Recension: The Walking Vegetables: Radical Edition [PS4]

Saknar du ibland 80-talets charm och tycker att det var bättre förr? Behåll då dina snowjogging-stövlar på och slappna av. Våra finska grannar från spelstudion Still Running har tänkt på allt. Vad sägs till exempel om elaka rymdvarelser som invaderar jorden och förvandlar nyttiga grönsaker till aggressiva monsterspektakel?

Tack och lov har polischefen ett sjätte sinne för trubbel och ringer in sitt hemliga vapen. Nej, inte Cobretti från filmen Cobra. Han ringer dig! Du är den tuffaste snuten på avlöningslistan och den fria världens sista hopp, även om du verkar ha stulit Marty McFlys tidsresande DeLorean från Back to the Future.

Det är bara polisens handplockade elit som vågar köra bil med solglasögon på kvällskvisten.

Efter en kort introduktion får du ge dig ut och rensa stadens gator från läbbiga grönsaker plus en och annan grinig frukt. Till din hjälp har du tre olika sorters vapen eller tillhyggen. Tjänstepistolen är ditt första vapen, vilket har obegränsat med skott, men alla andra vapen du hittar eller köper har en begränsad mängd ammunition.

I närstrid har du din trogna polisbatong som du även kan använda för att blockera eller slå tillbaka fiendernas projektiler. Polisens odrickbara kaffe är ditt tredje hjälpmedel, det kan användas för att skålla närgångna grönsaker med. Precis som ditt primära vapen kan du byta ut batong och kaffe mot något annat.

Kartorna genereras slumpmässigt för att ge variation, men består varje gång av ett bestämt antal delområden där det är vägarna som avgör hur du kan förflytta dig. Din elektroniska karta visar var det finns fiender och viktiga byggnader eller föremål.

När du har gjort nyttig smoothie av alla fiender i ett område, får du en belöning och behöver inte oroa dig för att bli antastad där igen. Varje grönsak och frukt som du mosar ger dig mynt, vilka kan spenderas i butiker. En annan hårdvaluta är de nycklar som du kan hitta eller köpa. Nycklarna låter dig öppna låsta dörrar till byggnader och ger dig chansen att låsa upp de kistor och andra belöningar som regelbundet poppar upp.

Kreativa grönsaker som förändrar stadsbilden utan byggnadstillstånd? Inte i min stad!

Avslutningsvis har varje karta en boss som behöver bevekas för du ska kunna teleportera dig vidare i din tidsmaskin. Kontrollerna låter dig gå och skjuta med de analoga spakarna, men du kan också förflytta dig med styrkorset om du föredrar det. Spelets grafik är kanske inget man skriver hem om, men den är tydlig och funktionell.

Att spela tillsammans med en kompis är kul, men det ökar indirekt svårighetsgraden då det är lätt att paja för varandra ifall ni inte är samspelta. Grönsaksmotståndet blir ganska snabbt svårare, men utmaningen för mig består i att spelet tillhör genren roguelike. Detta innebär att jag förlorar ALLT när jag dör, precis som i verkligheten – reinkarnation i dess renaste form. Med tiden går det att låsa upp fördelar som underlättar, men jag hade föredragit att få fortsätta från den bana där jag senast bet i gräset.

Känslan av att besegra en boss är härlig, men kan samtidigt abrupt upphöra efter ett nederlag kort därpå. Kontrollen är ganska bra och rättvis, men banornas design och bristen på variation gör att upplevelsen snabbt blir en aning enformig. Personligen hade jag uppskattat om jag hade fått några extra liv eller möjligheten att fortsätta från senaste banan.

The Walking Vegetables: Radical Edition kommer troligtvis inte att kännas speciellt ”radikalt” för den breda massan. Det är istället den envise och roguelike-älskande spelaren som kommer belönas och uppskatta detta retrodoftande spel mest.

Ett svar
  1. Dejan Arandjelovic

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.