Recension: Beholder Complete Edition [PS4]

Livet handlar ofta om att ta svåra beslut men även att hantera konsekvenserna efter ens avgörande val. Detta är det tydliga budskapet i Warm Lamp Games ångestfyllda hotelldrama Beholder Complete Edition.

Det råder fullständig diktatur i ett land långt borta, och dödsstraff är en vanlig utgång för de som inte följer de vansinniga reglerna, skapade av den totalitära staten. Familjemannen Carl flyttar in med fru och barn till ett sunkigt hotell där han, på regeringens befallning, agerar hyresvärd. Men han har ett viktigare uppdrag; att spionera på hyresgästerna och rapportera om de gör något fuffens bakom stängda dörrar.

Jag följer försvarsministerns direktiv och tar på mig uppdrag för att kunna skrapa ihop pengar till mitt levebröd. Det första jag behöver göra är att skaffa information om varje individ i byggnaden, genom konversationer och genomsöka lägenheterna. Om jag hittar viktiga ledtrådar kan en person profileras mot betalning, men om hen gömt något olagligt i en byrå har jag möjligheten att ringa polisen.

Det är svårt att fatta ett livsavgörande beslut; ska jag vara en känslokall patriot eller följa hjärtat och därmed få ”förrädare” stämplad i pannan? Ska jag utföra utpressning för att tjäna pengar genom min tystnad om gästens innehav av olagliga gummiankor?

Schrödingers katt?

Helst vill jag vara en god hyresvärd och hjälpa människor, men ibland måste jag vara en skitstövel för att ta mig vidare i spelet. Uppdragen börjar staplas på hög ju längre spelet pågår och oftast är de tidsbegränsade. Det är inte bara försvarsministern som kallar på assistans men även hyresgästerna, familjen och en hemlig rebellstyrka. Tyvärr är många uppgifter kostsamma och pengar kan bli snabbt en bristvara, vilket kan ge mig sparken eller i värsta fall dödad om jag inte kan betala räkningarna.Det är inte bara pengar jag behöver oroa mig för, utan även Carls rykte. Ett gott anseende kan locka fler gäster, men det är svårt att hålla koll på allihop eftersom de svarta figurerna med vita ögon liknar varandra, särskilt om jag smyger in i ett rum.

Lägenheten måste vara helt tom för att jag ska låsa upp dörren och kringgå en rejäl utskällning. Dessvärre är huvudkaraktären klumpig att styra och jag fastnar lätt i möbler. Det är svårt att snoka i en byrå om en stol står precis bredvid, vilket skapar onödig stress och ger mig dåligt rykte om jag blir upptäckt.

I denna samling finns extramaterial i form av kapitlet Blissful Sleep, där hyresvärden heter Hector och misstas av regeringen för en 85-åring. Han måste hitta ett sätt att bekräfta sin sanna ålder innan han blir tvångsplacerad på ett förfärligt ålderdomshem. Uppdragen är tråkigt nog likadana som i originalspelet och jag hade hellre sett en annan miljö än samma hotell.

Vad skådar mitt norra öga?

Föreställ dig Pang i Bygget, ta en nypa av Tim Burtons mörka visuella stil och ersätt humorn med kolsvart fascism. Precis så vill jag beskriva det audiovisuella i Beholder Complete Edition, men också dess berättelse. Jag tycker det är horribelt att jobba åt en känslokall diktatur och skicka iväg rädda invånare till deras gravar, bara för att rädda mitt eget skinn. Ännu värre är att ångesten och problemen växer hela tiden och jag ställer mig frågan om detta kan få ett gott slut. Jag gillar detektivarbetet och skapa profiler, men det är en påfrestande utmaning att göra alla nöjda.

Om du gillar tragiska spel och att påverka människors öden kanske denna samling vara värt en spelomgång, men jag rekommenderar hellre en Bergman-film om du vill uppleva ångest i hög klass.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.