PSbloggens årslista 2021: Årets musik

Julen är en traditionernas högtid och precis som de senaste åren bjuder PSbloggen på en serie listor över årets bästa spel eller spelrelaterade fenomen. Först ut är årets musik och det är en kategori som många i redaktionen brinner för och det pratas ofta om spelmusik på vår interna chat.

Året har bjudit på massor av välljudande spel och det har inte varit lätt att plocka ut några favoriter, men utan ytterligare krusiduller kör vi igång!

10. Marvel’s Guardians of the Galaxy [PS5, PS4]

Musik är bäst på kassett, eller?

Jesper:
I avdelningen bäst licensierad musik 2021 så vinner Marvel’s Guardians of the Galaxy för mig. Massor av kul 1980-talsrock som används kreativt ombord på skeppet och när jag initierar en specialattack. Pudelhårdrocken passar så otroligt bra tillsammans med en humoristisk rymdopera och när Hit Me With Your Best Shot blandas med Take On Me och We’re Not Gonna Take It sitter jag där med ett fånigt leende på läpparna.

9. NieR Replicant ver. 1.22474487139… [PS4]

Arketypen för bandets trummis.

Fredrik:
Musiken var bra redan när spelet först släpptes, men lite bättre kvalitet, färre syntetiska ljudbanker och viss omorganisering av styckena gjorde verkligen susen. Keiichi Okabe har en oerhörd fingertoppskänsla när det kommer till att spela på instrument såväl som våra känslor.

8. Necromunda: Hired Gun [PS5, PS4]

Varför gör ingen futuristiska våldsspel med dansband eller folkmusik?

Jonny:
I Necromundas futuristiska slum är livet hårt och människorna ännu hårdare. Vad passar då bättre än ett stenhårt metalsoundtrack av Olivier Zuccaro. Mest minnesvärda ögonblicket: Att duellera mot slutbossen till tonerna av stycket ”Hunter v Hunter”, en låt som ringde kvar i öronen långt efter att sluttexterna hade rullat.

7. Klang 2 [PS5, PS4]

Det var en missad möjlighet att inte kalla uppföljaren för Kling och ha med poliserna från Pippi Långstrump.

Martin:
Ja, ett rytmspel måste ju knipa några poäng i årets bästa spel tycker jag. Och vem hade kunnat ana att ett spel från Ratalaika Games skulle kvala in på denna plats? Faktum är dock att musiken i denna titel är något av de mest involverade stycken som jag har upplevt i ett västerländskt spel på länge.

6. Final Fantasy XIV: Endwalker [PS5, PS4]

Riktig tivolistämning och är det inte en grön lund i bakgrunden?

Fredrik:
Sedan Masayoshi Soken fick ta över helhetsansvaret för musiken i Final Fantasy 14 så har musiken gått från storhet till storhet. I och med “avslutningen” för den huvudhandling som hängt med sedan spelet först släpptes så var förväntningarna på musiken skyhöga, och Soken gjorde ingen besviken. Episka teman varvas med lugnare och mer emotionell musik som verkligen slår hårt när det behövs.

5. Aeon Drive [PS4]

Någon borde göra ett plattformsspel med hipp hip hop när man hoppar.

Jonny:
Ett av årets mest ändamålsenliga soundtrack finner man i plattformsspelet Aeon Drive. Spelets snabba och hektiska tempo behöver musikstycken som hänger med, något som kompositören Xetrovoid levererar med råge. Spänstiga beats och pumpande synthslingor höll mig på banan medan sekundmätaren ständigt hotade min framfart.

4. Subnautica: Below Zero [PS5, PS4]

Här motstod utvecklarna frestelsen att ha med en remix av baby shark.

Johan:
Det är onekligen en stor utmaning att skapa ett soundtrack som både täcker ett mysigt lugn, ett skrämmande djup och stressen av att jagas av rovdjur. Ben Prunty fixar dock denna utmaning på ett enastående vis, och har dessutom lyckats skapa musikstycken som jag regelbundet lyssnar på utanför spelet. Ganska mycket också, om jag ska tro på Spotifys årssammanställning…

3. Golf Club: Wasteland [PS5, PS4]

Hade du förväntat dig lite sammetslen jazz till din golfrunda? Då får du tänka om!

Martin:
Tillsammans med radioprataren som levererar samhällsinformation på ett underhållande dystopiskt sätt, är musikvalet i denna titel inte annat än magisk. Engelsk synth blandad med svepande, långsamt mörk EDM gör hole in one för mig när det kommer till musik detta år.

2. Final Fantasy VII Remake [PS5]

Hommagen till segerfanfaren i originalet där röstskådespelarna nynnar kanske inte är spelets bästa stycke, men det är minnesvärt.

Jesper:
Musiken från Final Fantasy VII var bra redan när den spelades på PlayStation och med de nya arrangemangen med symfoniorkester lyfter de till att vara kanske den bästa spelmusiken någonsin. Jag spelade färdigt det på PlayStation 5 och har njutit av melodierna varje sekund. Man kanske kan hävda att det är dålig fantasi att ha samma spel två år i rad för olika plattformar, men det är precis så bra musiken är.

1. Hades [PS5, PS4]

Om Zagreus lär sig spela harpa väntar en trofé och en del oljud på vägen.

Johan:
Darren Korb är en sannerligen talangfull kompositör som gång på gång lyckas plocka ut nya inspirationskällor för att väva ihop det med spelet han arbetar med. Helt sömlöst lyckas han denna gång para ihop klassiska grekiska toner med rockiga gitarrer på ett vis som verkligen drar mig in i de actionfyllda mytologiska striderna.

Jesper:
I Hades används musiken på ett föredömligt sätt. Varje gång jag mötte Eurydice stannade jag upp och lyssnade på hennes sång. När jag väl löst de kyliga relationerna mellan henne och Orpheus och han började sjunga hennes sång tappade jag nästan hakan. Och när de slutligen sjunger den i duett där det leks med både tonarter och dur och moll är lyckan total.

Vilket spel från i år har bäst musik enligt dig?

3 kommentarer
  1. Thomas Thomas
  2. Alestes Alestes
  3. Kristoffer Nyrén Krille

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.