Recension: Pinball FX3: Universal Classics [PS4]

Zen Studios har fokuserat på simulerade flipperspel i många år och slutet ser ännu inte ut att vara i sikte. För några veckor sedan släpptes den nya plattformen Pinball FX3 med nya flerspelarlägen, rankingar och utmaningar.

I paketet Universal Classics bjuds du på tre nya banor som är inspirerade av filmerna Back to the Future (Tillbaka till Framtiden), E.T. och Jaws (Hajen). På papperet låter det helt underbart, men genomförandet lämnar tyvärr en hel del att önska.

Plattformen

Den nya plattformen har helt lämnat de äldre generationerna bakom sig och fokuserar endast på de senaste. Nyheterna är många och mina absoluta favoriter är utmaningsläget och upplåsning av olika bonusar på banorna. Det finns tre olika utmaningar; en kula, 5 minuter och överlevnadsläge. Det handlar givetvis att få så mycket poäng som möjligt medan du utsätts för de olika begränsningarna. Varje utmaning har 10 nivåer att uppnå och når du vissa av dem låser du permanent upp bonusar som går att använda på den banan.

Andra nyheter är turneringar och ett asynkront flerspelarläge där du kan tävla och klättra i ranking. Dessa tävlingar fungerar mellan spelplattformen vilket innebär att du kan även utmana vänner som inte har PlayStation 4. FX3 kommer med ett gratisbord och alla banor du skaffat till Zen Pinball 2, bortsett från ett fåtal, kan importeras gratis.

E.T.

Jodå, han vill ringa hem här med

På denna bana kan du återuppleva Steven Spielbergs klassiska familjefilm och bordet med dess uppdrag speglar filmen på ett bra sätt. Banan känns bra och jag hittar snabbt ett flyt som leder till bra poäng. En detalj som gäller alla banorna i paketet är att originalmusik och ljudklipp inte licensierats och det förtar tyvärr känslan av inlevelse totalt.

Banans främsta egenskaper är annars de olika uppdragen som går att välja mellan när de låsts upp. Jag uppskattar även att bordet har dubbla övre flipprar, många ramper och loopar upptill som gör att jag hela tiden känner att tempo och de mål jag träffar varieras.

Jaws

Ett rejält bottennapp. Eller underbett.

Detta bord är tyvärr samlingens Svarte Petter där känslan från filmen uteblir totalt. Direkt från början känns bordet halvtomt och öde, och när jag spelar mer förstärks den känslan. Banan har en stor båt, en brygga och en bur som tar upp det mesta av den övre halvan av banan. Frustrationen växer under varje spelparti och alla reflexräddningar leder till att jag ofta träffar ett lågpoängmål i mitten av banan. För att pricka ramperna krävs att jag lyckas bromsa bollen och skjuta sent när den rullar längs flippern. Även här lider stämningen av att det ikoniska ledmotivet inte finns med – för mig ÄR den sången Jaws.

Back to the Future

Hur många gånger kan du ladda fluxkondensatorn till 1,21 gigawatt?

I motsats till Jaws är detta min favorit i samlingen. Med möjligheten att välja tidsålder och film att spela i, erbjuds en stor variation och ett högt omspelningsvärde. Grundutförandet är detsamma i alla tidsåldrar medan rörliga mål, uppdrag, musik och ljudeffekter anpassas.

Med risk för att låta som en repad vinylskiva, anser jag att detta bord är det som lider mest av att sakna originalljud och musik. Röstskådespelarna som försöker imitera Doc och Marty låter bedrövliga och är inte ens nära originalen. Självklart saknar jag Alan Silvestris klassiska signaturmelodi, och det svider lite extra när jag hör det taffliga försöket till imitation som bjuds i bakgrunden.

Spelvärdet på bordet är dock stort med mängder av mål och små uppdrag. Det finns minst tre olika sätt att få Multiball och jag upptäcker nya finurligheter varje gång jag spelar det.

Plattformen Pinball FX3 lyfter upplevelsen och känns som en klockren modernisering från Zen Studios, men paketet Universal Classics klarar jag mig utan. Jag spelar hellre något av de andra banpaketen som lyfts över.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.