Sony hoppar över E3 2019

Under förra veckan fick vi reda på att Sony för första gången kommer att skippa den årliga E3-mässan i Los Angeles, vilket förstås skapade många frågetecken och stor förvåning hos de flesta.

Efter att redan ha hållit ganska låg profil på Gamescom detta år, inte ha någon presentation under Paris Games Week och dessutom välja att inte ha någon upplaga av PlayStation Experience är frågan hur planen ser ut för framtiden.

Det är ju ingen hemlighet att generationsskiftet för PlayStation börja närma sig, och att de jobbar hårt med att spika hur denna hårdvara kommer att vara uppbyggd. Men samtidigt känns det lite oroväckande om Sony nu inte har något som helst att visa upp innan den nya konsolen är färdig för marknaden.

Enligt Kotakus rapportering är fortfarande den mest realistiska tidsplanen en lansering under 2020, vilket lämnar ett ganska stort gap som ska fyllas upp av spel som till exempel Days Gone och Dreams. Det är ju inget som får konkurrensen att darra direkt. Självklart släpps det även flertalet stora multiplattformtitlar under denna period, men när det kommer till Sonys interna studior känns det som att de är fullt fokuserade på nästa konsol redan nu.

PlayStation 4? PlayStation 5? Både och? Många frågor, få svar.

Ghost of Tsushima är visserligen ett spel som utvecklarna Sucker Punch vidhåller är ett PlayStation 4-spel, men med tanke på ambitionsnivån de har för detta verk på det grafiska planet blir jag inte förvånad om det är en lansering för båda denna och nästa generation. Till viss del skulle jag även kunna tippa på att detta sker med The Last of Us Part II också, men det är nog mer sannolikt att det blir som med första spelet. En lansering i slutet på konsolens livscykel, och sedan en uppsnyggad nyversion till den nya generationen när den är etablerad.

Redan innan E3 2018 gav ju Sony en del ledtrådar om att deras blick nu är fäst vid den nya hårdvaran, även om de inte uttryckte det lika tydligt som när Microsofts Phil Spencer sa det rakt ut under deras E3-show. I flera intervjuer nämnde de att de börjar närma sig slutet av livscykeln och att de kommer att ”huka sig” för att kunna växa ytterligare i framtiden. Ett märkligt uttryck, men det verkar ju också vara det de gör för tillfället.

Jag tror dock inte att Sony kommer att hålla total radiotystnad under hela nästa år, utan jag misstänker att det kommer att hållas ett evenemang där de kommer att lyfta på skynket och visa upp den nya konsolen. Förmodligen sker detta framåt slutet av 2019 för att inte ha ett alltför stort gap mellan avtäckning och lansering. Det skulle också vara ett passande tillfälle att få igång PlayStation Experience igen, efter årets uppehåll, då det är ett evenemang som brukar hållas i december.

Även om det är trist att vi inte kommer att få se en av marknadsledarna på en av de största mässorna nästa år så är det spännande att blicka mot framtiden. Perioden innan ny hårdvara blir officiell är alltid fascinerande att följa, med galna spekulationer och falska rykten haglande på diverse forum. Alla tankar om vad hårdvaruingenjörerna har lärt sig från denna generation, och vilka fel de ofrånkomligen upprepar är kul att diskutera och alla önskemål om nya funktioner framkallar upprymdhet hos oss alla. Nu är det bara att följa med spänd förväntan vad Sonys nästa steg är.

Vad är dina tankar om PlayStations framtid?

Ett svar
  1. Thomas Thomas

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.