Recension: AO Tennis 2 [PS4]

Jag har alltid hyst varma känslor för tennis sedan jag som 10-åring introducerades på ett sportlov. Känslan av att att slå tillbaka en boll med en bra tvåhandsfattad backhand är mycket tillfredsställande. När det sedan kommer till digital tennis ekar det ganska tomt, och det är egentligen bara Virtua Tennis till Dreamcast som lämnade ett bestående intryck.

För två år sedan kom dock AO Tennis – det första licensspelet på den internationella tennisturneringen Australiska öppna. Nu är den australiska spelstudion Big Ant Studios tillbaka och vill inleda spelåret med en uppföljare för att visa hur mycket de har lärt sig sen sist.

När det kommer till sportspel är det i regel bara två spellägen som intresserar mig. Karriärläget och att kunna spela ihop med kompisar. AO Tennis 2 gör mig inte besviken och har precis alla de där spellägena som du kan förvänta dig.

För den som vill går det utmärkt att i Scenario “återuppleva” legendariska möten mellan olika spelare och möta främlingar eller vänner i Online-läget. Jag börjar dock med att värma upp i en snabbmatch med spelets AI för att bekanta mig med kontrollerna. Där kan jag välja att spela både med manliga och kvinnliga spelare, och bland de tyngre licensnamnen är det Rafael Nadal och Angelique Kerber som är mest iögonfallande.

Det är härligt att få ta emot folkets jubel efter en rafflande femsetare.

Det tar inte särskilt lång tid att vänja sig vid kontrollerna, men blir också snabbt uppenbart att det är ett avancerat system som belönar den ihärdige. När bollen kommer emot dig kan du, som jag föredrar, hålla in cirkelknappen och med vänster styrspak snabbt bestämma var din mottagning ska hamna. Om du inte gör något val slår du bollen rakt på och nära motspelarens baslinje.

Beroende på hur du placerar dig i relation till bollen blir det olika slag. Är du nära nät kan du både smasha eller försiktigt fjutta över bollen. Tajming är allt för att du utöver precision ska kunna få rätt kraft i slagen. Spelarna har dessutom en mätare för sin uthållighet och ju längre en match löper, desto lättare sker misstag.

Jag ligger under i min egen serve. Det här var inte bra. Kan publiken vara tyst!?

Alla de etablerade spelarna du kan välja att spela som har olika värden som är uppdelade på tre kategorier. Kraften i slagen, uthållighet och snabbhet avgör hur effektiv din spelare är på tennisplanen. Väljer du att spela i karriärläget kan du skapa din egen spelare och bestämma styrkor och svagheter.

När jag gjort mina utlägg ligger jag på runt 30 i kraft, uthållighet och snabbhet. Samtidigt har jag precis inlett min karriär och med prispengar kan jag bättra på mina värden och klättra i världsrankingen.

I min första match inser jag att det krävs goda marginaler till linjerna för att bollarna inte ska gå ut. Skillnaden är enorm mot när jag spelade med de “riktiga” tennisproffsen och alla bollar hamnade där jag ville.

Självklart vill jag låta som Nadal när jag slår mina bollar och bo i Monaco för att skydda mina prispengar.

AO Tennis 2 är ett underhållande och kompetent tennisspel med mer innehåll än någon av sina konkurrenter. Ett av störningsmomenten är de långa laddningstiderna, och det är dessutom svårt att hitta den perfekta svårighetsgraden när jag spelar några snabba matcher mot datorn. Tack och lov spelar detta ingen roll i det trevliga karriärläget.

I vanlig ordning är det när du spelar med dina vänner som AO Tennis 2 skiner allra mest. Går det att spela fyra kompisar på samma maskin och ha en rolig dubbelmatch? Självklart! Jag skulle till och med vilja rekommendera spelet enbart för den funktionen.

Sedan är detta kanske inte det grafiskt mest välpolerade spelet, men det gör ingenting – det ser ändå nästan ut som på tv!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.