Recension: LEGO The Incredibles [PS4]

För att uppmärksamma den kommande uppföljaren till animationsstudion Pixars 14 år gamla Superhjältarna, har spelutvecklarna Traveller’s Tales tagit sitt välbekanta koncept med danska byggklossar och byggt ihop LEGO The Incredibles.

Spelet är baserat på båda filmerna och den delvis öppna spelvärlden är en utmärkt plats för familjen Parr att utöva sina superkrafter i. När jag startar min första spelomgång, blir jag dock förvånad att det första huvuduppdraget inte följer den kronologiska mallen, utan inleder med film nummer två.

Uppdragen är baserade på nyckelscener från filmerna och den karismatiska LEGO-stilen ger ett komiskt intryck. Jag springer omkring, pucklar på motstridiga legoskurkar och utför särskilda uppgifter med de färgstarka familjemedlemmarna. Det förekommer dessutom enklare problemlösningar där superhjältarnas olika attribut ofta är lösningen på pusslet. Det innefattar allt från Mr. Incredibles råstyrka till hans hustrus elastiska sträckningar som kan användas flitigt i både berättelseläget och i den öppna världen. Även om jag gillar Elastigirl och familjens bäste vän Frozone, är det lite tråkigt att flera av de spelbara karaktärerna används för sällan.

Big wheels, keep on turning.

Karaktärsgalleriet imponerar inte bara med de spelbara superhjältarna, utan också gästspel av figurer från både Pixars och Disneys datoranimerade filmer. Jag ler till exempel när fisken Doris hoppar ur havet och simmar omkring i en vattenbubbla på land. Jag kan också besöka kläddesignern Edna Mode för att skapa min egna superhjälte med valbara krafter i ett begränsat antal, fast mina skapade figurer saknar familjen Parrs härliga personligheter.

När jag inte tillbringar tid i huvudberättelsen, tar jag chansen att utforska stadsdelarna New Urbem och Municiberg. Trots att allt är gjort av dansk plast, är stadslivet livfullt och stadsborna glädjande vilket gör mina turer behagliga. Jag kan ta med mig två upplåsta karaktärer och med ett par knapptryckningar, är det enkelt byta ut dem när som helst. Det finns gott om samlingsobjekt gömda i den stora staden och jag tycker det är i synnerhet roligt att leta efter särskilda legoblock med Incredibles-logon på, eftersom de behövs för att en sevärdhet ska kunna byggas.

Kontrollen är spelets svagaste punkt, särskilt i det klumpiga stridssystemet. Den spelbara karaktärens långsamma reaktion gör det besvärligt för mig att slåss mot flera skurkar på en gång. Ibland blir det även mödosamt att interagera med vissa uppgifter, då positioneringen av hjälten inte är helt enkelt i vissa situationer.

När denna mätare kommer, betyder det maximal attackstyrka.

När Traveller’s Tales humor sammansvetsas med Pixars värmande charm blir det underhållande, men jag älskar när spelutvecklarna dessutom vågar använda satir och slapstick för att driva med filmerna. Oavsett om en superhjälte missar en landning, eller när en legofigur visar upp ett oskyldigt leende efter en livshotande explosion ägt rum, lyckas spelet framkalla många skratt.

LEGO The Incredibles är ett lättsamt äventyr med mycket hjärta och upptäckarglädje. De intressanta stadsdelarna är definitivt värda att besöka om du gillar att söka efter samlingsobjekt. Dock vill jag poängtera en viktig detalj till dig som vill se Superhjältarna 2 på bio senare i sommar; vänta med att spela detta spel eftersom den grundläggande berättelsen avslöjas här. Annars är det fritt fram att ta dig leka maskerade räddare och hitta din egen favorit i persongalleriet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.