Jerrys platinautmaning: Odin Sphere Leifthrasir

Jag hade varit nyfiken på Atlus till synes bedårande rollspel Odin Sphere i åratal, men eftersom jag aldrig ägt ett PlayStation 2 blev det olyckligtvis inget spelköp. Däremot blev jag glad att spelföretaget släppte en högupplöst utgåva till PlayStation 4, vilken jag inte kunde låta bli att köpa.

Odin Sphere Leifthrasir är ett utseendemässigt vackert äventyr där fem olika hjältar utgör viktiga roller i ett heligt krig, berättat ur var sin sagobok som flickan Alice läser uppe på sin vind. Det fascinerande med böckerna är att berättelserna vävs in i varandra och jag får se hela sagan ur alla hjältars synvinklar.

De fem protagonisterna Gwendolyn, Cornelius, Mercedes, Oswald och Velvet är alla länkade till varandra och använder sig av olika stridstekniker under äventyrets gång. Vapnen drivs av de starka kristallerna Psypher och då motståndet blir tuffare kan jag förbättra mina karaktärer med nya tekniker och uppgraderingar.

Dödens drottning är en återkommande boss under hela spelet.

Jag fann snabbt mina favoriter i både Gwendolyn och skogens häxa Velvet i min första spelomgång, då deras specialattacker är kraftfulla. De intensiva närstriderna mot aggressiva teddybjörnar, ruttna lik och Odins armé av valkyrior resulterade i ett färgsprakande kaos utan dess like, särskilt striderna mot bossarna som väntade i slutet av varje nivå. Kamperna blev lite enformiga i längden men dynamiken lyfter upplevelsen avsevärt tillsammans med det fina uppgraderingssystemet.

När jag blev klar med de fem första böckerna uppenbarade sig den sjätte, avgörande novellen Book of Armageddon. Här skulle jag välja en kämpe mot någon av de fem tuffaste slutbossarna och det gällde att göra kloka beslut. Om fel hjälte valdes skulle slutet resultera i världens undergång, men jag följde alla föregående böckernas historier och kunde låta alla leva lyckliga i alla sina dagar.

Mercedes i sällskap med ett grinigt ogräs och teddybjörnen Fredriksson.

Vid första genomspelningen lyckades jag samla ihop omkring 60 procent av spelets troféer och det gav mig mersmak. Jag hade inte hittat alla Phozon Prisms, boktexter och recept innan jag beslutade mig för ta mig an New Game Plus-läget för att greppa tag i resterande pokaler, vilket jag lyckades med efter hårt slit.

Min sista guldtrofé fick jag efter att kämpat mot alla trettio bossar i Boss Rush innan det platinablå priset uppenbarade sig på bildskärmen, och jag kunde äntligen lägga ned spelskivan i fodralet för sista gången med gott samvete. Detta sagolika spel är trots ett enkelt upplägg mycket tidskrävande, och jag tänker därför ge mina bästa tips inför din jakt på platinatrofén.

Sök igenom alla skattkistor

Det finns flera troféer som kan låsas upp genom att hitta innehåll i skattkistor på varje nivå. Köp en karta av försäljaren och använd dig av genvägar för att komma till en kista fortare.

Läs ledtrådarna

Alla fem hjältar behöver Phozon Prisms för att kunna använda alla specialförmågor, men dessa är väl gömda. I uppgraderingssystemet visas i vilken nivå en viss prisma är lokaliserad och ledtråden är hjälpsam. Du kan göra dig förtjänt av upp till fem troféer om du hittar alla juvelerna. Ta hjälp av en guide om det blir besvärligt.

Ät alla Maurys maträtter

Den resande kocken Maury erbjuder dig god mat i utbyte mot de ingredienser som behövs för att skapa en rätt. Mitt råd är att du går igenom varje recept med en karaktär, tänk dock på att du ibland behöver äta en viss beställning tre gånger för att kocken ska skapa en annorlunda variant. Din hälsa ökar dessutom när du äter, så det är bara att hugga in!

Ha flera sparfiler i slutet

Det finns åtminstone en trofé i Book of Armageddon som är lätt att missa, men om du har minst två sparfiler så kan du välja alla karaktärerna till respektive slutboss för att låsa upp alla filmsekvenser. Det är väldigt viktigt att du inte hoppar över något filmklipp för annars missar du flera pokaler, särskilt om du struntar i filmen efter sluttexterna.

Har du tagit alla troféer i Odin Sphere Leifthrasir?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.