Recension: Unbox: Newbie’s Adventure [PS4]

Att arbeta inom ett postbolag är en ansvarsfull och krävande uppgift, med tuffa prövningar. Vi har alla någon gång fått det tråkiga beskedet om ett efterlängtat paket som försvunnit efter att avsändaren skickat det med posten. För att förhindra dessa tragiska händelser tänker det globala postbolaget GPS lära paketen att skicka iväg sig själva och sedan anlända till lyckliga mottagare utan krångel.

När jag startar Unbox: Newbie’s Adventure har den bruna tomkartongen Newbie börjat sin träning i högkvarteret och eftersom de mer erfarna kollina tror att jag kan rädda bolaget, skickar de mig ut på äventyr i utsökt vackra platser runt om i världen.

Omgivningarnas färgglada detaljrikedom ger banornas struktur en magnifik, visuell upplevelse och den närmaste liknelsen jag kan komma på är att vara med i en välgjord tecknad film. Jag imponeras ännu mer av att nivåerna är gigantiskt stora och väcker upptäckarlusten i mig under mina äventyr.

Den stämningsfulla musiken lyfter spelet högt och de Hawaii-inspirerande rytmerna på den tropiska banan ger en autentisk känsla, vilket jag fullkomligt älskar. De barnsliga ljudeffekterna när paketen pratar med varann är visserligen charmiga men blir efter ett tag tyvärr enerverande.

Superlådan vill liksom, många andra, ha min hjälp och erbjuder stora utmaningar.

Mitt mål är att utforska de massiva världarna och leta reda på jättestora frimärken för att kunna få tillträde till områdets väktare. Jag kan antingen hitta frimärkena på gömda ställen, eller klara av andra lådors tuffa utmaningar. Dessa uppgifter är både roliga och varierande och innehåller bland annat kapplöpningar, kurragömmalekar eller samlande av båtdelar.

I likhet med andra tredimensionella plattformsspel finns det mängder av saker att plocka upp, och självklart finns det även gömda samlarobjekt att leta efter. Detta tycker jag är ett underhållande nöje och jag vill inte ge mig förrän jag har hittat alla tejprullarna av guld på varje nivå. Däremot är jag besviken av att spelet saknar en platinatrofé, vilket jag anser borde vara en självklarhet.

Jag kan också ändra Newbies utseende när jag besöker en klädbutik. Jag småskrattar när jag förvandlar honom till en argsint Hulken-kopia med blinkande clownnäsa, vampyrkappa och Elvis Presley-frisyr. Under äventyret låser jag upp en större rekvisita för hjälten att använda och med den enorma mängd kombinationer jag har att välja på, har jag stundvis roligt i klädaffären.

Det är lätt att lära sig kontrollera Newbie och jag finner mig snart hoppa omkring med enkelhet. Den lilla lådan kan även använda superhopp för att komma både högre och längre; en teknik som är ovärderlig för att nå alla ställen. Varje hopp sliter på hälsan och jag behöver emellanåt fylla på min energi genom att samla gröna lådor med sjukhuskors på, eller att hitta en postlåda där jag även sparar automatiskt.

Ibland åker jag upp med heliumfyllda ballonger när jag blir träffad av en fiendes raket.

Det är dock riktigt svårt är att få stopp på min låda efter ett hopp i hög fart, särskilt när jag hoppar mellan två små plattformar. Vid ett klättringsmoment uppför en radioantenn trillade jag av masten flera gånger på grund av att jag hade svårt att hålla balansen. För att vara en fyrkantig låda, känns Newbie en smula instabil, speciellt i små utrymmen.

Det finns fiender överallt; i Unbox: Newbie’s Adventure heter de Wild Cards och är i princip de enda antagonisterna som erbjuds. Motståndet de uppbringar är inte mycket att skryta med då jag enkelt kan eliminera dem med att landa på dem efter ett hopp eller skjuta dem med målsökande raketer. Jag saknar verkligen andra typer av fiender – i det långa loppet blir det för enformigt att endast möta trista paket med målade eldslågor.

Unbox: Newbie’s Adventure tar lyckligtvis inte sig själv på allvar, utan sätter lekfull utforskning främst, något som jag finner rogivande. Jag rekommenderar spelet till barn som vill testa tredimensionella plattformsspel för första gången, men även till vuxna spelare med en förkärlek för genren.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.