Recension: Knowledge is Power: Decades [PS4]

Frågesport har inte enbart bidragit till trevliga sittningar framför dumburken på fredagskvällar under min barndom, utan har också bidragit till att jag har lärt mig en del saker från de allmänbildande frågor som till exempel Lars-Gunnar Björklund ställde i Supersvararna.

Under fjolårets sista månad släpptes kunskapsspelet Knowledge is Power (6/10), där upp till sex deltagare skulle svara på frågor och kasta gegga på varandra med hjälp av mobiltelefoner. Nu är den glade programledaren med silvergrått hår tillbaka i ett nytt kapitel.

Det gemensamma grundtemat för Knowledge is Power: Decades är årtionden, och alla frågor håller sig inom det valda decenniet efter varje mellanspel. Jag gillar att uppföljarens frågor fokuserar sig på en särskild kategori istället för att vara helt slumpartade. Vissa frågor är i mitt tycke dock väldigt svåra, särskilt de om brittisk TV från 1990-talet.

1980-talets pastellfärgade knästrumpor eller grunge från 1990? Majoriteten avgör!

Grundspelet är identiskt med originalspelet; jag och mina motspelare i knasiga kostymer ska samla poäng genom att svara rätt på frågor, för att sedan klättra uppför en hög pyramid i finalen. Givetvis vinner den som först når toppen hela spelet. Det gäller inte enbart att svara rätt, utan jag bör även svara snabbt för att kunna skrapa ihop högre poäng.

Innan en fråga får deltagarna chansen att ställa till ofog, genom att välja ett elakt föremål och peka ut den person man utsätta sprattet mot. Bland de bekanta minorna och isbollarna finns några nya sattyg att röra om i grytan med. Blixtlåset måste öppnas för att visa ett svarsalternativ, medan de snurriga bokstäverna förvränger orden. En stor förbättring jämfört med föregångaren är ett högre tempo, och att jag endast ser de drabbade deltagarna istället för att gå igenom allihopa innan frågan ställs. Dock blir jag lite illamående av det blå krypet, en ersättare till röda nafsaren, eftersom dess störningars starka färger är obehagliga att titta på.

Det finns ett par nya spellägen med alternativa regler. Ett snabbspel har endast tre frågor och en mellanakt vilket passar bra om jag vill endast spela något under några minuter. I utmaningsläget ska de tävlande delta i spelets alla lekar under mellantider där några deltävlingar är nya. I roliga trippel-kopplingen ska jag dra fingret över skärmen och få ihop tre ord för en passande mening; exempelvis från en känd låt eller filmtitel.

Detta liknar ett uppträdande från 1960-talet i direktsänd TV.

Jag tycker att spelet stundvis saknar skärpa och upplever den nya designen som tråkig. De nya karaktärerna saknar originalspelets starka personligheter och jag hittar ingen favorit bland de träiga lerfigurerna.

Trots att Knowledge is Power: Decades har nya frågor och fler redskap för pajkastning, ser jag inte detta som ett nytt spel. Det är snarare en expansion till föregångaren och jag hade faktiskt föredragit spelet som ett tillägg, då spelen är nästintill identiska.

Jag och min familj gillade det första spelet men denna till synes förhastade hantverk gjorde oss uttråkade redan efter ett par spelomgångar, även om smutskastningen var stundvis kul. En stor miss är att spelet saknar svenskt tal och text, vilket gör att yngre barn kan få svårt med engelskan.

2 kommentarer
  1. stefansvantesson
    • Jerry Olsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.