Martins importguide

När konsoltillverkare skapar nya maskiner, har de möjlighet att låsa ned möjligheten att spela spel från andra världsdelar, eller regioner som det kallas. Sony har tack och lov under de senaste generationerna valt att inte låsa vare sig PlayStation Portable, PlayStation Vita, PlayStation 3 eller PlayStation 4. Detta innebär att det är fritt fram att köra spel från Japan, USA, Kina eller Sydkorea, hela världen ligger för våra fötter!

Under mina år som konsolspelare har jag importerat spel i princip från dag ett. Mycket beror på att jag hela tiden upplevt att spelen jag vill spela inte kommer till oss i väst eller att de tar för lång tid på sig att lokaliseras. I det här inlägget tänkte jag dela med mig lite av mina erfarenheter och ge lite tips till dig som har tänkt börja importera eller precis lagt din första beställning. Vi blir väldigt glada om du delar med dig av dina erfarenheter gällande import, vilka sajter som är bäst och vad du brukar importera.

Sidor på internet

Det första som jag tänkte tipsa om är två sidor på internet som har ett stort utbud och bra priser. Visst finns det andra, billigare ställen att handla på men mitt val faller oftast på antingen Play-Asia eller Yesasia. Anledningen till att jag håller mig till dessa två är enkel; jag vet att jag kan lita på dem och de är duktiga att kommunicera status på beställningar. Om du letar bättre priser utomlands eller vill importera nordamerikanska spel, är Videogamesplus i Kanada ett bra alternativ.

Tull och skatt

När du budgeterar för import av spel, måste du alltid ha i åtanke att du egentligen ska betala skatt på varor som kommer utanför EU:s gränser. Om paketet identifieras av Tullverket, kommer du att behöva betala priset som leverantören anger i försändelsen plus 25 procent i skatt. Du kommer också att få betala hanteringskostnaden som i dagens läge uppgår till ungefär 200 kronor. Vissa sidor på internet erbjuder, för några dollar extra, ”diskreta försändelser” där de tar bort företagets logotyp och markerar försändelsen som en gåva. Ibland fungerar det men min rekommendation är att alltid räkna med de extra avgifterna.

Cirkel är det nya kryss

Om du importerar ett spel från Japan så kan det vara att känna till att de tänker lite olika när det gäller uppsättningen av knappar. I menyerna är vi västerlänningar vana vid att trycka cirkel när vi vill backa ett steg men det funkar inte i Asien, inte! För att backa i en meny används kryssknappen och för att exekvera ett val används cirkel. Det tar ett tag att känna sig komfortabel i denna till synes bakvända värld men du vänjer dig ganska snart, jag lovar!

Om du kan läsa detta är du nog reda för import!

Om du kan läsa detta är du nog redo för import!

Språket

Språkbarriären är det som är mest utmanande för mig när det kommer till import av japanska spel. Är det spel som inte har fokus på berättelsen, räcker det med att känna till de vanligaste uttrycken samt Hai: はい (vilket betyder ja) och Iie: いいえ (nej). Finns det tyngre textmassor krävs det nästan att du har som mål att lära dig grundläggande japanska, något som jag inte lyckats med ännu trots flertalet försök.

Det japanska språket har fyra grundstenar:

  • Hiragana – det grundläggande skriftspråket som bygger på uttal av ord
  • Katakana – ett tillägg till Hiragana som möjliggör översättning av utländska ord till japanska
  • Kanji – det i grunden kinesiska alfabetet med mängder av tecken där 2000-3000 används i det dagliga livet
  • Romaji – västerlandets vanliga bokstäver som används för att skriva japanska ord så att turister (eventuellt) förstår

Om du vill börja lära dig läsa japanska, rekommenderar jag starkt att du tittar på Hiragana till en början. Hiragana och Katakana är de delar av japanskan som används flitigt i spel, mangaserier och anime. Det finns en hel del resurser på internet som kan hjälpa dig att komma igång. Jag har använt mig av Japanese-lessons.com som har mängder med bra resurser, lektioner och test.

Glöm nu inte att tipsa om sidor som ni använder för att importera spel. Säg också gärna till om ni vill dyka djupare i den japanska kulturen!

2 kommentarer
  1. macke86
  2. Thomas Thomas

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.