Veckans fråga: Längtar du tillbaka till interaktiva filmer?

Jag har precis spelat klart The Bunker (8/10), en interaktiv film som utspelar sig i en bunker vilken ska skydda de inneboende från en atombombsattack. I och med att Sony snart släpper PlayStation VR och med tanke på att utrustning för att skapa den här typen av media nu är relativt billig, verkar marknaden återigen öppna sig för den här sortens upplevelser.

I veckans fråga är vi nyfikna på hur du ställer dig till dessa interaktiva filmupplevelser som även har smeknamnet FMV (Full Motion Video). Kanske har du goda minnen från någon guldklimp som andra har missat, kanske får du ett skrattanfall när du blickar tillbaka till det glada 90-talet?

Martin minns Critical Path

HD-grafiken lyser med sin frånvaro men skådespelarinsatserna var glänsande...

HD-grafiken lyser med sin frånvaro men skådespelarinsatserna var “glänsande”…

Året var 1994. Jag och min bror hade precis varit på en multimedia-mässa i Stockholm och där spenderade jag alla mina sparade slantar på en CD-ROM-läsare, ett SoundBlaster-ljudkort och självklart ett spel som skulle visa framtiden; Critical Path.

Manuset var av rejält tunn karaktär där helikopterpiloten Kat nödlandar på ett otäckt ställe där människor har blivit muterade och galna av strålning. Det var min uppgift att guida och hjälpa Kat genom en farofylld resa där helikoptern måste lagas innan hon kunde flyga iväg mot solnedgången, till säkerheten.

Även om jag har goda minnen från spelupplevelsen, vet jag att jag förmodligen skulle skratta hela vägen om jag spelade om det idag. Någonstans ligger spelet kvar i sin kartong. Kanske ska jag leta upp det och försöka spela igenom det igen?

Jesper lyfter fram Star Wars

Ljudet av en blaster på min SoundBlaster

Ljudet av en blaster på min SoundBlaster

Mitt starkaste minne påminner om Martins, då även jag under samma tidsperiod, skaffade CD-ROM-spelare och ett ljudkort. Jag köpte Star Wars: Rebel Assault där det som imponerade allra mest var att de använde originalmusiken från filmen, något som verkligen krävdes för att överrösta det vinande surret från skivan som snurrande hela tiden. Spelet hade både rymd- och inomhussekvenser och var egentligen ytterst mediokert, men jag kommer aldrig att glömma timmarna jag plöjde ned i spelet.

Jag vill också lyfta fram Roberta Williams skräckäventyr Phantasmagoria, som under en era där peka-och-klicka-äventyren dominerades av LucasArts, än en gång satte Sierra Online på kartan.

Johan glömmer aldrig Ripper

De flesta gamla satsningarna på FMV saknade ju som ovan nämnt vettiga manus och skådespelare, men ett spel som åtminstone lyckades samla ihop en bra samling skådisar var Ripper. Detta äventyrsspel drog ihop stjärnor som Christopher Walken, Burgess Meredith och Paul Giamatti, men tråkigt nog hade de inte mycket till manus att arbeta med. Faktum är att spelet nästan kom till PlayStation också, men utvecklingen av portningen blev tyvärr nedlagd.

Flera nya FMV-spel har börjat dyka upp på PC igen, och jag hoppas att trenden fortsätter och sprider sig till konsolvärlden också. Det går ju numera att skapa vettiga produktioner som inte alls behöver hamna i 90-talets skamvrå.

Har du några minnen från FMV-tiden som du vill dela med dig av?

Ett svar
  1. Alestes Alestes

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.