup bas och skrikande syntslingor.

Ja, självklart startar jag upp den nya versionen av det ljuvliga Aaero (10/10) och låter lurarna känna att de lever. Även om inte den skrämmande djupa dubstep-basen pumpar lika hårt i mina öron som en rejäl bilstereo eller ett påkostat hembiosystem, är min erfarenhet glädjande nog mycket trevlig. Det skakar inte i kroppen när Noisias ”Split the atom” dundrat klart, men upplevelsen efter att ha skjutit sönder fienden till de holländska kungarnas mästerverk lämnar mig ändå med ett stort leende.

För att vara ett trådlöst headset, känns Plantronics 800HS helt fantastiskt. Som spelare slipper du den mördande tyngden från ett par tunga lurar, du slipper att ladda dem varje kväll och om du har en gnutta överseende med bristen på riktigt djup bas, tror jag att du i dessa lurar har en riktig vinnare. Att mikrofonen levererar klart och tydligt ljud till mina medspelare samt att de även går att använda till din PC, gör ju inte saken sämre!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.