PSbloggens årslista 2022: Årets musik

Julen är ju traditionens högtid och det börjar väl klassas som en tradition att PSbloggen utser sina favoriter från året som gått i olika kategorier från juldagen ända in på det nya året.

I år är det musiken som utgör startskottet och denna stämningshöjare brukar vara en riktig vattendelare där någon kanske föredrar pumpande elektronisk dansmusik, skräniga hårdrocksgitarrer eller ett symfoniskt ljudspår. Redaktionen har valt ut sina favoriter och det ska bli spännande att höra om du som läsare håller med eller saknar något på listan.

9. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge [PS5, PS4]

Pizza och ninjutsu i en fabel från New York.

Jonny:
När Strimlaren och hans horder av fotsoldater ställer till med bråk räcker det inte att ringa in våra vänner ninjasköldpaddorna. Vi måste även ha en samling ösiga ljudspår att smiska pixlarna med. Det fick vi med råge och låtarna gick varma i mina öron långt efter att konsolen stängts ner.

8. Horizon: Forbidden West [PS5, PS4]

Robotdinosaurierna har både bett och andra trick.

Jesper:
Musiken i Horizon: Forbidden West är otroligt tätt regisserad tillsammans med områden och händelser i spelet. Den orkestrala musiken är verkligen stämningshöjande och en rejäl bidragande faktor till spelkänslan.

7. Curious Expedition 2 [PS4]

Har du käkat konstiga svampar eller finns det levande dinosaurier?

Jonny:
När man ska resa jorden runt i vetenskapens namn krävs det musik som inte bara främjar ens nyfikenhet och äventyrslust, utan även passar för såväl vandringar i öknen som pulsandet i snön. Detta är något som Alexander Batsch, även känd under artistnamnet Selbstserum har lyckats galant med i sitt soundtrack till Curious Expedition 2.

6. The Artful Escape [PS5, PS4]

Är det en VR-dräkt eller scenklädsel?

Jesper:
The Artful Escape är ju ett spel som handlar om musik och de har verkligen lyckats med den biten. Allting från hela musikstycken till att bara springa och spela på sin elgitarr känns klockrena och passar det kosmiska temat. Att blanda gitarrbaserad folkmusik med elektronisk dansmusik och progressiv rock är en konst i sig och jag håller musikspåret högt bland årets spel.

5. Metal Hellsinger [PS5]

Nu känner jag demonerna komma som Robert Gustafssons Ingemar Bergman-tolkning sa.

Johan:
Svenska utvecklingsstudion The Outsiders lyckades med konststycket att samla ihop några av mina absolut största favoritvokalister inom metal, och släppte med hjälp av Two Feathers lös en kavalkad av stenhård musik som lockade mig tillbaka till spelet gång på gång.

4. Elden Ring [PS5, PS4]

Klanget av stål mot stål ackompanjerar den vemodiga musiken.

Fredrik:
From Software och deras kompositörer vet precis vad Soulsborne-spel behöver – lugn, stämningsfull musik då och då. Tystnad när det behövs. Och såklart, rejält bombastiska bossteman. Trots att jag hört de inledande sekunderna i Malenias tema alldeles för många gånger så tröttnar jag inte på den melodin.

3. South of the Circle [PS5, PS4]

Is och snö och lite ljuvt klingande toner.

Jonny:
Kompositören Ed Critchley lyckades med sitt soundtrack till spelet South of the Circle skapa en samling spår vars vemodiga känsla passar in i varje ögonblick. Oavsett om kampen kretsade kring huvudkaraktärernas relation eller dödskampen mot snöstormen kände jag mig berörd, och varje val fick extra tyngd.

2. A Plague Tale: Requiem [PS5]

Mer än en sång i historien har handlat om en bädd av rosor.

Fredrik:
Olivier Derivière har en oerhörd fingertoppskänsla för små, subtila nyanser. Handlingen och stämningen i A Plague Tale: Requiem är en berg-och-dal-bana av känslor, och med fel kompositör hade det kunnat spåra ur helt. Nu finns Oliviers musik här för att förhöja stämningen, hålla mig i handen när saker känns som jobbigast och framkalla glädje när saker går bra.

Johan:
Ett av årets tveklöst mörkaste spel som lyckas skildra många av de hemskheter som sker genom det fantastiska soundtracket av Olivier Deriviere. Hans verk brukar vara väldigt omväxlande, och det är just denna mångfald av känslor som skildras som gör detta till ett av årets bästa soundtrack.

1. God of War Ragnarök [PS5, PS4]

Vargarnas yl blandas med stämningsfulla stråkar.

Jesper:
Bear McCreary är en otrolig kompositör och jag brukar alltid haja till på hur passande musiken är i filmer, TV-serier och spel där han är inblandad. I God of War: Ragnarök förmedlas både mystiken och vikingakänslan och bjuder på en tät och fantastisk stämning.

Fredrik:
Jag har följt Bear McCrearys karriär sen han gjorde musiken till Battlestar Galactica (2004), och han brukar inte göra mig besviken. I Ragnarök verkar han ha växlat upp och imponerar verkligen i bredd och tyngd. Lite extra kul är det ju att han även fick vara med i spelet som en bard.

Johan:
Det är mer regel än undantag att Bear McCreary gör ett soundtrack som är både minnesvärt och slagkraftigt. Det är därför heller ingen överraskning att hans målande musikstil hjälper till att skildra detta epos på ett mästerligt vis med ett brett spektrum av pampiga stycken och lågmälda, mer emotionella melodier. Förstklassigt på alla fronter.

Vilket spel från året som gått har din favoritmusik?

Ett svar
  1. Alestes Alestes

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.