Recension: Sniper Elite 5 [PS4, PS5]

Sniper Elite-serien har kommit en bra bit sedan de första stapplande stegen 2005, där grundidén var solid men utförandet lämnade en del att önska. För varje del som har släppts har utvecklarna Rebellion gjort stora tekniska framsteg i exempelvis nivå- och uppdragsdesign, vilket har gjort att krypskyttemekaniken har tillåtits blomma ut till full potential.

I Sniper Elite 5 är Karl Fairburne tillbaka igen för att dela ut ond, bråd död till fler nazister, vilket i sig förvisso är tillräckligt för att sälja mig på konceptet. Men hur pass mycket nytt har denna iteration av krypskytteserien att erbjuda?

Berättelsen tar vid strax innan den gigantiska landstigningen i Normandie, där de allierade styrkorna slutligen bröt sig igenom den solida Atlantvallen. För att denna operation ska lyckas behöver Fairburne ta sig in bakom fiendelinjen och eliminera diverse mål. Det kan vara allt från radartorn till viktiga befäl som behöver tillintetgöras för att skapa oreda i den skräckinjagande ockupationsmaktens försvarslinjer. Det är med andra ord dags för enmansarmén Karl Fairburne att låta geväret tala.

Eftersom varje nivå både är ganska omfattande och öppen, finns det oftast möjlighet att tackla uppdragen från olika ingångsvinklar. För att ta beslut om vilken väg som passar bäst bör du därför lokalisera första, bästa kulle för att få en bra överblick på området och markera ut så många fiender och viktiga punkter som möjligt. Du kan även finna alternativa lösningar genom att hitta hemligstämplade dokument i kassaskåp eller dylikt, vilket ger dig ett bra incitament att utforska alla skrymslen och vrår på de gigantiska nivåerna.

Lugnet före stormen.

När det gäller spelmekanikerna finns det mycket som känns bekant om du har spelat något av de tidigare spelen. Det stora dragplåstret ”bullet cam”, som följer kulans väg till målet, är förstås kvar och visar i all önskvärd detaljrikedom hur kulan demolerar allt du träffar. Om du tycker att det blir lite väl många avbrott i spelsekvenserna i mer hektiska ögonblick går det att sänka frekvensen för när denna kamera aktiveras, men i slutänden tycker jag ändå att det aldrig riktigt blir tråkigt att se absurditeten i detta övervåld gång efter gång.

Själva nivåerna som uppdragen utspelas i är en stor höjdpunkt i Sniper Elite 5. Omväxlingen när det kommer till miljöer är väldigt imponerande, då du får ta dig genom allt från öppna fält på franska landsbygden, till ståtliga palats och enorma fabrikskomplex. Alla dessa varianter kräver olika former av planering när du försöker speja fram potentiella infiltrationsvägar. Vissa utkikspunkter ger dig en bra överblick på vilket försvar som väntar dig, medan andra ställen döljer lömska bakhåll.

En av de stora nyheterna är att du under kampanjens gång kan invaderas av en annan spelare som kommer att göra allt för att eliminera dig. Du är därför inte garanterat trygg när du ligger och smider dina planer på din tidigare säkrade kulle. Även om denna funktion introducerar en del intressanta situationer är det dock inte riktigt vad jag är ute efter när jag kommer till Sniper Elite-serien, och det är därför tur att det går att stänga av denna funktion helt om du är som jag.

Ibland drabbas Karl av akut närsynthet och behöver ta sig lite närmare målet.

Är du mer kooperativt lagd kan du glädjas åt att det går att spela samtliga kampanjuppdrag tillsammans med en vän, så att ni kan angripa nazistproblemet från två olika håll samtidigt. Ju snabbare vi blir av med nazisterna desto bättre, eller hur?

Intressant nog har Sniper Elite 5 även lånat ett par mekaniker från Hitman-serien, där du exempelvis kan låsa upp nya startpunkter för uppdragen. Det finns ibland även incitament att ha ihjäl ett mål på specifika vis för att få lite extra erfarenhetspoäng. På så vis har du mer omväxling när du spelar om uppdrag som du tidigare har klarat, vilket förstås alltid är positivt.

Om du inte har fastnat för de tidigare spelen är det tveksamt om du kommer att övertygas av Sniper Elite 5. Det är ett spel som oblygt håller sig kvar i den fåra som gjorde serien framgångsrik till att börja med. Men om du trivs i denna fåra har du ett riktigt lystmäte framför dig, när du metodiskt avfolkar det tredje riket från hundratals meters avstånd.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.