Recension: Garden Simulator [PS4, PS5]

En del drömmer om en karriär, en del drömmer om att bli kändisar och andra drömmer om att lämna det hektiska arbetslivet för ett lugnt liv på landet där vardagens sysslor består i att vattna grönsakslandet och rensa bort ogräs. Det är ungefär vad berättelsen i Garden Simulator kretsar kring.

Jag behöver inte så mycket mer bakgrund för att bli helt investerad i upplevelsen. Fastigheten som min karaktär har flyttat till består av en bakgård som är tillgänglig att börja odla på med en gång. Den är fylld av skräp som jag först måste avlägsna. När bakgården är städad påbörjar jag min resa mot självförsörjning.

Hmmm…nej där ska du nog inte slänga skräpet, Martin!

Till min hjälp finns det en del verktyg som jag först behöver införskaffa men som jag sedan kan använda fritt i trädgården. En liten vattenkanna, en gräsklippare, en spade och några påsar frön är allt som behövs för att komma igång. Och när jag väl har börjat skörda mina plantor, börjar uppdragen att välla in.

I grunden finns ett rollspelsliknande system där jag kan uppgradera min karaktärs färdigheter med erfarenhetspoäng, vilka jag får genom att vattna, plantera och skörda grödor. Färdigheterna består av att bli effektivare i bevattning, att få högre avkastning gödsel av det klippta gräset eller att kunna sälja blommor och grönsaker till ett högre pris.

Jag ser nu medan jag skriver recensionen att det hela låter otroligt tråkigt. Men faktum är att, liksom i de flesta simulatorer, levereras en oerhört bra känsla av uppfyllelse när jag slutför uppdrag eller gör allt klart inför kvällen. Garden Simulator är en rejält beroendeframkallande upplevelse när det kommer till självhushållning på bakgårdsnivå. Steg för steg, rova efter rova och blomma efter blomma blir jag starkare rent ekonomiskt och rent kunskapsmässigt. Jag investerar i en robotgräsklippare som automatiskt samlar ihop gräs till gödsel, och erfar inom kort varför det är viktigt att inte låta den klippa bland plantorna.

Gårdstomtar, robotgräsklippare, fontän och majestätiska häckar. Jag har allt!

Men efter ett tiotal timmar, när jag börjar närma mig min sista trofé, känner jag att spelet saknar något. Efter att ha låst upp alla delar av trädgården, planterat hundratals grödor och investerat i mängder av sprinklersystem känner jag att spelet liksom tar slut. Det finns inte mer att göra, även om det alltid finns saker att sysselsätta sig med i en trädgård. Men efter ett tag blir det samma sak, om och om igen. Detta gäller även uppdragen jag får.

Kanske beror min utmattning på att jag spelat titeln konstant under några dagar och blivit mätt på upplevelsen. Men å andra sidan har inte detta hänt i något simulatorspel tidigare. Det får mig att misstänka att Garden Simulator kanske är för litet egentligen. Alltså att det är ämnat för spelare som vill bli klara efter tio till tolv timmar.

Efter platinatrofén, känner jag därför ingen längtan att fortsätta spela. Men som en enklare variant av en gårdssimulator kan den nog passa dig som vill påta i trädgården någon timme om dagen. Men det är inte någon småbrukarsimulator.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.