Recension: One Piece: Pirate Warriors 3 [PS4]

One Piece är en serie som är snudd på skrämmande att försöka sätta sig in i om du inte har varit med från början. Mangan har givits ut sedan 1997 och animeserien är uppe i över 700 avsnitt, och det innebär ju att det är en bakgrundshistoria som inte direkt går att sätta sig in i på en eftermiddag.

När jag gav mig på recensionen av One Piece: Unlimited World Red (7/10) lyckades dock karaktärerna charma mig trots att jag hoppade in i världen helt i blindo, och även om jag inte har satt mig ner och betat av hela serien har jag helt klart ett intresse för att lära mig mer om Luffy och hans ambitioner att bli piratkung.

I denna aspekt kan One Piece: Pirate Warriors 3 vara en väldigt praktisk väg att ta om du också vill komma ikapp i handlingen, eftersom berättelsen i princip startar vid allra första avsnittet och följer Luffys resor och möten med centrala karaktärer när han försöker samla ihop sin besättning. Det är av förståeliga skäl ett något grovhugget återberättande dock, eftersom de drygt 700 avsnitten av TV-serien krymps ner till cirka 10-12 timmar.

Svärdmästaren Zoro har en tresvärdsteknik. Tredje svärdet har han förstås i munnen.

Svärdmästaren Zoro har en tresvärdsteknik. Tredje svärdet har han förstås i munnen.

Själva spelet är uppbyggt på det beprövade Dynasty Warriors-stuket, eller musou som genren kallas, där du kastas in i arenor med horder av fiender som du avverkar genom diverse attackkombinationer som sällan kräver någon koordination eller memorering av knappkombinationer. Du har huvudsakliga mål som sätts upp i början av uppdraget och som sedan ofta delas upp i delmål under spelandets gång. Det innebär en hel del springande från plats till plats för att mota fiendeoffensiver eller för att driva vidare berättelsen.

Striderna är sällan speciellt utmanande, åtminstone inte när du ställs inför de horder av standardfiender som nivåerna fylls med. Nivåerna avslutas oftast med en strid mot en av seriens mer kända antagonister – bossar som ibland kräver lite mer eftertanke, men det är i grund och botten hamrande på attackknapparna som är vinstreceptet.

Liksom andra spel i denna genre är det väldigt lätt att lära sig grunderna, men tyvärr saknas även ett djup. När charmen av att spöa ett par hundra fiender åt gången börjar lägga sig finns det inte så hemskt mycket kvar att hämta. Det finns otroliga mängder saker och karaktärer att låsa upp, vilket är trevligt för fansen, men jag tycker inte spelet lyckas framkalla den där belöningskänslan som riktigt bra hack ’n ’slash-spel lyckas göra.

En inte helt ovanlig syn i spelet med tanke på fiendeantalet.

En inte helt ovanlig syn i spelet med tanke på fiendeantalet.

Den riktiga behållningen i spelet är den uppsjö av märkliga karaktärer som serien erbjuder. Vem kan tacka nej till att lära känna en clownpirat som kan förvandla sig till en bil, eller marinbefälet Smoker som är så hård att han röker två cigarrer åt gången? Dessa färgklickar är det som verkligen drar mig till serien eftersom de bjuder på en form av härlig galenskap som är svår att motstå.

Ett lite märkligt grepp som utvecklarna har använt är att de blockerar inspelningsfunktionen i PlayStation 4-konsolen varje gång ett berättelsesegment börjar. Om detta är av rättighetsskäl eller någon fånig idé om att inte avslöja berättelsen är jag oklar över, men det är första gången jag har sett det i denna utsträckning. Det känns extra onödigt med tanke på att blockeringsfunktionen ändå inte inverkar på inspelningar om du har ett externt inspelningskort.

One Piece: Pirate Warriors 3 är ett ganska omfattande paket med massor av innehåll för fansen, men det har faktiskt en del värde även för de som är sugna på att sätta sig in i denna enorma värld. Sammanfattningen av berättelsen är välgjord och de förrenderade sekvenserna bjuder emellanåt på riktigt spektakulära ögonblick. Spelet i sig tappar dock fort sin charm eftersom omväxlingen är snudd på obefintlig. Nya karaktärer gör en del för att skapa variation, men i slutänden är det ändå ett ändlöst hamrande på samma tre knappar på handkontrollen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.