Recension: Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 [PS4]

Ett av de sista fenomen som 90-talets spelindustri klämde ur sig var Tony Hawk’s Pro Skater.  Det var startskottet för en spelserie som inte bara sålde kopiösa mängder exemplar, fick människor att öva in galna serier av knappkombinationer eller lärde spelskapare vikten av väl vald musik, utan även öppnade upp skateboard som sport och kulturellt inslag för miljoner av spelare.

Det satte ett avtryck, som i alla fall för mig höll i sig i ett antal spel innan glöden falnade och dess fokus gled över på annat. Många kände nog på ett liknande sätt, och hungern efter den där speciella känslan som vi fick av de första spelen i serien mättades kanske inte riktigt av varken Tony Hawk’s Pro Skater HD eller det illa ansedda Tony Hawk’s Pro Skater 5.

Nu har tiden kommit för ytterligare en tolkning av både det första och andra spelet i serien, kombinerade i en nypolerad version kallad Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2, och den här gången ser saker väldigt lovande ut. Till att börja med har studion Vicarious Visions tagit över stafettpinnen från det numera nedlagda Robomodo, och de verkar ha gjort sin hemläxa både en och två gånger innan de gjorde den här versionen.

Men Rodney, du har brädan på fel håll ju!

Istället för att bara ta de gamla titlarna och skruda om dem rent av så har studion valt att utveckla och förnya konceptet samtidigt som de har utgått från att upplevelsen ska vara densamma som när spelen ursprungligen släpptes. Till exempel har de tagit det naturliga beslutet att avbilda de, i flera fall över 50 år gamla, skateboard-legenderna som de ser ut idag, något som känns både häftigt och lite lustigt när jag tänker på det.

Ett annat roligt och hedervärt tillägg är att de har valt att inkludera flera yngre nutida proffs och då även valt att lyfta fram både minoriteter och HBTQ-personer i spelet. Själv har jag mina favoriter i trick-smeden Rodney Mullen och dansken Rune Glifberg.

Precis som i originalen är spelets enspelarläge huvudsakligen en kampanj där du låser upp nya områden genom att klara utmaningar på varje nivå. Dessa varierar från lite seriösare mål som att få ihop en viss poängsumma till lite mer skojiga saker som att välta ”skateboardåkning förbjudet-skyltar” eller hoppa över polisbilar. Utmaningarna varierar i svårighetsgrad och det krävs ofta att man utforskar nivåerna ordentligt för att klara vissa av dem.

Vissa av banorna är traditionella skate-parker med lite mer fokus på halfpipes och bowls att göra trick i medan andra kretsar mer kring streetskating och improvisation i vanlig stadsmiljö. Sen finns även de lite mer berg-och-dalbane-utformade banorna som vill leka med spelarnas uppfinningsrikedom. Det är en härlig mix och alla har sin charm.

Skejtar man i stan får man se upp för galna bilister

För att fylla ut spelet lite ytterligare finns även utmaningar som kan utföras för att tjäna pengar och erfarenhetspoäng. Dessa kan i sin tur användas för att låsa upp nya brädor eller utstyrslar till sina åkare. Utmaningarna är dessutom individuella och varierar beroende på vem du spelar som, något som uppmuntrar en till att både bemästra sin favoritkaraktär och samtidigt våga pröva andra karaktärer. Vill man dessutom modifiera sin karaktärs utbud av trick är det fullt möjligt i spelarens meny.

Utöver kampanjen finns de självklara onlinelägena, men även möjligheten att spela med delad skärm, precis som i originalen. Urvalen av tävlingar som man kan utmana varandra i är generösa och bjuder på många timmar av underhållning för den som är intresserad. Kombinera det med den härliga blandningen av gamla och nya ljudspår och du har en liten fest på gång framför spelkonsolen.

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 är som en förlorad son som har kommit till rätta efter många år på drift. Det har tajta kontroller, ett enkelt men belönande koncept och tillräckligt med både gammalt och nytt innehåll för att underhålla mig länge och väl. Att hänga med Tony och hans vänner har aldrig varit så kul som nu.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.