Recension: DATE A LIVE: Rio Reincarnation [PS4]

Det börjar strömma in fler och fler halvknepiga visuella romaner till PlayStation 4. Det känns som att den kraftfulla maskinen har fått ärva många av dessa från trotjänaren PlayStation Vita, vilken enligt mig är den optimala plattformen för dessa titlar.

DATE A LIVE: Rio Reincarnation är en samling med tre spel som släpptes i samband med att den korta anime-serien visades i Japan under 2013. Spelen återspeglar i stora drag det som utspelade sig i serien, samt de tecknade verken.

Allt börjar med att världen drabbas av enorma skakningar, liknande jordbävningar, men det visar sig snart att det är enorma krafter från rymden som åstadkommer dessa brutala naturfenomen. 150 miljoner människor har redan mist sina liv på grund av katastroferna och det visar sig vara en effekt av andar från andra dimensioner som åstadkommer dessa fenomen.

Dags för lite flamenco?

Protagonisten Shido Itsuka råkar, som tur är, besitta en förmåga som kan rädda världen; hans kyss kan få andarna att lugna ned sig. Det är med andra ord upp till honom att gå på date med alla de knepiga och udda personligheterna för att hindra en apokalyps.

Som vanligt när det kommer till visuella romaner så börjar berättelsen bra och innehåller en hel del intressanta frågetecken som får mig att vilja lösa alla titelns mysterier. De allra första timmarna bjuder på en solid introduktion av karaktärerna och, för all del, en mängd felsteg som avslutar äventyret abrupt.

Jag har inte spelat så värst många titlar i genren ännu, men redan efter några timmar känner jag att serien inte riktigt levererar tillräckligt med intressanta händelser. Den känns även mycket mer långdragen än andra verk som jag har plöjt igenom.

Men när berättelsen når sin kulmen i den första delen – Rinne Utopia – känner jag mig genast taggad på att fortsätta och påbörjar därför min resa genom nästa del; Arusu Install. Ju mer jag spelar, desto mer börjar jag uppskatta tjejernas personligheter, även om tummen tar ordentligt med stryk av allt tryckande på X.

Upplägget liknar till mångt och mycket det som jag mötte i World End Syndrome (9/10), där jag har flera olika val i dialogerna samt måste vara noggrann hur jag tillbringar mina dagar. Varje date förbrukar en halv dag och om jag vill komma någon vart, behöver jag ha koll på hur jag disponerar min tid.

Japp, tentakler och gosedjur figurerar i spelet också!

Berättelsen lånar friskt inspiration från tecknad japansk populärkultur och jag skymtar glimtar från både rollspel och kända anime-serier. Allt blandas självklart med pinsamma situationer, tonåringars trånande och lättklädda kvinnor. Vad som känns uppfriskande är dock att om jag låter min karaktär göra övertramp när det kommer till den kvinnliga integriteten, straffas han oftast omedelbart.

DATE A LIVE: Rio Reincarnation är en samling titlar som verkligen är värda pengarna. Om du uppskattar visuella romaner och intresseras av japansk anime-kultur, är detta en varm rekommendation från mig.

2 kommentarer
  1. Thomas Thomas
  2. Thomas Thomas

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.