Recension: Active Neurons 3: Wonders of the World [PS5]

Jag har spelat föregångarna i denna minimalistiska pusselspelserie och nu har turen kommit till den tredje delen i form av Active Neurons 3: Wonders of the World. Temat är den här gången världens sju underverk, men det lyser bara igenom i banornas ikoner och en kort informationsskärm när du klarat de tio nivåerna per bana.

Precis som i de tidigare delarna handlar det om att förflytta en kvadrat till en cirkulär utgång. Självklart finns det olika mekaniker som gör det svårt för dig att omedelbart se en lösning.

En knuff eller två och en teleportering senare så…

Många av mekanikerna återanvänds där de gröna flyttbara kvadraterna och de röda dödliga och de lila teleportörerna är bra exempel. Flera nya har också fått se dagens ljus där favoriten är den där du kan växla mellan två kvadrater och den inaktiva blir immun mot faror. Det finns också mer komplicerade saker som knappar som flyttar på block eller deaktiverar block, och kodlås där du måste lösa en simpel variant av en matris med prickar.

Jag har hyllat föregångarna som mästare av pusselspel vilka är komplexa och kluriga utan att bli för mycket, men tyvärr tas svängarna ut lite för brett i den tredje delen. Den första halvan av spelet njuter jag och får de där sköna vibbarna på nytt, men under den andra halvan sjunker den känslan som en betongfotad tjallare i Nybroviken.

Ser du lösningen? Nej, här får du tänka i mer än tio led framåt.

De sista 70 pusslen som motsvarar den moderna tidens underverk är så komplexa och kräver så många steg att jag istället för att kunna klura ut i grova drag hur lösningen måste ske får sitta och testa mig fram. En annan förändring mot föregångarna är också att betydligt fler av gåtorna har dödliga hinder eller tillstånd där du hamnar i ett låst läge och tvingas börja om på nytt. Dessa egenskaper gör att jag saknar den där känslan av att känna mig smart och istället känner mig korkad när jag återigen plockar upp den inbyggda lösningen för att få en ledtråd om vad nästa steg kan vara.

Designen av komponenterna är i stort sett perfekt sett till färger och former. Jag kan med en snabb blick särskilja de olika detaljerna och förstå vad som är vad och den elektroniska chillout-musiken passar fortfarande perfekt, men med de längre banorna hinner jag reflektera över att musiken loopar reagerar på att samma musikstycke dyker upp om och om igen.

Tyvärr är inte Active Neurons 3 en lika starkt lysande stjärna på pusselhimlen som de två föregångarna, men om du är en pusselfantast som lyckats få tag på en PlayStation 5 och vill skrynkla hjärnan lite extra, kan det här definitivt vara ett spel för dig.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.