PSbloggens årslista 2021: Årets karaktär

En viktig framgångsfaktor är ofta att ha intressanta spelkaraktärer som tillför humor, värme eller en figur som du som spelare kan identifiera dig med. Sett till de senaste årens listor så brukar det dyka upp både färgstarka och knasiga karaktärer här.

Nu ska jag inte hålla dig på halster, utan istället ge dig listan du längtar efter att läsa. Hoppas du på konstiga djur, gudar eller tokskallar?

10. Kråkan (Death’s Door)

Den här kråkan skulle kanske inte bli vän med Mamma Mu…

Martin:
Min lilla följeslagare och själbetvingare i detta spel är tyst, brutal och ändå godhjärtad på något sätt. När han mumsar nudlar (eller gud vet vad det är) i hamnen, slår det an i mig. Det här är en sann hjälte i äkta Clint Eastwood-stil. Han skördar själar, bemästrar nya färdigheter och anförskaffar sig nya verktyg i kampen mot det onda. En sann hjälte!

9. Zagreus (Hades)

Zagreus’ torra, ironiska humor genomsyrar alla dialoger med sin far.

Jesper:
Den rebelliske guden Zagreus som över allt annat vill fly från underjorden, och sin far Hades, är både sympatisk och visar sig ha en stark personlighet. Han blir vän med i stort sett alla han möter och dialogerna bjuder på humor, kärlek, och en genomtänkt värme som inte många spel kan tävla mot.

8. Evangelo (Back 4 Blood)

Får man gissa att hans evangelium är emot zombier?

Jonny:
Evangelo är långt ifrån den häftigaste karaktären i Turtle Rocks zombieskjutare Back 4 Blood. Han är förvirrad, osäker och lite undergiven, men det passar perfekt som motivering till hans egenskaper. Med en förmåga att kunna slingra sig ur zombiernas grepp och springa därifrån med mer uthållighet är han perfekt för snabba angrepp och effektiv retirering. En karaktär som alltid är mitt förstahandsval.

7. ”The Man” (Breathedge)

I ’jymden’ kan ingen höra dig gråta.

Martin:
Den här individen har tagit sig igenom helvetet rent ut sagt. Han har överlevt en enorm rymdskeppskrasch, trånar efter en brud någonstans i galaxen och kämpar stenhårt att ta sig till säkerhet. En riktig, verklig hjälte på ett udda och mänskligt sätt.

6. Karl Heisenberg (Resident Evil: Village)

Framtiden är så ljus att han måste bära solglasögon.

Johan:
Resident Evil: Village har ett väldigt färgstarkt karaktärsgalleri att välja från, men den karaktär som gjorde starkast intryck på mig är den smått galne Karl Heisenberg. Med en utstyrsel som gör att han ser ut som att han kommer direkt från Bloodborne, vass dialog och ett genuint obehagsframkallande sinne sticker han ut som en av de mest intressanta personerna i hela Resident Evil-serien

5. Salim Othman (Dark Pictures Anthology: House of Ashes)

När snällhet får ett ansikte.

Jonny:
Som den mest sympatiske karaktären i House of Ashes är det lätt att fästa sig vid den irakiska soldaten Salim. Han är resonlig, logisk och tankfull, men drar sig inte för att slå in en monsterskalle eller två när situationen kräver det. Att han dessutom är en frisk fläkt i en tid när karaktärer från mellanöstern ofta framhävs som terrorister eller antagonister är något jag uppskattar.

4. Alex Chen (Life is Strange: True Colors)

Tjena Chen, A.

Fredrik:
I en serie känd för starka protagonister är det kanske svårt att sticka ut, men Alex Chen lyckas ändå charma med sin personlighet, empati och livshistoria. Hon är en fena på att fiska upp andra människors känslor och dessutom en jäkel på att spela gitarr.

3. Piloten (Golf Club: Wasteland)

Att Donald Trumps felstavade tweets skulle leta sig in i spelvärlden har nog ingen betvivlat.

Martin:
Alltså, vilket livsöde. Han tog mänskligheten till planeten Mars efter att vi har sabbat precis allting. Sedan får han en möjlighet att återvända till jorden, Tellus. Han säger ingenting i spelet, men kroppshållningen och de uppenbara suckar jag får se när vi spelar golf på den ödelagda jorden är gränslös, fantastisk. Ångesten och glädjen är oslagbar!

2. Agent 47 (Hitman III)

Gå på disco – check! Dricka Frisco – nope.

Johan:
Den erfarne lönnmördaren är tillbaka på allvar i år, och trots hans känslokalla och neutrala personlighet är det svårt att inte smälta av den ofrånkomliga humor som uppstår i flera situationer. Med repliker som är lika träffsäkra som hans prickskyttegevär finns det inget försvar mot denna underbart träiga person.

1. Selene (Returnal)

En välbehövlig paus på rymdskeppsbänken.

Fredrik:
Housemarque lyckas med konststycket att skapa en färgstark karaktär i ett spel vars huvudsakliga krydda är extremt visuellt godis, snabbt och frenetiskt pang-pang och lovecraftianska rymdmonster. Men i de tystare, lugnare ögonblicken och flashbacks får vi lära oss väldigt mycket om vår huvudkaraktär. Det är en imponerande subtil berättarteknik och många pusselbitar lämnas upp till oss att tolka själva.

Jesper:
Den strandsatte astronauten Selene som tvingas återuppleva sin krasch om och om igen känns till en början som ett vilset offer, men när minnen kommer tillbaka och hon anammar utomjordisk teknik växer hennes personlighet och berättelsen känns lika viktig som den tajta spelmekaniken för helhetsupplevelsen.

Vilken spelkaraktär från i år tycker du är bäst?

Ett svar
  1. Kristoffer Nyrén Krille

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.