Troféer – en PlayStation-spelares ständiga morot

Virtuella belöningar är ett mycket märkligt fenomen som är svårt att värja sig från i dagens uppkopplade samhälle. Vi bombarderas dagligen av gillande på Facebook, favoriter på Twitter och rekommendationer på LinkedIn. I spelvärlden har vi motsvarande belöningar i form av troféer och andra bevis på prestationer i de olika plattformarnas ekosystem.

För en del spelar de här virtuella morötterna inte så stor roll men för andra har det blivit ett nytt sätt att spela spel på, ett sätt där spelarna lockas att utforska andra sätt att ta sig igenom spelet eller göra andra val än tidigare gjorts. Några av skribenterna och redaktörerna på bloggen är djupt neddragna i ”troféträsket” men det finns också de som håller sig på behörigt avstånd från dessa troféer som graderas i brons, silver, guld och platina.

Hur kommer det sig att en del spelare faller så hårt för dessa belöningar som egentligen inte betyder någonting och hur kan de andra värja sig?

Vi tog tillfället i akt att fråga Bubbelregn – som är en av Sveriges mest dedikerade troféjägare och dessutom PSbloggen-läsare – vad han tycker och tänker.

För tillfället är du rankad som nummer åtta i Sverige (enligt psnprofiles.com) med över 8500 troféer. Är placeringen något som är viktigt för dig eller har det bara blivit så?

Placeringen är absolut inte viktig för mig. Det bara blev så eftersom jag har mycket tid över till spel, och sedan gillar jag att få så hög procent som det går om jag känner att spelet är värt tiden. (Bubbelregn har erkänt att han är något av en ”hundraprocentare” och har alltså lite svårt att hålla sig ifrån platinafärgen /reds.anm).

För mig personligen tog det ett litet tag innan jag kände av den magi som ett trofépling skänker mig som spelare. Hur var det för dig, var troféer något som du nappade på på en gång eller är det något som växte fram?

Det kom ganska omgående, helt plötsligt hade jag något annat att sträva efter än att bara klara spelet! Under tiden jag har samlat på troféer så har jag ändrat min syn på dem. I början handlade det mest om att ta så många som möjligt men det har jag slutat med nu. Nu för tiden spelar jag bara de spel jag verkligen vill, skräpspel intresserar mig inte längre.

När jag tittar på de spel som du har en platinatrofé i så ser jag väldigt många spel som kräver mycket av spelaren både när det kommer till tidsinvestering och skicklighet. Hur mycket spelar du en genomsnittlig vecka?

Jag gillar spel som kräver tid och engagemang, enkla spel är inte lika kul längre. Min speltid per vecka är ganska stor, jag skulle säga 30-40 timmar? Jag är inte riktigt hundra på det men det är extremt mycket då jag har ganska mycket fritid.

Jag måste erkänna att jag skäms ganska mycket för att jag spelade Hannah Montana: The Movie för att få en snabb platina. Finns det någon trofé som du skäms för?

Nu i efterhand skulle jag vilja påstå att det absolut är Hannah Montana: The Movie. Men jag har ändrat mig sedan den tiden, så allt jag har nu är jag ganska nöjd över (man får stå sitt kast)! Men jag skulle vilja säga att det är väldigt få troféer som jag skäms över.

Vilken trofé är du mest stolt över?

De troféer som jag är allra mest stolt över är från Persona 4 Golden; ett av mina favoritspel. Jag har spelat det spelet i 134 timmar och jag har fortfarande inte tröttnat på det. Spel som är längre och svårare utgör en häftig utmaning tycker jag. När det gäller ”skräpspel” – visst det är coolt med en platinatrofé – men det är inte lika kul längre. Det var väldigt länge sedan ett sådant spel kom in i min lista över troféer.

Vilken plattform trivs du bäst med i dagsläget – PlayStation 3, PlayStation 4 eller PlayStation Vita?

Jag trivs absolut bäst med PlayStation Vita just nu men jag använder alla tre. De mest intressanta spelen släpps till PlayStation Vita just nu tycker jag.

Slutligen, ett önskescenario där du bara får välja ett alternativ. Shuhei Yoshida ger dig möjlighet att förbättra Playstation Network, vilket av följande alternativ väljer du?
1) Möjlighet att ändra sitt PlayStation Network ID
2) Möjlighet att radera spel med noll procent från listan med troféer
3) Att varje trofé gav ytterligare förmåner (till exempel unika speltröjor i PlayStation Home eller extra utrustning i spelet du spelar)?

Jag skulle nog säga nummer två eftersom noll procent aldrig är roligt att ha i listan men alla tre skulle väl vara bäst för alla spelare?

Det där var Bubbelregns syn på troféer och virtuella belöningar. Vad tycker du?
Är troféer ointressant, lagom trevligt eller kanske din hemliga last?
Kommentera gärna, vi vill veta vad du tycker!

7 kommentarer
 1. Macke86
 2. SonicTheFudgehog SonicTheFudgehog
 3. HermanToothrot HermanToothrot
  • Johan Lindros Johan Lindros
   • jonasbylin jonasbylin
  • HermanToothrot HermanToothrot
 4. Martin Svennberg Martin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.