PSbloggens årslista 2020: Årets favorit i repris

Tidigare år har vi haft årets återutgivning på listan, men i år ville vi bredda konceptet för att kunna ha med spel som har fått en nyversion från grunden eller andra koncept som funnits förut.

Utan ytterligare fördröjning kommer nu redaktionens lista på saker vi sett förut, men som fått förnyat intresse under 2020.

8. Mafia: Definitive Edition (PS4)

Ett lager vax till tack!

Jonny:
Att återbesöka staden Lost Heaven genom Tommy Angelos ögon var en filmisk upplevelse som lämnade lite att önska. Nyinspelade röstspår och ett vasst manus tog det till helt nya nivåer.

7. Marvel’s Spider-Man Miles Morales (PS4, PS5)

Ny Spindelman, nya fiender, ny berättelse, men många likheter.

Jesper:
Jag vet att det inte handlar om en återutgivning, men som kategorin är formulerad så känns det lite som en ny berättelse i samma spelmotor som jag älskade 2018. Berättelsen om den andra Spindelmannen känns närmare och mer personlig och mindre spretig. Kort sagt, en riktigt stark spelupplevelse.

6. Katamari Damacy Reroll (PS4)

Den här återutgivningen handlar om dragningskraft.

Fredrik:
Rulla, rulla, rulla ihop saker med en boll. Enkelt, genaliskt och fortfarande lika kul som när det först släpptes.

Toby:
Det har alltså gått 16 år sedan Katamari Damacy först släpptes. Jag chippade min PS2:a för att kunna spela en importerad USA-version som jag köpte på Webhallen (eller Webbhallen som de hette på den tiden). Nyversionen är varsamt uppdaterad och helt underbar.

5. Bakåtkompatibilitet på PlayStation 5

PlayStation 5 ger dig vingar.

Martin:
Det är inte ofta vi har fått möjligheten att njuta av gamla titlar på Sonys plattformar, åtminstone inte utan att betala extra för dem. Därför är jag glatt förvånad varje gång jag startar min stora spelkonsol och upptäcker att jag i princip kan spela vilket PlayStation 4-spel som helst. Och inte sällan med en extra bonus att titeln rullar lättare och laddar snabbare än tidigare. Årets favorit i repris blir därför alla spel som jag inte hunnit spela klart på PlayStation 4, men nu kan avsluta på nuvarande generation.

4. Resident Evil 3 (PS4)

Nu börjar det hetta till för Jill.

Jonny:
Likt med seriens nypolerade syskon gjorde Capcom årets Resident Evil 3 till ett kärt återbesök. Genom att våga ändra lite i handling och upplägg blev det en spännande mix av gammalt och nytt.

3. Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 (PS4)

JJ Abrams har inte varit inblandad i de här solreflektionerna.

Johan:
Jag hade sakta men säkert börjat acceptera att denna kära spelserie, som gick varm i mina konsoler för 20 år sedan, hade gått i graven med tanke på hur katastrofala de senaste försöken från Activision var. Sedan kommer denna kärleksfullt återskapade nyversion av de två första spelen i serien och bevisar motsatsen.  

Jonny:
En av millennieskiftets populäraste spelserier gjorde comeback med råge i ett fartfyllt nysläpp. Att få återse sina gamla skateboard-idoler i sällskap av dagens unga proffs var både kul och uppfriskande.

2. Final Fantasy VII Remake (PS4)

Vi kom, vi vann, vi sågade.

Johan:
Det faktum att detta spel blev så bra som det blev trots alla problem som uppstod under utvecklingsperioden är ett konststycke i sig. Square Enix lyckades ta en relativt liten del av originalspelet och få det att kännas som starten på ett nytt rollspelsepos. De lyfte fram originalets storhet samtidigt som de vågade sig på väldigt intressanta nytolkningar som får mig att bli otroligt taggad inför kommande delar. 

Fredrik:
Större, snyggare och så oerhört välproducerat. Kan vi få nästa del snart, tack?

Kristoffer:
Bättre förvaltande av ett nostalgiarv har jag aldrig någonsin varit med om. En helt briljant nostalgitripp!

Jesper:
Originalspelet till PlayStation var startskottet för min fascination av japanska rollspel och min första kärlek till Final Fantasy. Mycket har hänt sedan dess och valet att inte bara putsa upp grafiken visade sig vara ett genidrag. Trots att det är en berättelse jag redan känner till känns hela spelet både nyskapande och fräscht år 2020.

1. Demon’s Souls (PS5)

Vänta bara tills du får se vad som finns vid tornets bas.

Johan:
Ryktena har gått länge om att Bluepoint filade på en nyversion av Demon’s Souls, men ingen kunde riktigt föreställa sig vilket otroligt hantverk som skulle ligga bakom detta. De har i princip byggt om allting från grunden för att skapa ett visuellt mästerverk baserat på From Softwares banbrytande förlaga. Finns det någon gräns för vad detta team kan åstadkomma med portningar och nyversioner? Jag tror knappt det. 

Fredrik:
Bluepoint har gjort ett hästjobb med att lyfta upp en förbisedd klassiker till helt nya höjder. Demon’s Souls är lika viktigt idag som för tio år sedan.

Toby:
Underbara Demon’s Souls har fått en välbehövlig uppdatering. Helt plötsligt så är inte världen i Boletaria brunsmetig, utan klar som en natthimmel. Men trots mindre uppdateringar så är världen sig lik. Och det är lika obarmhärtigt underbart som för 11 år sedan.

Jesper:
Jag spelade aldrig originalet, men har hungrigt spelat igenom alla andra SoulsBorne-spel under senare år. Nu har jag en genomspelning under bältet och det kommer definitivt att bli fler. När animeringarna är så här mjuka och världen är så härligt sliten och skitig men ändå högupplöst och vacker, och fiende- och bandesign uppvisar sadism och utmaning på samma gång, går det inte att sammanfatta med något annat ord än spelmagi.

Vilken är din favorit i repris från 2020?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.