Recension: ReadySet Heroes [PS4]

Inte alla spel behöver en intressant historia för att sälja in sitt spelkoncept. Amerikanska Robot Entertainment har exempelvis valt ett inkluderande spel som alla snabbt kan sätta sig in i för några minuters spelglädje. Det här är ett så kallat partyspel som du kan använda för att mjuka upp dina vänner med innan ni går ut eller inför att den verkliga spelkvällen ska börja.

Det är den här typen av spel som gör mig lite extra upphetsad och glad. Spel där jag ihop med andra kan samarbeta eller motarbeta mina medspelare. Välj bara först vilket djur du vill spela som och sen bär det iväg!

Min karaktärs första vapen är ett trubbigt träsvärd som nätt och jämnt räcker till för att hålla mina fiender på avstånd. Tack och lov kan jag rulla undan när det börjar bli hett om grodhuvudet. Utdelningen för alla som jag sablar ner är juveler i olika färger som höjer mina värden för attack, rustning, försvar, magi och hur snabbt jag rör mig.

Med endast ett träsvärd ger de sig ut på ett stort äventyr. Inte alla kommer att återvända…

När jag har spelat klart en nivå får jag en kista som slumpmässigt innehåller ett redskap, ett vapen, en rustning eller en magiformel som jag kan använda. Då alla hjältar startar med endast ett träsvärd finns det alltid något användbart i de första två kistorna. Efter att ha plockat upp min belöning går jag vidare till nästa bana och så börjar det om.

Efter en inledningsvis löjligt enkel introduktion presenteras den första prövningen; mötet med en av spelets fyra bossar. Här gäller det att hitta och exploatera den svaghet som låter dig tränga igenom försvaret och vålla seriös kroppsskada. När dina tre liv förbrukats är äventyrandet över och du får börja om.

Fördelen med att spela online är att du slipper få din skärm uppstyckad och missar vad som finns längre fram.

ReadySet Heroes har två spellägen som båda går att spela igenom lokalt eller online. Ifall du inte vill ta dig an äventyret med kompisar går det utmärkt att utmana varandra för att se vem som är den bästa äventyraren.

Skillnaden blir att ni tar er igenom några banor tillsammans, samlar kistor och i slutet möter varandra istället för en boss. På slutbanan kan ni både klubba varandra och skaffa poäng i en annorlunda version av basket med fiendernas huvuden.

Det gäller alltså att både akta sig för varandra och spöa fiender för att kunna kasta deras huvuden rätt och få mest poäng. Överlag skulle jag säga att det är roligare att samarbeta och ta sig an huvudäventyret.

ReadySet Heroes är i grunden bra och har potential att vara något större. Kontrollen du har över ditt hjältedjurs manövrar är stabil. Jag trivs i den mysiga världen och uppskattar känslan för grafiska detaljer som Robot Entertainment bjuder på.

De små minipusslen där du exempelvis behöver slå på kristaller i rätt ordning för att komma vidare charmar mig. Och systemet för att få nya föremål från en kista och välja ifall man lämnar eller byter upp sig är också bra. Min spelhjärna jublar när jag ser att ett föremål är sällsynt eller episkt.

Hugg på allt som rör sig och ser farligt ut. Du kan inte skada dina vänner eller dig själv med vapnet…med magi däremot…

Problemet är att det slumpmässiga systemet av kistornas innehåll, och för få kistor, gör att du kan vara dåligt rustad inför dina bossmöten.
Att dela på tre liv när du spelar med en kompis upplever jag dessutom som snålt. Det känns som ett billigt sätt att hindra spelare från att klara äventyret första kvällen.

Banornas ordning slumpas något och den boss du möter först kan variera mellan olika spelomgångar. Trots detta är banornas design inte slumpad och det finns bara 30 banor och fyra bossar, något som snabbt gör att spelet känns repetitivt och kort.

Att kostnadsfritt innehåll och extra kartor är på gång för spelet är bra, men räcker det? Det är kul att det finns 6 djur att välja mellan och 4 till som går att låsa upp med olika skinn, extra spellägen och annat smågodis.

Samtidigt finns det inga färdigheter som gör djuren unika rent spelmässigt. Något som får antalet spelbara djur att kännas ganska meningslöst. Robot Entertainment är kanske mest kända för sin Orcs Must Die-serie och strävar kanske inte efter att konkurrera med tungviktarna i genren med sin barnvänliga tolkning.

Spelet är både en alltför tunn upplevelse och aningen för svårt både för mig och sin målgrupp. Sammanfattningsvis finns det bättre spel i denna genre som kan ge dig mer för pengarna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.