Recension: This War of Mine: Final Cut [PS5]

Om det är en spelgenre som jag verkligen uppskattar, är det den som kretsar kring överlevnad. Anledningen är både själva aspekten av överlevnad men också för att varje ny titel ofta introducerar en helt ny vinkel.

Även om This War of Mine har lite mer än tre år på nacken har jag dock missat det, men det åtgärdas nu i och med släppet av This War of Mine: Final Cut, vilket är en upputsad version vilken i upplagan som kallas Complete Edition, innehåller samtliga berättelser och extramaterial.

Denna upplevelse utspelar sig i staden Pogoren som är hårt drabbad av kriget som råder i nationen Graznavia. Det går inte att vistas utomhus under dagtid då prickskyttarna har makten över vem som lever eller dör. Mat, vatten och ved finns heller inte att tillgå, vilket innebär att för att överleva måste invånarna söka igenom staden på nätterna efter resurser.

Här finns mycket att utforska. Men hur ska jag komma över till andra sidan?

När spelet börjar har mina tre karaktärer hittat ett förfallet hus som de tar sin tillflykt till. Arbetet under dagtid består av att rensa upp bråte och leta efter resurser som kan stärka vårt skydd. Jag lyckas nästan göra klart hela huset innan natten närmar sig och det är dags att bege sig ut i staden.

Varje karaktär har sina fördelar och förmågor. I första rundan består överlevarna av en löpare, en kock och en överlevnadsexpert som är riktigt duktig på att packa på sig många saker. Till en början använder jag mig av överlevaren och besöker ställen i närheten av vårt gömställe. Det är enkelt att hitta mat och förnödenheter för flera dagar.

Ju längre tiden går, desto svårare blir det dock att hålla alla vid god hälsa. Kocken blir deprimerad om han inte får sova eller röka. Löparen blir attackerad en natt då han försöker skydda huset från att bli plundrat. Och till råga på allt, börjar resurserna ta slut i de närliggande områdena.

Det är här This War of Mine verkligen tar skruv. Det går inte att lura systemet som i andra överlevnadsspel. Här måste jag verkligen börja ta risker och ta beslut som jag ogillar efter bara några dagar. Ska jag plundra huset med pensionärer längre upp på gatan eller riskera livet i mitt försök att ta mig in i banditernas gömställe?

Utanför vårt gömställe finns en mysig koja

Självklart finns det ett robust system för att skapa verktyg, förstärkta skydd och apparater för att hjälpa oss att bli mer självhushållande. Jag finner det precis lagom djupt, och sitter redan efter någon timme och planerar vad jag behöver leta efter under de kommande räderna.

This War of Mine: Final Cut är ett spel som kommer att underhålla mig väldigt länge. Spelet är som gjort för lite kortare sittningar och utmanar mig i de moraliska valen om och om igen, något som jag verkligen uppskattar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.