Recension: Superliminal [PS4]

Likt ett japanskt rollspel vaknar huvudkaraktären i Superliminal upp utan något minne. Eller vaknar han egentligen upp? Frågorna är många redan från början och ju mer jag upptäcker av denna surrealistiska värld, desto mindre känns det som att jag förstår.

Och det ska visa sig att det är precis vad utvecklaren Pillow Castle vill uppnå. I denna bisarra upplevelse ställer sig ditt perspektiv till saker och ting på sin spets, rent bokstavligen.

Till en början påminner upplägget om en promenadsimulator, men inom kort introduceras jag till de pussel som jag måste lösa för att få handlingen att fortlöpa och för att jag ska kunna ta mig framåt. Längs en mer eller mindre utstakad, berättelsedriven upplevelse, tar jag mig rum för rum närmare sanningen om vad som faktiskt pågår.

Ett fönster mot en annan verklighet…

Superliminal är ett pusselspel av rang där jag som spelare hela tiden häpnar över utvecklarnas fantasi och expertis när det kommer till nivådesign och förmågan att integrera riktigt smarta pussel. Ofta krävs det att jag bokstavligen tänker utanför den berömda lådan. Ja, jag skulle vilja påstå att du i de flesta fall måste göra just det.

Spelets pussel varierar både i svårighetsgrad och i uppbyggnad. Ofta behöver jag dock använda rummens perspektiv för att se vissa saker eller bygga ihop något som egentligen inte fanns där från början och på så sätt frambringa hjälpmedel som gör det möjligt att fortsätta.

Mekanikerna som erbjuds är av en inspirerande mångfald och sträcker sig från att se mönster till att förstora objekt med hjälp av perspektiven samt att duplicera föremål i olika storlekar för att trigga olika effekter.

Den klassiska knappen. Vad ska jag ställa på den nu då?

I de olika rummen finns emellanåt bandspelare, som fungerar som ett sätt att återberätta vad som händer eller vad som har hänt. Det visar sig senare i spelet att jag inte alls drabbats av minnesförlust, utan har fastnat i ett drömliknande tillstånd där jag behöver komma på ett sätt att avbryta mönstret och vakna upp.

För spelaren med ett öppet sinne när det kommer till problemlösning, är denna titel ett absolut måste. Det finns gåtor och pussel som är så kluriga, att du kommer att upptäcka att du sitter och ler stort när du väl löser dem. Men jag rekommenderar också spelet till dig som längtar efter ytterligare ett spel i samma anda som klassikerna Portal och Portal 2. Dock utan det överdrivet charmiga och underhållande narrativet som dessa titlar erbjöd.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.