Recension: Hardspace: Shipbreaker [PS5]

I en tid av ekonomisk depression och allmän misär, kan jag stolt och glatt berätta att jag har fått jobb hos ett av universums vänligaste företag; Lynx Corporation. Här har jag fått möjligheten att arbeta bort min enorma skuld som jag dragit på mig under mina år som människa.

Det enda jag behöver göra, är att arbeta hårt med att skrota rymdskepp som svävar omkring och förorenar den annars så rena rymden. Till min hjälp har jag en lasersvets och ett slags änterhake som gör att jag kan förflytta värdefulla skeppsdelar till återvinning. Livet verkar bli ganska bra trots allt!

På utsidan ser skeppet enkelt ut att skrota. Men jag måste börja från insidan

Ja, livet som rymdskrotare ska visa sig riktigt bra faktiskt. Men inte för min fiktive protagonist som har en skuld som i princip är obetalbar, utan för att livet som skrotare ska visa sig rejält underhållande och avkopplande.

Med detta sagt, är denna titel en riktigt långsam simulator där jag bit för bit plockar isär rymdskepp och varsamt sorterar delarna och förpassar dem till de korrekta återvinningsmodulerna. Till en början har jag en smältugn och en processor för annat material till mitt förfogande, men inom kort kan jag även sortera värdefulla småprylar i en separat kammare.

Varje skrotskepp behöver undersökas innan jag plockar isär det. Väldigt ofta tar jag mig in genom motorutrymmet först och undersöker vilka svetsfogar jag kan lösa upp för att förenkla isärtagandet av skeppet. Sedan bär det av till exteriören igen för att dra loss de värdefulla delarna.

Det här tillvägagångssättet låter säkert inte så intressant, men eftersom allt arbete sköts i den tyngdlösa rymden bjuder Hardspace: Shipbreaker på en rad utmaningar i form av navigation och förflyttning. Det tar ett bra tag innan jag lär mig att hantera min karaktär på ett bra sätt och att undvika de faror som finns. Noggrannhet och försiktighet är A och O i rymden.

Skulle jag skrota eller elda upp den här delen?

Självklart behöver jag också hålla koll på mitt förråd med luft och min hälsa. Under arbetspassen blir det därför en hel del besök till återfyllningsstationen eller till och med hemmet för att vila ut. Dessa element gör att till och med en lugn och harmonisk arbetsdag kan erbjuda ett ordentligt stresspåslag. Speciellt i de fall när jag befinner mig djupt inne i ett stort skepp och plötsligt hör varningssignalen för låg syrenivå.

Om jag skulle likna Shipbreaker vid något, skulle det definitivt bli som en blandning mellan Power Wash Simulator och PC Building Simulator (9/10). Men i rymden och med ett mindre stressmoment. Det är oerhört avkopplande att ta isär rymdskepp, att stiga i rang för att få möjlighet att använda än bättre verktyg och att bara flyta omkring i rymden.

Om du söker en tillflykt från ett stressigt liv i vardagen, rekommenderar jag verkligen att du testar Hardspace: Shipbreaker och försöker frigöra dig från din skuld. Rymdskeppsbit för rymdskeppsbit.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.