Är musikspelen på väg tillbaka?

Jo, Guitar Hero- och Rock Band-serien gör snart comeback på scenen med sina plastinstrument och licensierade mainstreamlåtar, det vet jag. Svaret på frågan är därmed givet men jag tänkte inte skriva om dem, utan istället de där traditionella typen av musikspel som fanns långt innan den första plastgitarren stöpts.

Kärlekshistorian är för egen del ganska lång men är knuten till en annan plattform och första flirten med rytmspel på Sonys plattform var ju Hatsune Miku: Project Diva F (8/10), tätt följt av Hatsune Miku: Project Diva F 2nd (9/10). Från Japan vankas en del nyheter och även här i väst har spelutvecklarna upptäckt att det faktiskt finns intresse för spel där spelaren håller takten genom att trycka på knapparna!

Nu tänkte jag lista de spel som jag har hittat och som inte kräver några ytterligare tillbehör, utan som går att spela direkt på PlayStation Vita eller med en DualShock-kontroller. Om jag har glömt några godbitar hoppas jag se era tips i kommentarsfälten!

SUPERBEAT: XONiC [Vita]

PM Studios är utvecklaren bakom en del spel i DJ Max-serien och nu har de tillsammans med acttil och Nurijoy annonserat SUPERBEAT: XONiC. Spelet beskrivs som en spirituell uppföljare till DJ Max, vilket låter lovande; åtminstone när det kommer till själva musiken. Du kan förvänta dig bländande visuella effekter, pumpande technomusik och frustrerande utmaningar.

Spelet ska enligt utgivaren släppas under hösten 2015 och visades på mässgolvet under E3. Jag var till en början skeptisk till om jag skulle uppskatta SUPERBEAT: XONiC, eftersom den initiala informationen var att det endast skulle gå att spela med pekskärmen. Enligt rapporter från mässan, bekräftas dock att de vanliga knapparna går att använda också, något som gör mig intresserad igen!

LOUD on Planet X [Vita, PS4]


Detta är musikspelet som blandar vilt mellan en snygg och knepig ”Plants vs Zombies möter Guitar Hero”-stil, och skön indiemusik. LOUD on Planet X är ännu en av de lyckade Kickstarter-kampanjerna som blir mer och mer populära för mindre utvecklare. Förutom klara referenser till ärtskjutare och garagepunk, bjuder spelet även på en del strategiska element från tower defense-genren.

LOUD on Planet X förväntas släppas under oktober i år, håll utkik efter mitt namn i sluttexterna!

Amplitude [PS3, PS4]


Innan Harmonix skapade Guitar Hero och Rock Band var de människorna bakom det futuristiska, technopumpande Amplitude. Enligt många var denna musikdrivna rymdracer ett oslagbart bra koncept som satte en hög standard, vilket få spel nått upp till hittills. Kickstarter är återigen den ekonomiska motorn som möjjliggör att nya spelare liksom luttrade veteraner kan få uppleva magin i rymden.

Amplitude släpps enligt utvecklaren under 2015 till PlayStation 3 och PlayStation 4.

Persona 4: Dancing All Night [Vita]


Atlus har verkligen tagit ut svängarna för att ge sina spelare lite variation innan det hett efterlängtade Persona 5 släpps. Till PlayStation-konsolerna har vi fått uppleva de tvådimensionella kampsportspelen Persona 4 Arena och uppföljaren Persona 4 Arena Ultimax medan en annan japansk konsol fick Persona Q: Shadow of the Labyrinth; ett ”gammaldags” rollspel.

Dancing All Night handlar varken om rollspel eller slagsmål utan istället om att dansa! Istället för att titta på ”The Midnight Channel”, drar våra hjältar på sig danskostymerna och hoppar in i ”The Midnight Stage”. Flertalet flickor har försvunnit och våra detektiver misstänker såklart ett liknande brott som i Persona 4.

Personligen kan jag inte vänta att få se Teddie i sin Elvis-kostym! Persona 4: Dancing All Night släpps den 25 juni i Japan och den 29 september i USA, i Europa får vi antingen vänta eller importera.

IA/VT Colorful


Har du inte fått nog av vocaloidmusik? Kan du inte vänta tills SEGA får för sig att släppa nästa Hatsune Miku-spel till PlayStation? Då kanske detta spel kan vara något för dig! IA/VT är en konkurrerande vocaloid till Miku och bakom spelet står Kenichiro Takaki, som tidigare producerat Senran Kagura. Bland musikerna hittar jag flertalet namn som jag känner igen från Hatsune Miku-spelen vilket talar för att det här blir en bra upplevelse.

IA/VT Colorful har tyvärr blivit försenat ett flertal gånger men nu verkar det som att det kommer att släppas i Japan den 30 juli. Jag tänker importera det och eftersom det är Marvelous Entertainment som är utgivare, finns det kanske en chans att det dyker upp i Europa också.

Det där var några av godbitarna inom musikspel som jag ser på horisonten, har du hittat något som du ser fram emot?

3 kommentarer
  1. motz motz
  2. Thomas Thomas
  3. Kristoffer Nyrén Krille

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.