Recension: JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R [PS4, PS5]

Inom genren slagsmålsspel finns det många titlar med annorlunda teman, udda karaktärer och galna attackförmågor. Oavsett om man gillar dessa lite teatraliska spel eller föredrar de med lite mer realistisk stil kan man inte förneka att de lätt drar till sig ens uppmärksamhet. Oftast går dessa lite galnare fightingspel hand i hand med anime- och manga-världen, och så är även fallet med det intensiva JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R.

Spelet är som nämnt inspirerat av den japanska mangan JoJo’s Bizarre Adventure, en serie som sedan sin start 1987 har kommit att omfatta maffiga 131 serieböcker. Detta märks snabbt i spelet då utbudet av karaktärer, nivåer, och handling speglar samtliga av seriens åtta faser. I spelets huvudsakliga läge har man delat in alla strider i kapitel där vart och ett fokuserar på just de karaktärer och händelser som utspelade sig i den fasen av mangan. Det hjälper den oinvigde att få ett bättre grepp över spelets handling, men samtidigt förväntas en stor förkunskap för att verkligen förstå vad karaktärerna pratar om.

Udda karaktärer med roliga namn finns det gott om i det här spelet.

Men vad handlar JoJos bisarra värld om då? Sammanfattningsvis kan man som i så många andra berättelser koka ner det till en kamp mellan det goda och det onda. I fokus ligger släkten Joestar, en släkt där förvånansvärt många får ett förnamn som börjar på ”Jo” (därav JoJo) men även en konflikt med den onda Dio Brando och hans ättlingar. Kampsport är ett annat tema vilket manifesterar sig genom olika stridstekniker kopplade till det övernaturliga. Det sistnämnda gör sig såklart väldigt passande för den här genren av spel och medför att det stora urvalet karaktärer har en hel del individuella stilar att komma med.

Spelet har ett för genren relativt brett utbud av lägen att välja mellan. Min favorit är huvudläget jag nämnde tidigare, men utöver det finns klassiska lägen såsom VS, arkad, träning med flera. Oavsett vilka lägen man väljer att spela bjuder de flesta på belöningar om man fullföljer sina strider, oavsett vinst eller förlust. Detta är ett trevligt inslag som ger lite mersmak, och även om jag personligen kanske inte är jätteintresserad av nya utstyrslar, ljudspår eller stillbilder är det ett bra sätt att fylla ut spelet.

Spelets många slagskämpar har olika rörelsemönster och stilar, men alla styrs i stort sätt på samma vis. Det är klassiska slag och sparkar kombinerat med unika rörelser och bombastiska animationer som utgör en varierande mix. Det är förhållandevis lättstyrt, men upplägget besitter även en för genren vanlig detalj som jag personligen ogillar, nämligen när karaktären med många attacker stannar upp i sin gångrörelse. Det medför löjligt många missbedömningar av avstånd, pinsamt många slag rakt ut i luften och ett långsammare tempo i striderna. Kort sagt, jag vill kunna förflytta mig och slå samtidigt alternativt ha fler slag som för mig framåt i slaget. Som tur är finns det en hel del karaktärer med specialattacker som når längre än armlängds avstånd vilket balanserar upp det lite grann.

”Okej, okej jag skojade bara!”

Rent visuellt är striderna en färgglad fest som spexas till lite extra genom de olika egenskaperna nivåerna har. Dessa är händelser som kan inträffa om en av spelarna exempelvis blir slagen eller tvingad in i en viss del av banan och slutar oftast i att denne tar en rejäl dos skada. På pappret låter det kanske som ett obalanserat sätt att få ett övertag gentemot sin motståndare, men man har löst det hela genom ett enkelt men smart upplägg. När en spelare först beträder farozonen ploppar nämligen en indikator upp som varnar om att zonen inom några sekunder kommer att bli farlig. Dessa kan se ut på lite olika sätt, men är oftast en liten animerad ruta eller händelse i bakgrunden som är lätt att notera. Är man snabb och kan vända matchens momentum inom tidsgränsen hinner man komma ur zonen eller kanske t.om. få in motståndaren där innan effekten inträffar.

Av den ofantliga mängd slagsmålsspel som finns sticker JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R kanske inte ut jättemycket, framförallt inte för den som inte är inne i just det universumet. Trots det finns det ändå en hel del nöje att hämta, och för seriens stora fans finns det desto mer.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.