Månadens höjdpunkter [Juli 2019]

Lugnet efter E3 har börjat sprida sig och midsommarsnapsen har hunnit sjunka undan. Juli månad innebär att Sverige försätts nästan i dvala och skolorna har stängt och de flesta har semester från sina jobb. På spelfronten syns även att juli är en svag månad med väldigt få spelsläpp. Branschen vet säkert av erfarenhet att till och med spelarna föredrar en bok i hängmattan eller en dag på stranden framför heldagar i vardagsrummet med neddragna rullgardiner.

Men självklart finns det några guldkorn för de allra mest hårdföra spelarna, och jag har valt ut mina favoriter.

Sea of Solitude (PS4) – 5 juli

Sea of Solitude är ännu ett spel som förstärker den pågående trenden att utforska mental ohälsa och i det här fallet ensamhet. Kvinnan bakom spelet, Cornelia Geppert, har beskrivit projektet som hennes mest personliga någonsin då det inspirerats av hennes egna känslor efter ett uppbrott från ett förhållande 2013.

I spelet axlar du rollen som Kay när hon försöker överleva i ett översvämmat stadslandskap fyllt med otäcka monster. Berättelsen beskrivs som en gripande saga om ljus och mörker. Spelet ges ut EA Originals som tidigare gett ut de svenska spelen A Way Out (7/10) och Fe.

Dragon Quest Builders 2 (PS4) – 12 juli

När Martin recenserade Dragon Quest Builders (10/10) var han helt lyrisk och gödslade med superlativen, vilket är varför uppföljaren är hett efterlängtad i redaktionen. I korthet är det ett actionrollspel med ett intrikat samlar- och byggarsystem där du bygger både redskap och byggnadsverk för att ta dig vidare. Då det är ett rollspel finns det självklart en berättelse som är baserat på händelserna i Dragon Quest II, men där skurken vann.

Några av nyheterna jämfört med föregångaren är att du nu kommer att kunna glidflyga, utforska undervattensmiljöer samt se världen i förstapersonsvy. En annan stor nyhet är att det finns ett flerspelarläge för upp till fyra spelare antingen lokalt eller online. Sett till betygen på den japanska versionen som släpptes precis innan jul är det här definitivt något att hålla ögonen på!

Wolfenstein: Youngblood (PS4) – 26 juli

Wolfenstein 3D ses av många som begynnelsen av genren förstapersonsskjutare redan 1992, även om det fanns flera mindre våldsamma spel som kanske kan klassas i samma kategori. Häromåret kom den senaste uppföljaren Wolfenstein II: The New Colossus (9/10). Uppsalastudion Machinegames, som ligger bakom det spelet, har också fått i uppdrag att utveckla Wolfenstein: Youngblood tillsammans med det franska Arkane Studios som bland annat ligger bakom Dishonored-serien.

I detta sidospår från huvudserien spelar du som någon av BJ Blazkovicz döttrar, Jess eller Soph, och berättelsen utspelas i Paris under ett alternativt 1980-tal. Systrarna letar där efter sin försvunna pappa, men hjälper samtidigt den franska motståndsrörelsen att bekämpa nazisterna.

En skillnad från huvudserien är att uppdragen kan lösas i valfri ordning och vapen och uppgraderingar låses upp i samband med detta. Köper du specialutgåvan av spelet får du med en vänkod som tillåter en kompis att ladda ned spelet och spela det tillsammans med dig utan att köpa det själv.

Övriga spelsläpp

  • Stranger Things 3: The Game (PS4) – 4 juli
  • Bear With Me: The Lost Robots (PS4) – 9 juli
  • Bear With Me: The Complete Collection (PS4) – 9 juli
  • Songbird Symphony (PS4) – 25 juli
  • Kill la Kill: IF (PS4) – 26 juli
  • Wolfenstein: Cyberpilot (PSVR) – 26 juli

Vad ser du fram emot mest i juli?

Ett svar
  1. Thomas Thomas

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.