Månadens höjdpunkter [Januari 2024]

Nytt år, nya spel och nya möjligheter. 2024 lovar en hel del potentiella guldkorn och ser på förhand ut att kunna bli ett otroligt spelår även det. Januari mjukstartar dock med en förhållandevis kort lista och många distributörer undviker säkert det som brukar betecknas som årets fattigaste månad då många plånböcker har lite baksmälla efter jul och nyår.

Dock finns det flera potentiellt högklassiga spel och jag har som vanligt valt ut några stycken som jag vill lyfta fram och trots det lite mindre urvalet så fick jag ändå sålla bort storspel som Tekken 8 och Like a Dragon: Infinite Wealth.

Prince of Persia: The Lost Crown (PS5, PS4) – 18 januari

Prince of Persia är för mig ett oförlåtande plattformsspel från sent 80-tal. Jordan Mechner hade nått framgångar med Karateka och Prince of Persia blev vidareutvecklingen av konceptet. Ubisoft köpte upp rättigheterna efter millenieskiftet och släppte en serie framgångsrika spel. Prince of Persia: The Lost Crown är ett helt nytt spel som hittat tillbaka till de sidscrollande rötterna. Den här gången handlar det om ett metroidvaniaspel med mängder av hemliga rum, vägar som kräver specifika uppgraderingar och kluriga pussel. Förutom hopp så kan spelet hjälte Sargon glida, luftdasha och slåss med sina dubbla kroksablar. Genom att samla tidskristaller kommer du att kunna uppgradera vapen och förmågor.

Det känns också som att Ubisoft Montpellier, som kanske är mest kända för Rayman-serien, har tagit Persien på allvar. Musiken är komponerad av den iranske kompositören Mentrix och spelets regissör Mounir Radi har persiskt påbrå och talar om hur spelets influerats av just persisk mytologi. Ett exempel är att fasansfulla monster som mantikoran som har sitt ursprung därifrån är en boss i spelet och jag ser inte fram emot att möta ett lejon med skorpionsvans. Jag tycker att spelet ser stämningsfullt och gediget ut och eftersom jag är gift med en iranska och själv har besökt historiska platser i Iran så är jag lite extra pepp på det här.

The Last of Us Part 2 Remastered (PS5) – 19 januari

The Last of Us 2 Remastered är en nyversion av mästerverket från 2020 optimerad för PlayStation 5. Om jag ska vara ärlig så var min första reaktion en stilla undran om inte det här bara var för att håva in mer pengar, men sen dök det upp lite mer information som knuffade mig över linjen och det blir nog en uppgradering för runt hundralappen. De tekniska förbättringarna känns som en självklarhet. Nu finns ett högupplöst 4k-läge eller ett prestandaläge i uppskalad 1440p och självklart erbjuds olåst bildruteuppdatering om din TV har stöd för VRR. Laddningstiderna ska ha optimerats för att utnyttja den snabba lagringen i PlayStation 5.

Här finns också ett helt nytt spelläge som kallas No Return. Det är ett överlevnadsläge med roguelikeelement och du kommer att kunna spela som karaktärer som inte varit spelbara tidigare och låsa upp nya dräkter för dem. Här kommer du att strida i slumpade strider på platser från spelet och möta fasansfulla bossar. Det finns också tre nya nivåer som namngivits Lost Levels som följer med i den här versionen och det finns ett ljudspår med kommentarer från utvecklarna. I originalspelet var det många som gillade gitarrscenen i biografen och nu har Naughty Dog lagt in ett gitarrläge där du kan komponera egna låtar eller skapa covers och det utlovas fler musikinstrument än gitarren. Även fotoläget har fått en rejäl ansiktslyftning med flera nya egenskaper.

Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy (PS5, PS4) – 25 januari

Om du spelar rättegångsspelen om Phoenix Wright så vet du vad det handlar om här, även om bollen passas till den nya advokaten Apollo Justice. Det handlar om visuella romaner för att lösa olika brott och se till att gängsmännen döms i domstolen. De här spelen släpptes för över 20 år sedan till Nintendo DS och har nu fräschats upp och gjorts tillgängliga på moderna konsoler. Förutom de tre spelen så finns nu en orkesterhall där du kan lyssna på musiken från samtliga spelen plus symfoniska versioner som framförts på spelkonserter. Dessutom finns det ett konstbibliotek med allt från konceptkonst till grafik från spelen.

Det finns även en animeringsstudio där du kan designa scener för de olika karaktärerna och lägga på musik och bakgrunder. Samlingen erbjuder en hel uppsjö av små förbättringar som gör spelen mer lättillgängliga också, eller vad sägs om att kunna välja kapitel och scen helt fritt från början, autoplay ifall du endast är intresserad av berättelsen och en loggfunktion där du kan gå tillbaka och läsa alla dialoger i efterhand ifall du missat något. Om du överhuvudtaget gillar färgstarka karaktärer och skruvade japanska spel så får du inte missa det här.

Övriga spelsläpp

 • Micro Machines: Mini Challenge Mayhem (PS5) – 4 januari
 • Top Racer Collection (PS5, PS4) – 11 januari
 • War Hospital (PS5) – 11 januari
 • Bahnsen Knights (PS5, PS4) – 17 januari
 • Bulletstorm VR (PSVR2) – 18 januari
 • The Cub (PS5, PS4) – 19 januari
 • Touhou Luna Nights (PS5, PS4) – 25 januari
 • Under Night In-Birth II Sys:Celes (PS5, PS4) – 25 januari
 • Like a Dragon: Infinite Wealth (PS5, PS4) – 26 januari
 • Tekken 8 (PS5) – 26 januari
 • Dark Light (PS5, PS4) – 30 januari
 • Rugby 24 (PS5, PS4) – 30 januari
 • The Lost Legends of Redwall: Scout Anthology (PS5) – 30 januari
 • Speed Crew (PS5. PS4) – 31 januari

Vad ser du fram emot mest i januari?

Ett svar
 1. Alestes Alestes

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.