Recension: Darkestville Castle [PS4]

Full Throttle Remastered (10/10) blev spelet som förärade mig min hundrade platinatrofé. Det var tre år sedan och sedan dess har jag inte spelat många äventyrsspel i samma peka och klicka-genre.

Tack vare spelutvecklaren Epic Llama, blir det ändring på det tack vare det Monkey Island-inspirerade spelet Darkestville Castle. Här lånas detaljer och mekanik från de senare äventyrsspelen och blandas med den udda, sjuka humor som vi kommit att älska från Lucasarts titlar.

I Darkestville Castle iklär jag mig rollen av Cid, en demon som försöker anpassa sig till livet i det lilla samhället Darkestville. Eller nä, anpassa sig är väl fel att säga då han gör allt i sin makt för att störa eller busa med människorna i den lilla staden.

Ah, skönt med en dag på stranden bredvid lavasjön!

På grund av sin inställning till fritidssysselsättning, börjar en hel del individer i samhället att ledsna på honom och därför anställs tre demonjägare som ska tillfångata Cid och förpassa honom till ett evigt fängelse i form av en demonkista.

Som tur är blir det en parodi på hela fångsten, vilket slutar med att Cid klarar sig. Han lyckas dessutom råka öppna demonkistan så att alla infångade demoner släpps lös i staden. Eftersom Cid egentligen är en vänlig demon, beslutar han sig för att ställa allt tillrätta igen.

Det märks tydligt från vilka spel skaparna har hämtat sin inspiration och den som saknar äventyrsspelen från förr, lär inte bli besviken. Både röstskådespeleriet och humorn håller bra standard. Grafiken är en härlig blandning som landar någonstans mellan de upputsade återutgivningarna och den forna tidens grafik. De aningen styltiga animationerna och gränssnittet spär på känslan ytterligare.

Det här är Dan. Han försöker fånga dig i en kista. Var inte som Dan.

Vad jag däremot saknar lite grann är de där knepiga, ologiska pusslen som gör att jag skakar på huvudet när jag löst dem. De pussel som vi pratade om och skrattade åt under rasterna på 90-talet. Men Darkestville Castle bjuder ändå på en del knepiga lösningar. Dock funkar det bra att försöka plocka på sig så mycket prylar som möjligt i de olika rummen och sedan försöka använda dem när jag fastnat någonstans.

Titeln bjuder på en del skratt, även om det inte dräller av situationer som framkallar gapflabb. Men scenen där Cid måste ringa upp supporten för en magisk portal är oslagbar, speciellt för oss som har jobbat i den branschen.

På det hela taget är Darkestville Castle en trevlig upplevelse som känns jämn och underhållande. Jag rekommenderar spelet varmt till dig som har längtat efter ett peka-och-klicka-spel och redan har betat dig igenom högen med återutgivna klassiker.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.