Julen är gamerns riktiga högtid

De flesta svenska högtider innebär en viss form av ledighet, och att vara ledig brukar innebära mer tid och utrymme för att spela.

Tv-spel kräver som bekant en del tid; det är knappt lönt att köra igång en omgång Assassin’s Creed om du inte har minst en timme till ditt förfogande. Och har du jobb, skola eller familj (eller allt på en gång) kan timmarna vara svåra att hitta. Därför kommer kalenderstyrd ledighet ofta som en välsignelse, och julen i dubbel bemärkelse.

Jag skulle vilja gå så långt som att säga att julen är gamerns riktiga högtid.

Förutom det faktum att det finns en stor möjlighet att det faktiskt ligger ett eller två spel i julklappssäcken är dagarna långa och mörka. Det är kallt ute, och om du bor i de södra landsändarna kan du oftast räkna med regn och rusk hellre än gnistrande skidföre. De flesta träffar släkt och vänner på samma fasta dagar och därför är vi ofta allihop lediga för spelstunder så gott som samtidigt.

Sådana dagar är som gjorda för att mura in dig i täcke och handkontroll.

Assassin's Creeds största styrka som julspel är den totala avsaknaden av jul.

Assassin’s Creeds största styrka som julspel är den totala avsaknaden av jul.

Den kanske största anledningen till att vi gamers vördar och helgar julens spelfrämjande egenskaper tror jag ändå beror på att spelen paradoxalt nog också låter oss slippa julens fasta grepp om vardagen för ett tag. Julen är fin, men den har en tendens att ta över allt och få dig att nästan kvävas av skumtomtar och glöggos.

Till jul lyssnar vi inte på vilken musik som helst; vi lyssnar på julmusik. Till jul ser vi inte på vilken film som helst; vi ser på julfilmer. Till jul äter vi inte precis vad som helst; vi äter julmat.

Men till jul spelar vi faktiskt precis vad som helst; för det finns ytterst få julspel. Ärligt talat är det skitskönt.

Jag har julminnen till vitt skilda spel som Future Wars, Tomb Raider och Uncharted. Det är inga julspel, men de är för mig för evigt förknippade med julmys. Helt utan gröt, rödfärg eller tomtebloss.

Att glida ur sängen och sätta fötterna på ett decemberkallt golv lite onödigt tidigt bara för att åter kasta sig in i något äventyr du lade åt sidan kvällen innan, är precis lika härligt oavsett om du är tio år och har jullov eller om du är trettio år och har några dagar ledigt från jobbet.

Spelbranschen vågade vägra julspel. Därför är julen vår riktiga högtid.

God härlig gamerjul på er allihop!

2 kommentarer
  1. motz motz
  2. Jimmy Wilhelmsson Jimmy Wilhelmsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.